Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Coaliția de guvernare poloneză: triumf sau dezbinare?

Coaliția de guvernare poloneză, „Dreapta Unită”, a fost puternic zdruncinată zilele trecute de retragerea partidului „Acord”, în urma presiunilor făcute de ceilalți membri ai alianței asupra parlamentului pentru a vota o lege care ar urma să oblige grupul Discovery să vândă singurul post de televiziune rămas independent din țară. 

Partidul „Lege și Justiție” (PiS) domină scena politică din Polonia din 2015, ca parte a coaliției de guvernare „Dreapta Unită”, formată împreună cu alte formațiuni politice minore de dreapta, și a atras de-a lungul timpului atenția opiniei publice prin pozițiile radical conservatoare și naționaliste pe care și le-a asumat cu privire la diferite probleme sociale și morale precum avortul, drepturile persoanelor LGBT, drepturile animalelor, religia, libertatea mass-media, euroscepticismul sau, mai recent, modul în care a gestionat pandemia. În 2019 coaliția a fost realeasă, însă a reușit să formeze doar o majoritate șubredă atât în Sejm (camera inferioară a parlamentului polonez), cât și în Senat (camera superioară).

Alianța a fost marcată în ultimii trei ani de neînțelegeri politice în privința mai multor legi. Mai cu seamă partidul condus de Jarosław Gowin, ministrul dezvoltării și vice prim-ministru, „Acord” s-a opus votului prin poștă și interzicerii avortului și schimbării schemei de impozitare a veniturilor, printre altele. Gowin a fost considerat întotdeauna vocea mai moderată, mai liberală și mai puțin eruosceptică din coaliție. Recent, partidul Acord s-a opus unui proiect de lege deosebit de controversat, care a stârnit proteste în marile orașe din țară, cu privire la patronajul trusturilor media.

Jarosław Gowin coalitie polonia

Sursă foto: Newsfounded

 

Legea ar urma să interzică investitorilor din afara Uniunii Europene să dețină majoritatea acțiunilor unei companii media poloneze. Legea vizează în primul rând grupul american Discovery, care deține în prezent unicul canal TV care critică frecvent coaliția de guvernământ și este, de altfel, ultimul post de televiziune rămas independent, TVN24. Conform noilor prevederi, acesta ar fi nevoit să vândă pachetul majoritar de acțiuni din cadrul postului de televiziune.

Sub această formă, legea reprezintă un atac vădit la libertatea de exprimare și la libertatea presei și a fost puternic criticată atât la nivel european, dar și de Washington, de unde s-a anunțat că o astfel de lege afectează „apărarea, afacerile și relațiile comerciale dintre Polonia și America”. Vera Jourova, vice-președinte al Comisiei Europene pentru valori și transparență, a adus în discuție chiar votarea unui Act pentru Libertatea și Pluralismul Media la nivelul întregii Uniuni Europene, care ar preveni astfel de situații. O astfel de inițiativă a mai fost propusă în contextul pandemiei, însă principalele motive din spatele ei erau și atunci reprezentate de statutul tot mai fragil al jurnaliștilor din țările central-europene.

După o sesiune de deliberare furtunoasă, legea a trecut de camera inferioară din parlament cu 228 de voturi pentru din 460. Sesiunea a fost marcată de conflictul dintre prim-ministrul Mateusz Morawiecki și Gowin, care, împreună cu partidul său, s-a opus inițiativei. Morawiecki l-a concediat din funcție pe acesta, forțând retragerea din coaliția de guvernare a partidului Acord. Retragerea acestora de guvernare înseamnă că Dreapta Unită va pierde încă treisprezece voturi, după ce mai pierduse încă patru recent, ceea ce înseamnă că va pierde și majoritatea în Sejm, prețul plătit pentru promulgarea legii presei.

Deși Gowin a declarat că ieșirea partidului său aduce cu sine și destrămarea coaliției de guvernare, totuși chiar și după pierderea majorității este nevoie de votul de neîncredere al parlamentului pentru dizolvarea guvernului. De altfel, nu se știe sigur până la acest moment dacă toți membri din parlament din partea partidului Acord îl vor urma pe Gowin. De asemenea, Dreapta Unită ar putea să apeleze la susținerea partidelor minoritare de extremă-dreapta sau să câștige voturi din rândul celorlalte partide.

Mateusz Morawiecki

Sursă foto: Politico

 

Piotr Muller a declarat din partea guvernului că nu este convins că vor pierde majoritatea și că este sigur „că sunt oameni în Dreapta Unită și în restul parlamentului polonez care vor susține măsurile benefice pe care le propunem”. Muller a mai precizat că acțiunile lui Gowin subminau autoritatea și încrederea în guvern. Analiștii politici, precum Barbara Brodzinska-Mirowska, consideră însă demiterea lui Gowin un moment critic care ar putea duce la radicalizarea guvernului polonez.

Potrivit acesteia, pozițiile mai liberale ale lui Gowin contrabalansau cu pornirile mai radicale ai celorlalți membri ai cabinetului. Desigur, alegerile anticipate sunt o posibilitate, însă totul depinde de modul în care se va organiza opoziția. Totuși, revenirea de anul acesta pe scena politică poloneză a lui Donald Tusk ar putea resuscita bătălia politică, acesta fiind un moment de pe urma căruia opoziția ar putea chiar câștiga teren.

Tusk însuși a publicat imediat după votarea legii presei o reacție plină de speranță pe Twitter, încercând să îmbărbăteze opoziția:

„Majoritatea parlamentară, consolidată de noroiul corupției și șantajului, se năruie sub ochii noștri. Ar putea să mai țină o perioadă, dar nu mai este în stare să guverneze.”

De altfel, există voci care susțin că votarea legii cu privire la patronajul presei ar fi fost viciată de intervenția Dreptei Unite. Anumiți jurnaliști au raportat că coaliția de guvernare ar fi recurs la diferite mijloace de persuadare și mită pentru a câștiga voturi din partea partidelor mai mici.

Dacă v-a plăcut analiza, mai puteți citi și alte analize marca True Story Project pe teme de politică externă: Polonia la răscruce sau Noul portret al lui Viktor Orban zugrăvit de conservatorii americani.

 

Sursă foto: Deutsche Welle

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și