Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Condiția femeii de azi

Luna martie este mereu una plină de speranță și de lumină pentru anul care prinde viață: se anunță începutul unui nou sezon, apar ghioceii – vestitorii primăverii. De asemenea, prima săptămână a lunii este dedicată femeii – fie că este de 1 martie sau de 8 martie, femeile sunt inundate de flori și mărțișoare, prevestind parcă începutul unei noi etape din an.

Așadar, cu ocazia acestei săptămâni dedicate femeii, am decis să abordăm și noi rolul femeii la nivel global: cum a evoluat condiția femeii și ce înseamnă să fii femeie în societatea actuală în care trăim.

De unde am început

De-a lungul istoriei, rolul femeii în societate a fost unul esențial care a asigurat stabilitate, progres și dezvoltarea statelor și națiunilor pe care le regăsim printre noi în ziua de astăzi.

Femeile reprezintă pilonii societății din toate punctele de vedere – ca și mame, soții, fermieri, antreprenori sau educatori – reziliența acestora ar trebui recunoscută în fiecare zi, nu doar de Mărțișor sau de Ziua Femeii.

suffragette

Mișcarea „Suffragette” la Convenția Partidului Republican de la Chicago, 1920. (AP)

 

Condiția femeii s-a îmbunătăți în mod radical de-a lungul ultimelor decenii – odată cu primul val feminist care a luat amploare la mijlocul sec. XIX cu dreptul la vot și care a continuat cu emanciparea femeii împotriva limitării sale exclusive din mediul domestic până la drepturi de reproducere. Aceste mișcări pentru drepturile femeilor continuă și până în zilele noastre – unii vorbesc și despre un al patrulea val – pentru că deși situația femeii este într-un proces de continuă îmbunătățire și ascensiune, realitatea este că inegalitățile, stigma și percepțiile asupra „sexului frumos” sunt în continuare adânc sedimentate în mentalul colectiv.

Niște cifre

2011 a reprezentat prima dată în istorie când femeile constituiau mai bine de jumătate din forța de muncă a Statelor Unite. De-a lungul ultimelor decenii femeile au început să iasă din sfera domestică și să activeze pe piața forței de muncă și să fie plătite pentru asta. Posibil una dintre cele mai nocive preconcepții privind activitatea domestică și casnică a femeii (care este neplătită) este că aceasta nu constituie de fapt muncă, ci obligație.

Treptat, femeile au început să urce treptele ierarhiei și succesului profesional. În momentul de față avem 22 șefi de stat și lideri de guvern care sunt femei, iar din cadrul listei Fortune 500 cu cei mai importanți lideri de companii la nivel mondial, 7.4% din pozițiile de CEO sunt ocupate de femei.

arabia saudita

Femeile din Arabia Saudită au câștigat recent dreptul de a conduce vehicule. (EVN)

 

Deși aceste procente pot fi puse într-o lumina bună comparativ cu anii anteriori, este îngrijorător faptul că nivelul de progres este totuși atât de lent dat fiind condițiile, deschiderea și evoluțiile societății în care trăim.

Pandemia a amplificat inegalitățile de gen

Odată cu venirea pandemiei, situația femeii la nivel mondial a avut de suferit în mod disproporționat și negativ comparativ cu situația bărbatului. Pandemia de Covid-19 nu numai că a exacerbat povara îngrijirii neplătite a copiilor, bătrânilor și a bolnavilor în cadrul contextelor domestice, dar aceste responsabilități sunt realizate în mod fulminant de către femei.

Conform unui raport McKinsey din 2020, joburile femeilor sunt de 1.8 ori mai vulnerabile actualei crize Covid-19 decât joburile bărbaților. Deși femeile constituie 39% din forța de muncă la nivel mondial, acestea reprezintă 54% din pierderile locurilor de muncă de la începutul pandemiei și până acum. Pandemia nu numai că a crescut timpul pe care femeile îl petrec pentru treburi și responsabilități domestice, dar acestea sunt mai vulnerabile și din cauza inegalităților de gen existente.

kamala harris

Kamala Harris, prima femeie vice-președinte a Statelor Unite. (Photoshelter)

 

Conform Institutului Național de Statistică (INS), două treimi dintre cei care și-au pierdut locurile de muncă pe perioada pandemiei sunt femei. Deși șomajul în rândul bărbaților este mai mare la nivel național decât cel al femeilor, raportul celor care au rămas fără un loc de muncă de la începerea pandemiei reprezintă o realitate îngrijorătoare, de un profund contrast: raportul bărbaților care și-au pierdut jobul în pandemie este 16%, al femeilor este de 50%.

Soluții?

Cum bine știm, progresul nu se întâmplă peste noapte, iar actuala ordine globală nu va ajunge niciodată să soluționeze toate probleme, tensiunile, conflictele și inegalitățile realității și societății în care trăim.

Același lucru se aplică și când vorbim despre situația femeii: mai este cale lungă până când violența domestică va fi o relicvă a trecutului, când agresiunile stradale și sexuale vor dispărea, când femeile vor câștiga la fel de mult ca și bărbații pentru același nivel și aceeași calitate a muncii și va dura mult timp până când oamenii și societatea vor înceta să formeze preconcepții nefondate despre cum ar trebui să se poarte sau să se îmbrace o femeie, în ce domeniu ar trebui să lucreze, când ar trebui să facă copii (pentru că nu se pune problema de dacă) și care este condiția ei la nivel societal.

Însă, trebuie să vedem și partea plină paharului. Din fericire condiția femeii la nivel mondial nu poate decât să crească. Fie că este vorba de un progres insignifiant pe care nu l-am percepe astfel, cum ar fi dreptul de a conduce câștigat de femei în Arabia Saudită în 2018 sau fie că este un moment de cotitură din punct de vedere cultural și societal, precum învestirea lui Kamala Harris ca prima femeie și persoană de culoare care să ocupe poziția de vice-președinte al Statelor Unite ale Americii.

The future is female, cum s-ar zice, pentru că nu se poate altfel.

 

Citiți și alte analize True Story Project, precum Cum ne-am schimbat obiceiurile de consum în pandemie? și Cine ar trebui să primească vaccin?

Sursă foto: “Self-care”. Illustrations by Paru Ramesh

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și