Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Criza Covid-19 va fi urmată de o pandemie a foametei și sărăciei

În ultimele zile, aliații președintelui Trump au preluat o poveste alternativă despre originea coronavirusului: că boala a apărut în interiorul unui laborator chinez, nu al unei piețe în aer liber. Narațiunea se arată ca un complot de film distopic și se întâmplă așa: virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, orașul chinez unde a apărut boala pentru prima dată la sfârșitul lui 2019. Cercetătorii de acolo studiau coronavirusurile periculoase și procedurile de siguranță, însă nu erau atât de riguroși pe cât ar fi trebuit. Guvernul chinez a acoperit apoi incidentul, învinovățind o piață de fructe de mare în apropierea laboratorului pentru lansarea pandemiei și refuzul de a permite orice investigație independentă. Variațiunile pe această teorie, promovate cândva doar de o mână de oameni anti-China, sunt acum discutate fără încetare în fiecare seară pe Fox News, canalul preferat de președinte. Însuși Trump a făcut aluzii vagi la conceptul lab-jailbreak. (Politico)

Franţa a avertizat miercuri că nu-şi va da acordul pentru viitorul cadru financiar multianual al UE (pentru perioada 2021-2027) dacă acesta nu va avea prevăzute suficiente sume pentru atenuarea efectelor economice ale pandemiei de COVID-19, iar vastul plan european de relansare economică cerut mai ales de această ţară şi de Spania nu va putea fi convenit de statele UE mai devreme de câteva săptămâni. Franţa doreşte ca printr-un astfel de plan de relansare să beneficieze de împrumuturi de cel puţin 1.000 de miliarde de euro, iar Spania de cel puţin 1.500 de miliarde de euro. Însă statele membre sunt încă profund divizate cu privire la necesitatea măsurilor de sprijin, amploarea acestora, finanţarea şi distribuirea lor. (Agerpres)

Ministrul apărării din Lituania, Raimundas Karoblis, a primit un e-mail ”fake” în care se anunţa retragerea forţelor NATO din ţara sa, a informat miercuri ministerul. Mesajul, trimis în numele secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost expediat şi la unele media lituaniene, precum şi unor oficiali de la sediul Alianţei din Bruxelles. “Este o nouă încercare de a transforma criza coronavirusului într-o criză de securitate”, a spus Karoblis. Această informaţie falsă urmăreşte discreditarea aliaţilor NATO şi organizaţia însăşi, a adăugat ministrul lituanian. (Agerpres)

UE este acuzată de o crimă pe care nu a comis-o. Uniunea nu a fost niciodată proiectată să fie mai mult decât un club de îmbogățire reciprocă și un bandaj pentru a închide rănile de război o dată pentru totdeauna. Cu siguranță a livrat mai mult ultimul obiectiv decât pe primul. Dar cu un buget minuscul de unu la sută din PIB-ul statelor membre; o uniune monetară fără uniune fiscală; și politica bancară care este încă legată de nivelurile naționale – greșeala reală a UE este că încearcă să facă prea mult cu prea puțin. Singura soluție reală la această problemă este să fii unul pentru celălalt atât în ​​momentele bune, cât și în cele rele. Acest lucru necesită mai mult decât praf de zână și promisiuni goale. Este nevoie de un aparat al UE care să utilizeze o putere „politică” reală pentru a nu fi legat de statele membre. Președintele Macron a declarat că UE se confruntă cu un „moment al adevărului” și a declarat că abordarea economică a UE va determina dacă este „un proiect politic sau doar un proiect de piață”. (Emerging Europe)

Fluxurile de remitențe în întreaga lume vor avea o scădere de peste 100 miliarde de dolari în acest an, epuizând o sursă vitală de finanțare pentru țările în curs de dezvoltare, deoarece acestea luptă cu haosul economic declanșat de pandemie, potrivit Băncii Mondiale. Impactul blocajului global, care a dus la pierderi de locuri de muncă în întreaga lume, pe măsură ce economiile s-au închis, ar provoca o scădere de 20 la sută a fluxurilor de remitențe către țările cu venituri mici și mijlocii, comparativ cu anul trecut, de la un record de 554 miliarde USD la 445 miliarde USD, a declarat un raport al Băncii Mondiale ieri. (Financial Times)

Monitorii UE au identificat o „convergență trilaterală a dezinformării” promovată de China, Iran și Rusia cu privire la pandemia coronavirusului și spun că acestea sunt „înmulțite” într-o manieră coordonată. Documentul UE, datat 20 aprilie, spune că temele obișnuite sunt cele conform cărora coronavirusul este o armă biologică creată în Statele Unite pentru a elimina adversarii și că China, Iranul și Rusia „se descurcă mult mai bine decât Occidentul” în lupta împotriva epidemiei. De asemenea, acesta afirmă că liderii iranieni – amplificați de mass-media rusească – continuă să solicite ridicarea sancțiunilor americane împotriva Iranului, susținând că acestea subminează răspunsul umanitar și medical al țării la COVID-19. (Radio Free Europe)

O altă pandemie va urma celei a coronavirusului: o pandemie de înfometare, analfabetism și sărăcie. “Nu ne confruntăm doar cu o pandemie mondială de sănătate, ci și cu o catastrofă umanitară globală”, a avertizat Consiliul de Securitate săptămâna aceasta. David Beasley, director executiv al World Food Program al Națiunilor Unite a spus că lumea se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară de la al doilea război mondial. Țările în curs de dezvoltare au vulnerabilități enorme, precum mahalalele supraaglomerate și sistemele de sănătate în care medicii sunt puțini și ventilatoarele aproape inexistente. Zece țări din Africa nu au deloc ventilatoare. (New York Times)

Sursă foto: Brink

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și