#TrueStoryProject 15 ianuarie

Evoluția conflictului în Iran

  • Asasinarea lui Soleimani a exacerbat sensibilitatea piețelor petroliere față de evenimentele politice și a readus geopolitica în prețurile globale ale petrolului. Dacă Iran va destabiliza prețurile, îi va afecta șansele lui Trump de a fi reales în 2020 și va contribui la o recuperare a economiei iraniene aflată în criză. (Chatham House)
  • New York Times a obținut o înregistrare care arată, pentru prima dată, cum cele două rachete au lovit zborul UIA 752  pe 8 ianuarie. Noul video oferă o explicație despre motivul pentru care transponderul avionului a încetat să funcționeze, cu câteva secunde înainte de a fi lovit de a doua rachetă. (The New York Times)
  • Statele Unite au anunţat marţi că ”susţin pe deplin” procedura iniţiată de ţările europene semnatare ale acordului de la Viena privind dosarul nuclear iranian pentru a constrânge Iranul să-şi respecte angajamentele. “Regatul Unit, Franţa şi Germania au făcut ceea ce trebuia” în faţa “provocărilor Iranului” în materie de politică nucleară, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. (Agerpres)

Situație tensionată între Rusia și Belarus

  • În ultimul an, relațiile dintre Belarus și Rusia au fost tensionsate fără precedent, deoarece Moscova a încercat să încurajeze Minskul să se înscrie pe un format diferit de relații menit să mențină Belarus într-o orbită rusă. Detaliile negocierilor au rămas secrete, însă problemele discutate par să includă unificarea sistemelor fiscale și vamale, a unui regulator energetic comun și a creării de organisme de conducere comune. (Chatham House)
  • Belarus a solicitat mai multor țări europene să-i vândă petrol în urma unei dispute asupra tarifelor cu Rusia, furnizorul său regulat. “Luăm în calcul toate posibilitățile alternative de aprovizionare – Ucraina, Polonia, statele baltice, Kazahstan, Azerbaidjan, oriunde. Lucrăm la asta acum “, a declarat vicepremierul Dzmitry Krutoy. (Radio Free Europe)

NATO

  • Membrii NATO nu își pot permite să devină comozi, a declarat președintele Joint Chiefs of Staff, Mark A. Milley, în cadrul reuniunii Comitetului militar de la Bruxelles. Alianța a fost creată pentru a preveni izbucnirea unui alt mare război și aceasta este încă o sarcină valabilă, a spus președintele. „Uneori, oamenii devin comozi și consideră că pacea este o stare de fapt”, a adăugat el. “Pacea nu se întâmplă pur și simplu; ea se realizează prin efort, resurse, angajamentul aliaților care se unesc pentru a menține o alianță puternică și coezivă. (U.S. Dept. Of Defense)

Apple și SUA

  • Apple şi administraţia SUA se află, din nou, în conflict din cauza criptării iPhone-urilor. Situaţia a escaladat şi pe Twitter, unde preşedintele Trump acuză Apple că nu vrea să ajute organele de anchetă în investigarea unui criminal. În centrul conflictului sunt două telefoane deţinute de atacatorul de luna trecută de la baza navală din Pensacola. Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ar vrea ca Apple să ajute în accesarea informaţiilor stocate pe acestea. (News.ro)

Sursă foto: Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here