Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Sâmburele de Neadevăr / Mădălina Voinea

Comisia Europeană interzice Crăciunul

Știrea falsă

fake news craciun

Sursă foto: ActiveNews

 

Articolul subliniază că în plină criză, Comisia Europeană are drept prioritate inventarea unui nou mod de exprimare similar societății imaginate de Orwell în cartea sa “1984”, unde autoritățile folosesc tehnologia pentru a crea o societate complet cenzurată și supravegheată. Publicația italiană Il Giornale este citată drept sursa de bază pentru blamarea acestui ghid.

Articolul ironizează direcția comunicării incluzive, în care fiecare persoană ar trebui prezentată egal, indiferent de sex, rasă sau origine etnică și denumește regulile halucinante.

De asemenea, articolul menționează ca sunt interzise substantivele utilizate generic la genul masculin, precum “muncitorii” sau “polițiștii”. În seria de interziceri, Comisia Europeană ar interzice și organizarea de dezbateri, discuții, ședințe la care este reprezentant un singur gen.

Cu toate acestea, afirmațiile care au ajuns virale sunt cele legate de perioada sărbătorilor, Active News susținând că acest document dorește anularea Crăciunului, invitând oamenii să nu mai folosească expresii precum “perioada de Crăciun”, ci expresii generale precum “vacanța poate fi stresantă”.

Concluzia articolului este că singurele opțiuni disponibile în Uniunea Europeană de astăzi sunt să ne abținem din a ne mai opune sau să plecăm din alianță.

Care sunt, de fapt, datele oficiale?

În primul rând, documentul devenit viral se află în stadiul de draft, nu a fost adoptat și se află în revizuire în momentul de față. Documentul este un ghid de 30 de pagini despre cum funcționarilor din instituțiile europene, nu cetățenilor, le este recomandat un limbaj mai neutru din punct de vedere al genului și general din punct de vedere al religiei, având o diversitate culturală consistentă în cadrul UE. Acest document a fost redactat de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârșitul lunii octombrie.

Documentul intern a fost preluat de tabloidul italian il Giornale, ceea ce a dus la un torent de știri false pe rețelele de socializare, precum și din partea unui înalt oficial de la Vatican.

Poziția cardinalului Pietro Parolin a fost însă mult mai echilibrată decât a fost preluată în mass-media, acesta afirmând “Consider că preocuparea de a elimina discriminarea este corectă. Este o cale de care am devenit mai conștienți și care în mod firesc trebuie transpusă în practică. Cu toate acestea, în opinia mea, nu aceasta este modalitatea de a atinge acest obiectiv.”

Documentul face parte dintr-un plan susținut de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, de a implementa o „Uniune a egalității” și de a ne asigura că „toată lumea este apreciată și recunoscută, indiferent de sex, origine rasială sau etnică, religie sau credință. , dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală.”

Dezbaterea legată de forma pe care combaterea discriminării instituționale ar trebui să o ia este în plină dezvoltare. Nu înseamnă că direcția în sine este una toxică. Excesul de zel din acest document draft, destinat doar funcționarilor a fost dur criticat, motiv pentru care a fost retras în vederea revizuirilor.

twitter

Sursă foto: Twitter

 

Cu toate acestea, website-urile cu intenții manipulatoare au dorit să evite punerea în context a acestor informații, înlocuindu-le cu titluri și explicații oferite cu jumătate de măsură.

Articolul evită cu măiestrie să ofere datele reale, puse în contextul exact în care a apărut acest document. Scopul este de a construi un fake news pe baza unui eveniment real. De altfel, acest tip de știre virală este cel mai greu de demontat, întrucât face apel la realitate, dar scoate datele din context și trage concluziile pe care le dorește.

Acest tip de logică prin care doar confirmă stereotipurile existente legate de Uniunea Europeană este o abordare euro sceptică folosită pe website-urile cu o conduită slabă de moderare a conținutului de pe tot teritoriul UE.

Ce impact are asupra cititorilor?

ActiveNews nu este singura entitate care a preluat această informație în mod eronat. Cu toate acestea, reach-ul pe social media a fost semnificativ. Fake news-ul a devenit rapid viral, iar Active News declară ca activitatea lor a fost blocată pe Facebook. Soluția? Nu să emită un răspuns public în care să-și retragă contextul eronat în care au prezentat știrea, că să-și mute audiența pe Telegram, noul canal preferat pentru răspândirea dezinformării.

crowtangle

Sursă foto: Crowdtangle

 

Este important de menționat că dorința de a crea titluri șoc, folosind sintagme precum

Cuvântul „Crăciun” a fost interzis de UE! Credincioșii au primit cea mai grea lovitură. Patriarhia Română reacționează vehement” sau “EXCLUSIV. UE interzice Crăciunul, replica virulentă a lui Rareș Bogdan: ”Dacă înlocuim toleranța cu ignoranța, dăm civilizația înapoi cu sute de ani”, dar majoritatea acestor website-uri folosesc măcar o notă de început, în care precizează contextul documentului, “Pornind de la dorința de a susține diversitatea în cadrul UE, Comisia Europeană a lansat un ghid intern privind comunicarea incluzivă pentru funcționarii săi, pentru a fi un exemplu pentru restul populației”, sursa evz.ro

Pe de altă parte, o postare devenită virală este cea a Preşedintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a publicat o opinie lipsită de contextul apariției documentului, comparând Uniunea Europeană cu regimul comunist.

ioan aurel pop facebook

Sursă foto: Facebook

 

Declarăm informația FALSĂ.

 

Vă recomandăm și analizele Avorturile spontante cauzate de vaccin și Azitromicina și Fundația Gates a finanțat obținerea unui brevet pentru Coronavirus

 

Sursă foto: Getty Images/True Story Project

#Te-ar mai putea interesa și