Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Cum a reușit Bitcoin să întoarcă El Salvador pe dos, în doar cateva zile?

A fost o lună bună pentru credincioșii Bitcoin. Moneda viitorului a devenit curs legal în El Salvador. Unii ar putea respinge drept o cascadă publicitară îmbrățișarea unei monede digitale de către o țară în care doar o treime din populație are acces la internet. Unii salvadoreni au ieșit în stradă pentru a protesta. Dar să nu minimalizăm acest moment. Esperanto, limba viitorului, nu a reușit să devină o limbă oficială în nicio țară.

Câteva lucruri despre Bitcoin

Bitcoin, pentru cei neinițiați, este o tehnologie care intenționează să rezolve o serie de probleme cu monedele naționale de modă veche. Acesta este conceput pentru a proteja bogăția împotriva depredărilor inflației, a autorităților publice și a intermediarilor financiari. Din păcate, nu funcționează. Unele produse devin populare deoarece sunt utile. Bitcoin este popular în ciuda faptului că este în mare parte inutil. Succesul său se bazează pe simplul fapt că valoarea unui Bitcoin a crescut dramatic de la introducerea sa în 2009, făcându-i pe unii oameni bogați și inspirându-i pe alții să spere că vor putea reuși și ei.

Nu este deloc o monedă virtuală. Este aurul virtual, un vehicul pentru investiții speculative, posibil datorită unor inovații tehnice interesante. Este absurdul economiei noastre financiarizat, un atu dezarmat de orice scop productiv. La început erau obligațiunile, apoi obligațiunile sintetice și apoi Bitcoin.

Popularitatea Bitcoin și a sutelor sale de imitatori este, de asemenea, un produs de confuzie și incertitudini de înțeles. În această eră a întreruperii tehnologice, este greu de spus care părți din viața umană ar putea fi îmbunătățite de internet și cei care nu au prevăzut creșterea, să zicem, Amazon ar trebui să ezite să anuleze viitorul Bitcoin.

Aprovizionarea cu Bitcoin este limitată de design, care este menit să prevină inflația. Asta nu înseamnă că valoarea Bitcoin este stabilă. Uneori crește, ceea ce este un beneficiu frumos, care nu este disponibil în general cu monedele tradiționale. Pe de altă parte, uneori valoarea scade la fel de repede ca în timpul unei crize de hiperinflație. El Salvador, care cere companiilor să accepte Bitcoin, a promis că va face posibilă transformarea rapidă în bani reali. Aceasta nu este tocmai semnul distinctiv al unei monede utile.

Rigiditatea designului Bitcoin îl face, de asemenea, periculos de practic ca înlocuitor pentru monedele naționale. Face parte dintr-o lungă tradiție de a încerca să împiedice politicienii să ia decizii proaste de politică economică, împiedicându-i să ia orice decizie. Etalonul aur este un exemplu mai vechi al acestui concept dezastruos.

app portofel bitcoin

Sursă foto: Financial Times

 

Ce s-a întamplat în El Salvador?

Conform unui plan repezit prin Congres de către președintele autoritar Nayib Bukele, El Salvador a devenit săptămâna tecută prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată – un experiment monetar îndrăzneț, care este urmărit îndeaproape atât de bancherii centrali, cât și de entuziaștii cripto.

De la introducere, salvadorenii care descarcă portofelul digital Chivo – numele înseamnă „cool” în argoul local – s-ar putea înregistra cu un număr de identitate național pentru a primi bonusul, echivalent cu aproximativ 0,00065 bitcoin. Pentru a cumpăra un produs, utilizatorii scanează un cod QR pentru a trimite plata instantaneu.

Promovat de Bukele ca o modalitate de a atrage investiții, de a reduce costul remitențelor din străinătate și de a ajunge la populație – estimat la 70% din populație – guvernul său a cheltuit peste 200 de milioane de dolari creând aplicația, înființând o rețea de bancomate și plătirea facturii pentru comisioane. Dar inițiativa a fost criticată de economiști, FMI și agențiile de rating al creditelor, care afirmă că amenință stabilitatea economică, pune consumatorii în pericol și expune guvernul la mișcări potențial mari ale cursului de schimb.

Bitcoin este cel mai ușor de recunoscut dintre mii de criptomonede virtuale care modifică finanțele tradiționale și provoacă băncile centrale. Cu toate acestea, lansarea monedei digitale în națiunea americană centrală, cu 6,5 milioane de oameni, a fost departe de a fi ușoară, aplicația fiind afectată de erori și proteste în capitală împotriva lansării sale.

Deși stimulentul de 30 de dolari a fost menit să fie cheltuit în magazine, mulți utilizatori au aflat că, mutându-l pe un alt portofel digital, acesta ar putea fi scos în numerar – ducând la cozi lungi la bancomate.

bukele el salvador

Sursă foto: Getty Images

 

Ce implicații poate avea decizia în viitor?

Bukele este tânăr, expert în tehnologie și un autoritar în devenire. De asemenea, și-a legat soarta politică de experimentul bitcoin al țării, așa că face toate efortuirle pentru a-l face să funcționeze. Unul dintre aceste eforturi este că oferă bitcoin gratuit în valoare de 30 de dolari tuturor salvadorenilor din țară care se înscriu pentru portofelul Chivo. Aceasta nu este o sumă mică într-o țară în care salariul minim lunar este de 365 USD.

Remitențele din străinătate cuprind aproape un sfert din PIB-ul El Salvador și aproximativ 70% din populație le primește. Transferul mediu lunar de remitențe este de 195 USD, iar pentru gospodăriile care primesc remitențe reprezintă 50% din venitul lor total. Așadar, canalizarea banilor din străinătate înapoi în El Salvador este esențială pentru supraviețuirea majorității țării.

Aproximativ 60% din numerar provine prin intermediul companiilor de remitențe și 38% prin instituții bancare, potrivit datelor oficiale. Taxele variază în funcție de companie, dar de obicei, cu cât plata este mai mică, cu atât este mai mare procentul care se duce la taxe.

De exemplu, dacă un cetățean emigrant vrea să trimită 10 dolari vărului său din El Salvador, el va plăti 3,24 dolari, sau un comision de aproape 33% către Western Union.

Cu toate acestea, dacă își folosește portofelul Muun cu auto-custodie, va plăti 10 cenți sau o taxă de 1%. Și dacă respectivul ar plăti dintr-un portofel Chivo, care este rezervat cetățenilor salvadoreni care locuiesc acasă sau în străinătate, tranzacția ar fi gratuită. Odată ce vărul său primește fondurile, poate merge la oricare dintre cele 200 de noi bancomate Chivo lansate de guvern și retrage dolari SUA din portofelul său virtual.

Președintele estimează că furnizorii de servicii monetare precum Western Union și MoneyGram vor pierde 400 de milioane de dolari pe an în comisioane pentru remitențe, în cazul în care populația va adopta bitcoin la scară. Mario Gomez Lozada, care s-a născut și a crescut în El Salvador, a lucrat ca bancher la Merrill Lynch și Credit Suisse și acum conduce un schimb de instrumente derivate pentru active criptografice, consideră că cifra se va apropia de 1 miliard de dolari.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, puteți citi și altele precum:  Deschizând Cutia Pandorei: Ce este programul „Anghel Saligny”? sau O posibilă armată europeană? Mai durează

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și