Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Criza energiei din UE – Prețurile cresc, la fel și disperarea oamenilor

Suntem vulnerabili în fața unui viitor în care mai mult ca oricând soarta noastră depinde de deciziile politicienilor. În timp ce România se zbate sub lăcomia partidelor incapabile să coopereze, Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent.

Criza energiei din zilele noastre este cea mai grava pentru consumatori de la embargoul petrolier arab din anii ’70 – cu consecințe economice, sociale și politice grave care au dus la creșterea prețului petrolului cu până la 300%. Acum, prețurile spot la gazele naturale cresc cu peste 500% de la an la an, forțând trecerea de la gaz la cărbune și punând frâna în tranziția energiei verzi a UE.

Cu piețele globale de gaze naturale blocate de aproape un an, cu Rusia în criză și probleme de infrastructură, cele două surse cheie ale Europei de aprovizionare flexibilă cu gaz au picat. Având în vedere cât de gravă este situația de stocare a regiunii, orice schimbare, fie că este vorba de venirea iernii sau de întreruperea aprovizionării, are puterea de a trimite piețele într-o creștere frenetică.

Cum am ajuns aici – Sursa crizei

pret gaz

Sursă foto: Intercontinental Exchange

 

Ce se întâmplă în UE

Costul energiei electrice a crescut în medie cu 35% în ultimul an și cu aproape 8% doar în august. Un exemplu șocant în acest sens este Spania. Aici prețurile energiei sunt strâns legate de piața angro a gazelor, astfel încât prețul pe megawatt/oră pentru consumatori a atins în mod repetat noi maxime. De la o factură medie de 40 euro, acum consumatorii casnici plătesc aproximativ 60 de euro pentru același consum.

Cum a acționat guvernul spaniol? Au aplicat reduceri de impozite și o reducere temporară a profiturilor realizate de companiile energetice. Această din urmă mișcare a atras critici din partea industriei, guvernul anunțând că furnizorii de energie regenerabilă vor fi scutiți. Cu toate acestea, guvernul anunță că măsurile vor reduce costul facturilor cu până la 20%.

energie

Sursă foto: Politico

 

Momentan, Comisia a pregătit un set de instrumente pentru țările membre pentru a sprijini consumatorii care se confruntă cu facturi mari de energie electrică. În principal este vorba de măsuri de amortizare a situației, care puțin probabil să ofere o soluție pe termen lung. Acestea includ plăți directe către gospodăriile defavorizare, reduceri  ale impozitului și scutiri de taxe.

Măsurile imediate pentru protejarea consumatorilor și a întreprinderilor propuse de Comisia Europeană sunt:

Sursă: Comisia Europeană

Niciuna dintre aceste măsuri nu este revoluționară sau greu de implementat pe termen scurt și mediu. Pe termen lung, Uniunea Europeană trebuie să facă tranziția către alte surse de energie pentru a-și limita dependența și vulnerabilitatea față de piețele externe.

Pe termen scurt pentru țări ca România provocarea este una imediată legată de existența unui guvern funcțional. În mod absolut tragi-comic, nu exista un Guvern care să reacționeze la timp cu astfel de măsuri pentru a ameliora situația românilor.

Singura propunere de măsuri din mediul politic românesc vine din partea partidului USR, dar fără capitalul politic de a le și implementa. Prima măsura propusă de aceștia vine pe linia sugestiilor din partea Comisiei Europene și mai exact, reducerea TVA-ului  de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici.

Prețul energiei electrice este compus și din taxele indirecte pe care le ia statul: accize și TVA, astfel statul ar putea să încaseze mai puțin din prețul energiei pe o perioadă limitată de timp pentru a veni în ajutorul consumatorilor și întreprinderilor.

Necesitatea unui sistem sustenabil energetic – Tranziția verde

Comisia Europeană susține că tranziția înspre energie verde este cea mai bună asigurare împotriva șocurilor de preț din viitor și trebuie accelerată. UE va continua să dezvolte un sistem energetic eficient, cu o cotă mare de energie regenerabilă.

În acest timp, însă, sursele gazul încă stabilește prețul total al energiei electrice atunci când este solicitat, deoarece toți producătorii primesc același preț pentru același produs atunci când intră în rețea – electricitatea. Criza a atras, de asemenea, atenția asupra importanței stocării gazelor. În prezent, UE are o capacitate de stocare pentru mai mult de 20% din consumul anual de gaze naturale, însă nu toate statele membre au facilități de stocare, iar utilizarea și obligațiile acestora de a le întreține variază.

Tranziția verde înspre securitate energetică pentru țări precum România care are deficiențe grave în infrastructură energetică rămâne momentan o misiune extrem de dificilă. Între timp, consumatorii români rămân în urmă cu o povară pusă în brațe de mediul politic. Este nevoie de un program clar de urmat, pe care România și restul statelor UE să-l implementeze unitar pentru a rezolva această criză. Certitudinea momentan o reprezintă doar creșterea facturilor la energie.

Vă mai recomandam și alte analize precum România și inevitabila criză globală și Efectul Brexit – Criza benzinei din Marea Britanie

 

Sursă foto: BBC

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și