Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Criza din Afganistan – ce înseamnă pentru China & Rusia

Intrăm în a doua săptămână de când a început criza din Afganistan, iar perioada imediat următoare este menită să fie una plină de imprevizibil. Incertitudinea va mai dăinui, atât din punct de vedere al situației interne din țară, cât și din privința medierii problemelor de către statele responsabile și implicate.

Până când apele se vor mai calma și vom avea o viziune mai clară asupra viitorului apropriat al Afganistanului un lucru este clar: există anumiți jucători care au un interes major odată cu intrarea talibanilor la putere. De asemenea, odată cu aceste schimbări de regim, aceste state vor putea profită de pe urma instabilității, în funcție de interesul lor propriu.

Așadar, la cine ne uităm mai exact?

La principalii actori ostili, care caută să beneficieze de pe urma acestei noi crize, și anume  China și Rusia.

Ce are Rusia de câștigat?

Odată ce criza din Afganistan s-a declanșat în data de 15 august Statele Unite și majoritatea țărilor europene nu știau cum să-și scoată mai repede cetățenii din țară. Însă, Rusia era una din puținele țări care nu părea să fie extrem de îngrijorată de această problemă.

În contextul crize actuale Rusia caută să vadă cum poate beneficia de pe urma unei situații care poate fi pavată atât cu riscuri, cât și cu oportunități.

soldati rusia

Sursă foto: Reuters

 

Deși Talibanii se află pe lista organizațiilor teroriste guvernul rus a păstrat o ușa deschisă, păstrând și inițiind dialogul cu liderii talibani în ultimii ani și chiar invitându-i și la Moscova. Dat fiind contextul actual Moscova nu și-a închis ambasada din Kabul și nu și-a expediat diplomații înapoi la Moscova, ci guvernul așteaptă pragmatic să vadă cum poate beneficia de pe urma situației curente.

De asemenea, guvernul de la Moscova a avut și un comportament diferit spre deosebire de omologii săi europeni și americani. În timp ce statele din Europa de Vest și liderii politici de peste Atlantic își exprimau cu stupefacție îngrijorarea față de soarta și viitorul femeilor și fetelor din Afganistan în contextul unui regim taliban Moscova a avut o abordare mult mai relaxată asupra lucrurilor.

În urma unei întâlniri de urgență a Consiliului de Securitate din cadrul Națiunilor Unite din dată de 16 august ambasadorul Moscovei  la ONU,  Vassily Nebenzia explică panelului cum aceștia nu trebuie să se îngrijoreze și că ambasada Federației Ruse de la Kabul va continua să funcționeze ca de obicei într-un ritm normal, că și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. „Ne interesează în continuare o soluționare pașnică și o stabilizare a situației din Afganistan, cât și o revenire a țării de după conflict”, a mai adăugat Ambasadorul Nebenzia, lăsând o interpretare vagă cu privire la ce ar presupune mai exact această viitoare „soluționare”.

De asemenea, însă, acest comportament extrem de pragmatic împărtășit de Rusia reflectă și o lecție a istoriei. În 1979, Uniunea Sovietică a invadat Afganistan pentru a instaura un regim favorabil statelor accidentatele. Însă, ca în multe cazuri, conflictul a degenerat, durând mai bine de nouă ani și costând viețile a mai bine e 15,000 de forțe armate sovietice, și a dus și la ascensiunea regimului comunist în anii 80.

taliban

Sursă foto: Reuters

 

Astfel, pentru că istoria de multe ori se repetă dacă nu învățăm din ea, similitudinile, cel puțin la nivelul ambițiilor și intențiilor dintre intervenția Uniunii Sovietice la sfârșitul anilor 70 și cea a Statelor Unite la începutul anilor 2000 nu poate fi negată. Însă, Rusia pare că și-a învățat lecția, aceasta neavând în plan să trimită forțe armate în Afganistan.

Unde se află China în această lupta pentru putere?

China a fost ambivalentă cu privire la situația din Afganistan de până acum – pe de o parte, guvernul chinez nu era chiar confortabil cu prezența trupelor americane într-o țară care se învecinează chiar la granița de vest cu China. Pe de altă parte, situația era ținută sub control și nu era responsabilitatea lor, declara un expert pe probleme de securitate și terorism de la un think tank britanic.

china taliban

Sursă foto: Associated Press

 

Însă, odată cu venirea crizei din Afganistan, luarea cu asalt a puterii de către o organizație teroristă și cea a evacuării din țară a mare parte din prezența forțelor vestice China se află într-un ușor impas din punct de vedere strategic, iar situația se prezintă în felul următor: China este nevoită acum să interacționeze cu un guvern instabil și fracționat, care acum este controlat de Talibani, o organizație teroristă recunoscută la nivel mondial, care este o grupare radical islamistă care ataca civili și care a asigurat refugiu unor entități, precum al-Qaeda.

Odată cu „exit-ul” american si a prezentei militare din regiune există o oarecare relaxare strategică în ceea ce privește guvernul chinez, declară un expert pe Afganistan din cadrul Universității de la Lanzhou. Însă, China are mult mai multe de pierdut decât de câștigat în urma acestei reorientări politice din Afganistan.

De asemenea, trebuie avut în vedere că principala prioritate a Chinei în acest context este propria siguranță. Odată cu instabilitatea islamică de la granița sa China nu dorește sa aibă vreo reînviere a vreunei mișcări islamice care să vizeze și comunitățile de musulmani din China, cum a fost în cazul mișcărilor islamice din estul Turkestanului.

xi belt and road

Sursă foto: Chinese Embassy

 

De asemenea, pe lângă problematica propriei siguranțe mai există și o dimensiunea financiară pe care China o ia in vedere in contextul Afganistanului. Afganistanul a fost mereu o mare oportunitate de expansiune pentru guvernul chinez – în special în contextul planurilor sale de infrastructură ce țin de proiectul „Belt and Road Initiative”. Acest proiect ar presupune un traseu alternativ ce i-ar permite Chinei să ajungă la Iran și Turcia, ocolind astfel Oceanul Pacific, unde prezența americană și a forțelor aliate este dominantă. De asemenea, China ar putea avea acces prin aceasta traiectorie strategică și la state din sfera de interes rusească.

Așadar, este important să vedem cum va evolua situația din Afganistan, dar și cea din regiune și cum se vor raporta diverșii jucători politici la această criză – drept o oportunitate de expansiune sau de resemnare?

 

Sursă foto: Financial Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și