Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Medicalus / Alexandru Văleanu

Covid-19 nu este mai sever decât gripa

CONTEXT

Încă un fake news de care parcă nu mai reușim să scăpăm este cel conform căruia infecția cu coronavirus nu ar fi mai gravă decât cea cu un virus gripal obișnuit. Totul a pornit la începutul anului trecut când, la prima vedere, coronavirusul părea să aibă simptome similare cu cele ale virusului Influenza (gripa). Această percepție eronată s-a aflat mereu printre cele mai populare fake news-uri legate de Covid-19, ea fiind întărită inclusiv de declarațiile fostului președinte al SUA, Donald Trump.

Sursă foto: USA Today

 

Atât în martie, cât și în luna octombrie a anului precedent, Trump, în stilul cu care ne-a obișnuit, a comparat SARS-CoV-2 cu gripa obișnuită, contribuind astfel la vasta răspândire a acestei teorii ce, fără nicio exagerare, pune în pericol viețile oamenilor.

DE CE E FALS?

Precum se întâmplă mai des decât ar trebui, internauții adepți ai acestui scenariu nu își bazează opinia pe informații factuale, ci pe afirmații și articole scrise fie în necunoștință de cauză, fie din motive malițioase. Diferența în gradul de severitate al fiecărui virus este cel mai bine exprimată de numărul de morți asociat.

Doar în Statele Unite au murit peste 485,000 de oameni ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2 din ianuarie 2020 până în prezent. Din cauza gripei, în schimb, între 290,000 și 650,000 de oameni mor anual. Într-adevăr, privind aceste cifre, ambii viruși sunt de o severitate ce nu trebuie ignorată. În schimb, a desconsidera Covid-ul ca fiind nimic mai mult decât o altă gripă nu este doar eronat, ci și periculos.

Sursă foto: Business Insider

 

Mai mult, pentru a pune capăt acestei conspirații, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a realizat o analiză care arată negru pe alb că, în perioada martie 2020-ianuarie 2021, numărul de morți din Statele Unite a crescut cu 494,000 sau 20% față de aceeași perioada a anului trecut.

Dacă cineva a făcut Covid-19 și a avut simptome ușoare sau poate chiar deloc, persoana respectivă ar trebui să înțeleagă că experiența personală nu este neapărat experiența tuturor indivizilor ce s-au luptat cu acest virus.

#Te-ar mai putea interesa și