Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Politicus / Ovidiu Achim

Clipul lui George Simion despre gropile de gunoi

Context

Într-un clip postat pe Facebook în data de 2 iunie, ce a strâns 257.000 de vizualizări, liderul partidului AUR, George Simion, deplângea patetic două proiecte de colectarea deșeurilor din Vrancea, respectiv Suceava, realizate din bani europeni.

Filmarea începe cu întrebarea retorică a acestuia – „De ce nu suntem noi [n.r. AUR]  de acord să ne împrumutăm chiar și la dobânzi mici din bani europeni?”. Justificația găsită de Simion este că din 2007 până în prezent s-au făcut multe investiții din bani europeni, dar „acum începem să dăm banii ăștia înapoi, pentru că clasa politică, așa-zișii noștri conducători, au făcut multe ilegalități în implementarea proiectelor.”

Stația de transfer gunoaie din comuna Vidra, Vrancea, construită ca parte a proiectului Vrancea curată, despre care se vorbește în clip, întâmpină într-adevăr probleme legale pentru a intra în funcțiune. O obşte de moşneni cere demolarea, reclamând că aceasta nu a fost construită în mod legal pe terenul pe care se află, acest fiind preluat ilegal de la primăria comunei.

Moșnenii cer revenirea pământului la starea inițială și reprimirea acestuia în rândul ogoarelor comune din hotarul satului. Incompetența autorităților locale nu are, însă, nimic de-a face cu fondurile europene în general, acestea neputând fi considerate păguboase și de evitat pe termen lung, dată fiind o astfel de nereușită.

george simion

Sursă foto: George Simion

 

Al doilea exemplu prezentat de George Simion este groapa de gunoi din comuna Mestecăniș, Suceava. Liderul AUR discută acest subiect făcând apel la diverse clișee patriotice: „Aici se pregătește în scumpa noastră Bucovina o groapă de gunoi uriașă pentru deșeurile din România și din toată Uniunea Europeană, că la asta-i bună Bucovina, la asta-i bună România, să fim o uriașă groapă de gunoi.”

Mai mult, George Simion intervievează un tânăr turist care, la rândul lui, deplânge soarta frumuseților Bucovinei și a potențialelor oportunități de turism distruse. Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș a fost considerată de nenumărate voci și foruri locale un proiect aberant al Consiliului Județean Suceava, dat fiind că încalcă mai multe prevederi ce țin de ecologie, turism sau sănătatea oamenilor din zonă, proiectul având și un statut legal incert.

Cu toate acestea, nu am putut găsi nicio informație conform căreia depozitul de deșeuri menționat ar fi urmat să deservească întreaga Uniune Europeană,numele proiectul fiind chiar „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Suceava”.

De ce e fals?

Așa cum am arătat deja, George Simion fundamentează afirmații eurosceptice pe două episoade de incompetență a administrațiilor publice, dar care în fond au o singură legătură cu Uniunea Europeană, faptul că cele două proiecte au fost finanțate din fonduri europene, pe care am putea fi nevoiți să le returnăm, dat fiind rezultatul incert al investițiilor. De asemenea, liderul AUR face apel la emoțiile privitorilor prin afirmații despre peisajul românesc, încercând să le distragă atenția de la detaliile privitoare la cele două proiecte.

 

Sursă foto: Fabricat în România

#Te-ar mai putea interesa și