NewsDigest: Volumul comerțului global se apropie de nivelul anterior Covid19
Cele mai noi informații despre evoluția lumii în contextul Covid19 în buletinul de știri de mai jos:
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Financial Times
Actualitate NATO
România – model pentru cooperarea militară transatlantică?
- Nicolae Ciucă s-a întors recent din prima lui vizită în SUA în calitate de Ministru al Apărării Naționale. De-a lungul discuțiilor cu aliații americani, un subiect a fost predominant – stabilitatea flancului sudic al NATO, iar în mod speciale a regiunii Mării Negre. Noua strategie de securitate a României publicată la începutul verii este clar axată asupra întăririi prezenței militare în zona Mării Negre, pentru a se împotriva acumulării forțelor rusești în jurul Ucrainei, dar și pentru a împiedica Rusia de a-și proiecta puterea militară în Georgia sau chiar Siria.
- România a convins conducerea NATO de importanța zonei Mării Negre, demonstrând că era gata să se implice mai mult în apărarea aceste zone. România este una dintre cele 9 țări din NATO care a depășit obiectivul de cheltuieli militare de 2% din PIB, iar programul de modernizare al forțelor armate române continuă ritmat: primele sisteme antiaeriene Patriot au fost livrate luna trecută. Astfel, Statele Unite au decis trimiterea unei brigade de luptă Stryker (aproximativ 5000 de militari) în România prezenței NATO în zonă. (National Interest)
NATO anunță construcția unui centru spațial în Germania.
- Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a anunțat că joi va avea loc întrunire a miniștrilor apărării a țărilor-membre NATO pentru a ajunge la un acord privind centrul spațial NATO care va fi construit în Germania la Ramstein, lângă înaltul comandament al forțelor aeriene NATO. El a explicat necesitatea de a monitoriza spațiul, deoarece «Spațiul este esențial pentru NATO și abilitatea noastră de a naviga, culege informații, comunica și detecta lansări de rachete». De asemenea, el a avertizat împotriva militarizării spațiului, subliniind că competiția în teatrul spațial devine din ce în ce mai intensă, iar că Rusia și China dezvoltau tehnologii pentru distrugerea sateliților. (Hotnews)
Alte știri
Secretatul de Stat american și șeful Pentagonului în vizită în India.
- Mark Esper, șeful Pentagonului, a anunțat marți că va participa săptămâna viitoare vizitei oficiale în India a șefului diplomației americane, Mike Pompeo. El a reafirmat voința Americii de a consolida parteneriatul cu India pentru a se opune Chinei în regiune. Într-un discurs adresat unui grup de reflecție, Esper a declarat că “India va fi cel mai important partener pentru Statele Unite în regiunea indo-pacifică (…) în acest secol”. Această vizită intervine în contextul unor tensiuni între India și China privind dispute frontaliere, și de asemenea în cadrul unei escalade între China și SUA în legătură cu insula Taiwan. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Economia în timp de pandemie
Cum luptă IMM-urile europene împotriva încălzirii globale.
- Întreprinderile mici se confruntă cu o alegere dificilă în mijlocul celei mai grave crize economice din ultimul secol – reducerea radicală a emisiilor de gaze cu efect de seră sau riscul de a-și pierde cei mai mari clienți.Giganții din industrie, inclusiv Apple Inc., Microsoft Corp. și Unilever NV s-au angajat să reducă emisiile de carbon de-a lungul lanțurilor de aprovizionare formate din IMM-uri, care reprezintă peste 90% din companiile din Europa.(Bloomberg)
Volumul comerțului global se apropie de nivelul anterior Covid19.
- Evaluarea organismului comercial ONU, UNCTAD pentru a doua jumătate a anului 2020 a înregistrat în septembrie volume de transport maritim care erau aproape de nivelul anului precedent.Fondul Monetar Internațional prezice o scădere de 4,4% a produsului intern brut global anul acesta și a avertizat că redresărea va fi inegală.(Bloomberg)
New York-ul se confruntă cu un deficit de venituri în valoare de 59 de miliarde de dolari.
- Autoritățile din New York proiectează deficitul de 59 miliarde dolari până în 2022 din cauza crizei continue provocată de pandemie, una dintre cele mai profunde găuri de finanțare din orice stat. Guvernatorul Andrew Cuomo, democrat, a declarat că serviciile vor fi reduse și taxele vor crește dacă Congresul nu adoptă un alt pachet de ajutorare – despre care democrații spun că ar trebui să includă ajutor direct statelor și orașelor afectate de pandemie.(WSJ)
Business & Tehnologie
Analiză: cazul antitrust Google pentru a descoperi modul în care motorul de căutare a acaparat piața globală.
- Google a fost acuzat în procesul mult-așteptat intentat marți că a prejudiciat concurența în căutarea pe internet și în publicitatea în căutarea prin acorduri de distribuție și alte restricții care pun motorul său de căutare în prim-plan ori de câte ori consumatorii navigau pe web. Pentru a câștiga, Departamentul de Justiție al SUA trebuie să demonstreze că Google a câștigat sau a menținut puterea de monopol printr-o conduită abuzivă sau prin ceva care depășește regulile concurenței.(Reuters)
United Airlines testează aplicația globală de detectare a Covid19 în încercarea de a găsi o soluție pentru industria aviației.
- Inițiativa nonprofit, denumită CommonPass, este susținută de Forumul Economic Mondial și de fundația elvețiană The Commons Project. Dacă va avea succes, ar putea convinge guvernele să ușureze restricțiile și carantinele care au lovit călătoriile aeriene de când coronavirusul a început să se răspândească pe tot globul.(Reuters)
Societate
Sursă foto: Voice of America
Rădăcinile asiatice ale vaccinului
Diplomația chinezească a vaccinului.
- Beijingul a promis să ajute țările în curs de dezvoltare, dar obstacolele logistice și reglementările s-ar putea să îi împiedice. Concret, China și-a luat angajamentul de a trimite vaccinul anti-coronavirus către țări omise de către SUA din Asia, Africa și America de Sud. În momentul de față există patru vaccinuri în China în faza a 3-a, adică în ultima faza de dezvoltare în cadrul căreia se asigură siguranța și eficacitatea vaccinului înainte de a fi distribuit în masă. (Financial Times)
Eforturile masive indiene de a produce un vaccin.
- Fiind cel mai mare producător și distribuitor de medicamente și vaccinuri (60%) din lume, India este de mult cunoscută drept ”farmacia lumii”. Recent s-a încheiat un contract cu Serum Institute of India, localizat în orașul Pune pentru a produce un miliard de doze de vaccin anti-coronavirus, dezvoltat de Oxford/AstraZeneca. Institutul indian a declarat săptămâna această că vaccinul va fi gata până în decembrie, iar el va putea fi distribuit în masă până în luna martie. (The Guardian)
Evoluțiile Covid-19
În mai mult de jumătate din țară s-a trecut de primul prag de alertă COVID-19.
- După București, județul Alba intră în scenariul roșu, întrucât rata de infectare cu coronavirus a depășit pragul de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori în ultimele 2 săptămâni. Și județul Harghita este foarte aproape. În alte 23 de județe rata de infectare a trecut de 1.5. Alba este primul județ din țară care intră în scenariul roșu după ce această decizie a fost luată în Capitală pentru că în ultimele 2 săptămâni 3 locuitori dintr-o mie s-au infectat cu SARS-COV-2. (Radio France Internationale)
Cehia, record de 11.984 de cazuri. Berlinul și Madridul introduc noi măsuri.
- Statele din Europa continuă să introducă noi măsuri în fața unui al doilea val al infectărilor cu coronavirus care stabilește noi recorduri pe continentul european și sporește frica în rândul europenilor privind o nouă carantină. Situația nu este mai bună nici dincolo de Atlantic. Statele Unite au au raportat o creștere a mediei de cazuri pe zi, de la 42.000 la începutul lunii la 58.000, cel mai mare număr din iulie. (Radio Europa Liberă)
Scrutinul prezidențial din SUA
Ce s-ar putea întâmpla în seara alegerilor din SUA?
- Democratul Joe Biden ar putea să câștige detașat alegerile de la Casa Albă, iar președintele Donald Trump își va recunoaște înfrângerea. Liderul republican va fi reales, iar rivalul său democrat îl va suna să îl felicite. Niciunul dintre cei doi candidați principali pentru Casa Albă nu va avea un avantaj clar, iar suspansul anunțării numelui următorului președinte american se va prelungi. Acestea sunt câteva dintre scenariile vehiculate de presa de peste ocean pentru seara alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. (G4 Media)
Dezbaterea finală Trump – Biden va permite închiderea microfonului.
- Comisia care organizează dezbaterile prezidențiale a numit această măsură drept o repare a demnității după cele întâmplate la prima dezbatere prezidențială. Comisia a transmis, printr-un comunicat de presă, că speră că cei doi candidați „vor fi respectuoși între ei și vor avea un discurs civilizat pentru beneficiul privitorilor”. Echipa lui Donald Trump a transmis că se opune schimbării, dar președintele american tot va lua parte la dezbatere. (Radio Europa Liberă)
Sursă foto: TechBullion