Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Criza urșilor

În contextul meditatizării tot mai mari din ultimele săptămâni a „Crizei urșilor”, guvernul a adoptat miercuri, 21 iulie, o ordonanță de urgență privind atacurile urșilor. Ordonanță prevede că în cazul unui atac, intervenția trebuie să aibă loc gradual, extragerea animalului prin împușcare fiind permisă doar în situațiile în care siguranța cetățenilor sau a bunurilor este pusă în pericol.

De asemenea, decizia cu privire la modalitatea de intervenție și îndepărtare a urșilor le revine acum primarilor sau viceprimarilor localităților, în calitatea de coordonatori ai echipelor de intervenție, considerați cei mai în măsură să se pronunțe în legătură cu gradul de risc local, în baza expertizei specialiștilor în domeniu.

Metodele reglementate pentru intervenția imediată asupra exemplarelor de urs din actuala ordonanță de urgență sunt: îndepărtarea prin diverse mijloace (alungarea ursului), în primă instanță, tranchilizarea de către medicul veterinar și relocarea și, în final, extragerea prin eutanasiere sau împușcare. De asemenea, în situația de excepție în care ursul pătrunde în casă, se poate recurge direct la împușcare.

Impiedicarea intervenției echipelor va fi considerată contravenție și pedepsită cu o amendă de 7.000 -10.000 de lei. Dacă ursul este împușcat, blana și craniul ursului se predau gărzilor forestiere, rămânând în proprietatea statului.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că delegarea puterii de decizie asupra problemei în cauză către autoritățile locale este o soluție optimă, situația locală fiind imposibil de evaluat de o persoană din afara ariilor în discuție:

„Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.”

Ordonanța de urgență a atras și critici, chiar din partea primarilor. Allen Coliban, primarul Brașovului, consideră că grila de evaluare a riscului lasă loc de interpretări. Tot acesta aprecia că furnizarea de puști către primării poate avea chiar consecințe nefaste, iar atenția autorităților ar trebui să fie îndreptată spre prevenție și monitorizare. „Avem resurse, avem specialişti, avem cu cine vorbi, putem monta acele coliere cu GPS ca să putem primi alertele înainte ca urşii să ajungă în zonele locuite, sisteme automatizate de alungare şi alte tehnici disponibile, dar mi-e greu să cred că alte primării au resursele şi aceeaşi abordare.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Județean Covasna, i-a răspuns prompt edilului de Brașov, apreciind că actuala ordonanță acordă întâietate și protecție vieții umane, ceea ce este binevenit în contextul crizei urșilor și salutat de toți primarii din județul Covasna. De asemenea, acesta a subliniat că primarii nu trebuie să se teamă de responsabilitatea pe care o au și să ezite în salvarea cetățenilor:

„Știu ce înseamnă relația om-urs, și somez pe agenții mișcării verzilor întunecați să vorbească numai acele persoane care au fost mai aproape de urs decât mine. Cel care a văzut urs numai pe canalul tv pentru copii MiniMax, nu are de unde să știe cum te simți când ursul începe să mârâie la tine.”
ursi animati

Sursă foto: comicbook.com

 

Zilele trecute, Tanczos Barna revenit cu o altă declarație, precizând că pe lângă înmulțirea necontrolată a speciei, un alt fenomen cu care se confruntă autoritățile este migrația urșilor. Potrivit ministrului, există exemplare care migrează chiar și sute de kilometrii în curpura carpatică, în căutarea hrănii și a unui habitat propice, ajungând să ocupe teritorii noi.

Acest fapt a generat o acutizare a problemei urșilor din ultimii ani. Printre teritoriile nestăpânite până de curând de urs, ministrul a enumerat apariții ale urșilor în Galați, la Dunăre, sau chiar la Arad. Tanczos Barna a mai precizat și că problema urșilor aduce cu sine o criză a ciobanilor, care nu mai vor să își riste viața la stâne, unde atacurile urșilor sunt din ce în ce mai numeroase.

Ministrul pune problema în seama unei retrageri din 2016 a factorului uman din gestionarea urșilor, ministerul aprobând doar două cote de extragere și relocare în acest răstimp. Potrivit acestuia, sarcina ministerului este de a se asigura atât de protejarea speciei, cât și de siguranța cetățenilor. „Problema este generată de ultimii ani în care, de la 4.000 de urşi sau 4.500 din momentul aderării în 2007, am ajuns la 6.500 – 7.000 în 2016. Este ultima evaluare oficială făcută de minister”.

Ordonanța de urgență prezentă poate doar ameliora pe termen scurt criza urșilor, însă, pe termen lung, este nevoie de o strategie bine determinată. Un prim pas firesc în acest sens îl reprezintă o nouă evaluare a populației de urși de pe teritoriul țării noastre, efectuată prin mijloace științifice. Pe de altă parte, România trebuie să își asume la nivel european misiunea de a garanta o stare favorabilă de conservare a speciei. Cu privire la aceasta din urmă, ministrul Tanczos este de părere că specia este bine conservată în prezent, apariția urșilor în noi teritorii indicând că aceștia „se simt perfect și se dezvoltă”.

urs salbatic

Sursă foto: Pro TV

 

În 2013, Proiectul Life Ursus, finanțat din fondurile Comisiei Europene prezenta un studiu-pilot asupra răspândirii și migrației populației de urși în teritoriile județelor cele mai afectate. Urșii din trei județe au fost monitorizați prin GPS, calculându-se astfel traiectoriile anuale și obiceiurile de hrănire ale acestora. Silviu Chiriac, coordonatorul proiectului, a arătat că vechea metodă de monitorizare și numărare a urșilor după urmele lăsate în zăpadă este cu totul ineficientă, fiindcă acest mamifer, contrar a ceea ce se credea înainte, parcurge distanțe foarte mari pe perioada unui an, urmărind diverse oportunități de hrănire.

Așadar, ursul nu este un animal teritorial, legat de un areal mic și bine marcat de până la 30.000 de hectare, așa cum se credea, ci migrează în funcție de fazele vegetației între zonele forestiere și cele de colină. Chiriac explică și de ce coboară urșii tot mai des printre oameni, acesta apreciind că este vorba fie de lipsa unei cantități suficiente de hrană în pădure, ori de recoltarea târziei a cerealelor din anumite zone. Metodologia nouă de monitorizare prin satelit a urșilor, stabilită în cadrul proiectului citat nu a fost implementată încă la nivel național.

Poți citi și alte analize marca True Story Project pe teme legate de mediu precum: Interzicerea automobilelor diesel și pe benzină – un viitor verde și scump? sau  Ce este eco-fascismul?

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și