Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: COVID-19 – Măsuri drastice în țările occidentale

Pe 16 martie Comisia a oferit un sprijin financiar în valoare de până la 80 de milioane de euro către CureVac, un dezvoltator de vaccinuri inovatoare din Tübingen, Germania, pentru a intensifica dezvoltarea și producția unui vaccin împotriva COVID-19. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, au discutat cu managementul CureVac prin videoconferință. (Comisia Europeană)

Pe măsură ce Coronavirusul se răspândește pe tot globul, acesta pare să declanșeze o reacție devastatoare cu una dintre cele mai grave forțe ale vremii noastre: inegalitatea economică. În societățile în care virusul lovește, acesta adâncește consecințele inegalității. Cercetările sugerează că cei aflați în straturi economice inferioare au șanse mai mari să se îmbolnăvească.  De asemenea, sunt mai expuși să moară din cauza bolii. Și, chiar și pentru cei care rămân sănătoși, este mai probabil să sufere pierderi de venituri sau să nu aibă acces la îngrijire medicală ca urmare a carantinelor și a altor măsuri la scară largă. (The New York Times)

Primul test clinic pentru testarea unui vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 a fost lansat luni la Seattle, au anunţat autorităţile sanitare americane. ‘Testul clinic deschis va include participarea a 45 de adulţi voluntari cu stare bună de sănătate, cu vârste între 18 şi 45 de ani, timp de circa şase săptămâni’, au anunţat Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) într-un comunicat. (Agerpres)

Marea Britanie a realizat abia „în ultimele zile” că încercările de „atenuare” a impactului pandemiei Coronavirusului nu vor funcționa și că este nevoie să se orienteze către o strategie pentru „suprimarea” focarului, potrivit unui raport al unei echipe de experți care a sfătuit guvernul. Raportul, publicat de echipa de răspuns COVID-19 de la Imperial College, a constatat că strategia urmărită anterior de guvern – intitulată „atenuare” și implicarea izolării la domiciliu a cazurilor suspecte și a membrilor familiei acestora, dar care nu includea restricții asupra societății la nivel larg – ar duce probabil „la sute de mii de decese și copleșirea sistemelor de sănătate (în special unitățile de terapie intensivă)”. (BuzzFeed News)

Guvernele din toate marile economii occidentale au luat măsuri drastice luni pentru a limita circulația publică, închiderea frontierelor, închiderea magazinelor și ordonarea cetățenilor să rămână în casele lor într-un efort urgent pentru a limita pandemia. Cele mai extreme măsuri au fost luate în Franța și California de Nord, unde autoritățile au impus interdicții în stilul italian oricăror persoane care își părăsesc casele, în timp ce Bruxelles-ul a propus interdicția de 30 de zile a tuturor „călătoriilor neesențiale” în UE. (Financial Times)

Coronavirusul nu afectează doar multe vieți în rândul populației în vârstă din Italia, ci reprezintă, de asemenea, o provocare pentru modelul social orientat pe familie. Așa-numita distanțare socială între generații reprezintă o problemă deosebit de acută într-o societate în care nu este neobișnuit ca bunicii să trăiască aproape de copiii și nepoții lor sau chiar să locuiască cu aceștia în aceeași casă. „Epidemia lovește greu Italia – esența societății italiene este respectul pentru vârstnici și pentru rolul acestora în familie”, spune Andrea Prencipe, rectorul universității Luiss din Roma. (Financial Times)

Mulți oameni învinovățesc globalizarea pentru epidemia de Coronavirus și spun că singura modalitate de a preveni mai multe astfel de focare este de a de-globaliza lumea. Construiți ziduri, restricționați călătoriile, reduceți comerțul. Cu toate acestea, deși carantina pe termen scurt este esențială pentru a opri epidemiile, izolarea pe termen lung va duce la colaps economic fără a oferi nicio protecție reală împotriva bolilor infecțioase. Rezolvarea este exact invers. Adevăratul antidot al epidemiei nu este segregarea, ci mai degrabă cooperarea. (Time.com)

Statul, băncile şi companiile trebuie să facă front comun împotriva crizei: Acum trebuie făcut un efort pentru salvarea economiei, aşa cum s-a făcut în 2009 pentru salvarea băncilor. Firmele trebuie să-şi continue activitatea, pentru ca oamenii să aibă în continuare joburi. (Ziarul Financiar)

Sursă foto: Medium.com

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și