Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Coronavirusul, pe punctul să devină pandemie

Coronavirusul din Wuhan care se răspândește rapid în China este probabil să devină o pandemie care înconjoară globul, potrivit celor mai mulți experți în boli infecțioase. Perspectiva este descurajantă. O pandemie – o epidemie continuă pe două sau mai multe continente – poate avea consecințe globale, în ciuda restricțiilor extraordinare de călătorie și a carantinelor impuse acum de China și de alte țări, inclusiv de Statele Unite. Oamenii de știință nu știu încă cât de letal este noul coronavirus, de aceea există incertitudine cu privire la cât de multe daune ar putea provoca o pandemie. Dar există tot mai mult consens asupra faptului că agentul patogen este transmis cu ușurință între oameni. (The New York Times)

Mike Pompeo a spus că SUA este gata să asigure toata cantitatea de petrol necesara pentru Belarus, devenind primul secretar de stat american care a vizitat fostul stat sovietic în mai bine de un sfert de secol. Vizita domnului Pompeo vine pe fondul tensiunii crescute între Belarus și aliatul său tradițional, Rusia, care și-a împins vecinul reticent să accepte o integrare mai profundă și a tăiat temporar aprovizionarea cu petrol. Oficialul american a declarat că SUA doresc să ajute Belarusul „să-și construiască propria țară suverană” și, ca o șicană la adresa Rusiei, a spus că poate satisface întreaga cerere de petrol din Belarus „la prețuri competitive“. (Financial Times)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări luni că Rusia nu este ţinta exerciţiului militar american de amploare Defender-Europe 20, care va avea loc în lunile mai şi iunie ale acestui an. ”Acest exerciţiu ilustrează angajamentul solid al SUA faţă de NATO şi pentru libertatea şi securitatea Europei. El nu este îndreptat împotriva niciunei ţări în particular şi trebuie să demonstreze capacitatea de desfăşurare rapidă a forţelor americane în Europa pentru a ajuta la protejarea aliaţilor NATO, în caz de nevoie”, a subliniat Stoltenberg. (Agerpres)

Adunările electorale (caucus) din statul Iowa dau startul luni procesului alegerilor primare din Statele Unite la care alegătorii democraţi vor trebui să decidă pe cine propun drept candidat pentru a se confrunta cu preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, la scrutinul prezidenţial din noiembrie. Iowa, stat eminamente rural într-o zonă cunoscută sub numele de Midwest a Statelor Unite ale Americii, este crucial deoarece este primul în calendarul electoral, ceea ce îi conferă o putere ieşită din comun pentru a promova sau scufunda candidaţi. Este un “joc al expectativelor” în care ziarişti, oameni politici şi consilieri fac pariuri, a explicat pentru presă John J. Zogby, un cunoscut specialist în sondaje de opinie. “Iowa este statul care deţine cheia. Iowa pune lucrurile pe masă. Din punct de vedere istoric, (Iowa) a fost parte extrem de importantă din procesul prezidenţial”, a apreciat el. (Agerpres)

Parchetul Republicii Autonome Crimeea a trimis Curții Penale Internaționale al șaptelea raport privind deplasarea forțată a populației Crimeei de către puterea ocupantă. “Scopul final al crimelor comise în Crimeea împotriva civililor este deplasarea completă a oamenilor pro-ucraineni din peninsulă și înlocuirea lor de către populația din Rusia”, a declarat șeful Parchetului Republicii Autonome Crimeea. Potrivit procurorului, percheziții, detenții și închisori ilegale în peninsulă au creat atmosfera de teamă și incertitudine, care la rândul său obligă populația pro-ucraineană să părăsească teritoriul ocupat. (Ukrinform)

Sursă foto: Chinatopix, via Associated Press

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și