Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Cine sunt Anonymous și de ce au declarat război cibernetic Rusiei?

Grupul internațional „hacktivist” Anonymous s-a angajat în cea mai mare operațiune de până acum: declararea războiului cibernetic guvernului rus.

După invazia devastatoare a Ucrainei de către Rusia, grupul a spart canalele de știri ruse Russia 24, Channel One și Moscow 24 pentru a afișa imagini cu scene îngrozitoare din asalt, precum și pentru a difuza mesajul: „Rușii obișnuiți sunt împotriva războiului”.

Se crede că mișcarea este un răspuns la represiunea guvernului rus asupra informațiilor despre invazia Ucrainei care sunt împărtășite. Anonymous a scris pe Twitter despre „necesitatea de a menține poporul rus conectat la comunitatea globală”.

Disperarea rusească

Vineri, o nouă lege a „știrilor false” a fost aprobată de camera inferioară a parlamentului Rusiei, care însemna că persoanele găsite vinovate de diseminarea a ceea ce oficialii ruși declară ca informații false despre conflictul din Ucraina vor primi o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani sau o amendă de până la 1,5 milioane de ruble.

Anonymous și-a asumat, de asemenea, responsabilitatea pentru mai multe alte atacuri cibernetice, inclusiv închiderea site-ului web oficial al Kremlinului, piratarea bazei de date a Ministerului Apărării și distrugerea a peste 300 de site-uri mass-media și bănci rusești.

Se știu puține lucruri despre membrii grupului și, cu un nume precum Anonymous, este clar că vor să rămână așa. Grupul nu are conducere și nici chip – doar măști Guy Fawkes care oglindesc filmul „V for Vendetta”. Sloganul său este simplu: „Cunoașterea este gratuită. Suntem anonimi. Suntem Legiune. Nu iertăm, nu uităm. Așteaptă-ne.” Cu toate acestea, nu a împiedicat atacatorul cibernetic să devină o superputere globală în sine.

tancuri rusesti

Sursă foto: Getty Images

 

Cine sunt Anonymous?

Anonymous a apărut în 2003 pe buletinul 4chan bazat pe imagini, un colț întunecat al internetului, cunoscut în mare parte pentru forumurile sale anonime, de orice tip. Uniți de o filozofie comună a disidenței împotriva cenzurii și controlului pe internet, a fost privit inițial ca un grup de farsori care hărțuia pedofilii și protesta împotriva Bisericii Scientologiei.

Primul atac cibernetic major Anonymous care a făcut titluri a fost împotriva Bisericii Scientologiei în 2008, în care a folosit atacuri Distributed Denial of Service (DDoS) – o formă de hacking care încearcă să facă un serviciu online indisponibil, copleșindu-l cu trafic de la mai multe surse — să deraieze site-ul web al mișcării religioase.

În anii care au urmat, grupul a luat o întorsătură mai politică. După criza financiară globală din 2008, grupul a acționat în sprijinul mișcărilor de protest de Primăvara Arabă, a vizat Sony Entertainment pentru încercarea sa de a reprima piratarea consolei PlayStation 3, a susținut protestele Occupy Wall Street și, cel mai recent și-a arătat solidaritatea cu mișcarea Black Lives Matter din 2020 prin distrugerea site-ului web al departamentului de poliție din Minneapolis.

Prin urmare, cea mai recentă declarație de război cibernetic împotriva Rusiei pe Twitter nu este o surpriză. După cum promit în sloganul lor emblematic: „Așteaptă-ne”.

Cu ce amenință?

Pe 16 februarie, Anonymous TV a postat un mesaj video cu o serie de recomandări și amenințări. Bazându-se pe imaginea stereotipă a „hackerului”, vorbitorul mascat dă un avertisment serios Rusiei:

Dacă tensiunile continuă să se agraveze în Ucraina, atunci putem lua ostatici […] sistemele de control industrial. Singura parte care trebuie învinuită dacă escaladăm, va fi aceeași care a început-o în primul rând cu adunări de trupe, amenințări copilărești și valuri de ultimatumuri nerezonabile.

Mai multe site-uri web și instituții media ale guvernului rus au fost vizate de atunci, Anonymous luându-și meritul pe canalul lor de Twitter.

Atacurile au folosit aceleași tehnici distribuite de refuzare a serviciului utilizate în multe atacuri cibernetice anterioare, inclusiv atacuri asupra site-urilor bancare și guvernamentale din Ucraina. În astfel de atacuri, atacatorul lovește offline site-urile web vizate, inundându-le cu trafic bot.

Alte incidente au inclus furtul și publicarea datelor Departamentului rus al Apărării, care pot conține informații sensibile utile luptătorilor din Ucraina. Se pare că au fost accesate, de asemenea, e-mailuri de la producătorul de arme din Belarus Tetraedr și date de la Institutul Nuclear Rus.

Este prea devreme pentru a determina cât de utile pot fi aceste date. Majoritatea informațiilor furate vor fi în limba rusă, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de traducători pentru a ajuta să le examineze.

Canalele de televiziune rusești au fost, de asemenea, atacate și puse să redea muzică ucraineană și să afișeze știri necenzurate despre conflict din surse de știri din afara Rusiei.

Nu putem avea certitudinea că Anonymous a efectuat atacurile cibernetice pentru care și-a revendicat responsabilitatea. Mișcarea se bazează pe anonimat și nu există mijloace viabile de verificare. Dar tacticile, țintele și teatrul prezentate sunt în concordanță cu atacurile anterioare revendicate de grup.

putin

Sursă foto: Engadget

 

De asemenea, chiar dacă unele atacuri nu sunt o consecință directă a acțiunilor lui Anonymous, s-ar putea argumenta că acest lucru nu contează cu adevărat. Anonim înseamnă a fi perceput ca având un impact.

Este puțin probabil ca atacurile cibernetice revendicate de Anonymous să aibă un impact semnificativ asupra intenției sau tacticilor militare ale Rusiei. Acestea fiind spuse, aceste acțiuni ar putea oferi informații cheie despre tacticile specifice pe care Rusia le folosește, care ar fi valoroase pentru ucraineni și aliații lor.

Un alt beneficiu este că impactul invaziei asupra poporului ucrainean obține mai multă publicitate – mai ales în Rusia, unde știrile sunt cenzurate în mod semnificativ. Acest lucru ar putea ajuta la contracararea mașinii interne de propagandă a Rusiei și ar putea prezenta o viziune mai echilibrată asupra evenimentelor.

Atacurile cibernetice vor continua probabil să escaladeze de ambele părți, implicând atât actori statali, cât și non-statali. Centrul Național de Răspuns și Coordonare a Incidentelor Informatice din Rusia și-a ridicat nivelul de amenințare la „critic”, indicând îngrijorări legate de infrastructura rusă vizată prin atacuri cibernetice.

Hackeri civili

Alături de Anonymous, un număr mare de profesioniști cibernetici ucraineni s-au oferit voluntari pentru a ajuta la apărarea cibernetică a Ucrainei. Voluntarii sunt organizați prin canale Telegram și alte aplicații criptate.

Obiectivele lor includ apărarea infrastructurii critice a Ucrainei, ajutarea guvernului cu spionaj cibernetic, eliminarea dezinformării rusești de pe web și vizarea infrastructurii ruse, băncilor și site-urilor web guvernamentale.

Dar, în ciuda rapoartelor că aproximativ 175.000 de persoane s-au alăturat canalului Telegram al armatei cibernetice, impactul acestuia rămâne neclar până acum.

Vă invităm să citiți și Războiul financiar – Rusia vs. restul lumii și Cât De Puternică Este Armata Ucrainei?

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și