Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Cine o va înlocui pe Merkel?

Săptămâna trecută am observat noi evoluții în cursa pentru înlocuirea Angelei Merkel ca și Cancelar al Germaniei. Markus Söder, premierul Bavariei și liderul partidului CSU (Christian Social Union) a anunțat duminică intrarea sa în cursa politică pentru Cancelaria Germaniei. Merkel a anunțat că nu va mai candida la alegerile din septembrie.

Merkel, care a menținut poziția de Cancelar de mai bine de 15 ani este cel mai longeviv șef de stat din rândul statelor membre UE și al doilea cel mai longeviv Cancelar din istoria Germaniei, după Helmut Kohl. Odată cu decizia sa de a pleca de la cârma celei mai mari economii din Uniunea Europeană Merkel va înceta să mai fie și liderul „de facto” al blocului european.

Lupta politică aprinde scântei

Principalul contracandidat al lui Söder este Armin Laschet. Laschet este proaspătul ales lider al partidului lui Merkel, CDU (Christian Democratic Union) și premierul celui mai populat stat din Germania, North-Rhine Westphalia, care are aproape 18 milioane de locuitori. Cursa pentru viitorul Cancelariei pare să se intensifice în rândul coaliției conservatoare din Germania – ambii politicieni sunt liderii celor mai importante partide conservatoare din țară, ceea ce înseamnă că lupta se va da pe popularitate și personalitate, mai degrabă decât pe diferențele politice dintre cei doi.

laschet

Sursă foto: Picture Aliiance

 

Cele două partide lucrează împreună la nivel federal, iar coaliția CDU/CSU va propune un candidat comun, pentru ca votul să nu fie rupt în două. Acest lucru înseamnă că unul dintre cei doi va fi nevoit să se retragă. Deși capitalul politic mai mare este în favoarea lu Laschet (de regulă, liderul CDU devine candidatul principal), Söder pare să fie momentan alegerea mai eligibilă din punct de vedere politic.

De duminică, 11 aprilie, de când Söder și-a anunțat intenția de a candida pentru cea mai importantă poziție politică din Germania, cursa pentru viitorul Cancelariei a devenit brusc una extrem de imprevizibilă. Tradiția politică privind alegerile federale din Germania susține că liderul CDU are aproape un drept automat de a deveni candidat pentru Cancelarie, dat fiind că CSU este un partid mult mai mic.  Un candidat din partea partidului-soră al CDU din Bavaria, CSU, nu a câștigat niciodată alegerile federale. Cele două alegeri federale în care CSU fusese cel mai aproape de o victorie au avut loc în 1980 și în 2002. Însă, ambii lideri CSU, Franz Josef Straus, respectiv Edmund Stoiber au fost învinși de către partidul de centru-stânga, SD (Social Democrats).

CDU: victima pandemiei

În contextul pandemiei, alianța conservatoare a Germaniei a suferit o scădere în popularitate – procentele sale ajungând undeva la 27% susținere din partea publicului. De asemenea, nici Laschet nu beneficiază de o popularitate răsunătoare. Acest context favorabil l-a împins pe Söder să-și anunțe candidatura ca și contracandidat al liderului CDU, acesta fiind un politician mult mai carismatic decât Laschet.

Până acum, Söder s-a dovedit a fi un lider popular pe timp de criză, deși rata de infectare din Bavaria, statul pe care îl conduce, nu este una mult mai îmbucurătoare. Având în vedere că cele două partide sunt partenere în aceeași alianță conservatoare decizia comună de a alege un singur candidat pentru Cancelaria Germaniei este asumată de ambii lideri. Peste weekend, conducerea partidelor CDU și CSU s-au întâlnit pentru a discuta viitorul candidat, însă discuția nu s-a finalizat cu o rezoluție. Atât Laschet, cât și Söder au anunțat că indiferent de cel care va fi ales, amândoi vor accepta decizia, anunțând că fiecare are interesul și bunul comun al țării ca și principală prioritate ca și Cancelar al Germaniei.

De asemenea, Söder pare să fie liderul CSU cu cele mai mari șanse de a câștiga candidatura într-o generație. Declinul considerabil în popularitatea CDU a pus conducerea alianței pe gânduri, uitându-se la Söder ca și o alternativă tot mai realistă. CDU a reprezentat un bastion în istoria politică recentă a Germaniei. Contrar mișcărilor anti-sistem, anti status quo și anti partide de „establishment” pe care le observăm la nivel european, dar și la nivel intern, prin ascensiunea partidului AfD, CDU a continuat să-și mențină popularitatea.

Însă, în timp ce Germania și CDU erau lăudate la începutul pandemiei pentru buna gestionare a crizei și ținerea sub control a infectărilor, acest sentiment nu mai este împărtășit la nivelul publicului. CDU a fost criticat și blamat pentru felul în care au gestionat criza sanitară în ultimele luni, care a dus la creșterea infectărilor și la decizii sporadice de intrare și ieșire din diverse scenarii de lockdown. În ultimă instanța, partidul a fost criticat pentru felul în care a gestionat campania de vaccinare.

Söder: un politician german atipic

Söder, un caracter mai puțin convențional și un politician cu o abordare populistă este recunoscut pentru felul în care reușește să miște lucruri. De-a lungul pandemiei, Söder s-a dovedit a fi un manager de criză extrem de eficient, popularitatea sa crescând în decursul crizei generate de Covid-19. Acesta și-a anunțat candidatura la o întâlnire comună CDU/CSU care a avut loc duminică, 11 aprilie, unde au participat atât Laschet, cât și Angela Merkel.

soder

Sursă foto: AFP

 

În contextul ultimelor restricții de lockdown impuse de autoritățile federale pentru a încetini rata de infectare cu Covid-19, tensiuni au apărut la nivel național, iar anumite state au refuzat să implementeze noile restricții. În ultimele săptămâni, Söder a fost de partea lui Merkel în contextul acestor tensiuni interne. Însă, acesta a refuzat decizia acesteia de a impune un lockdown strict pentru a limita efectele celui de-al treilea val pandemic, acesta fiind conștient de repercusiunile economice asupra țării.

O decizie de comun acord la nivelul alianței celor două partide conservatoare va fi anunțată până la finalul lunii mai, însă lideri de la Berlin și din Bavaria s-au făcut remarcați, anunțând că aceștia ar trebuie să grăbească procesul și să anunțe un candidat mai repede. Până în momentul de față, Angela Merkel nu și-a anunțat o preferință pentru cine ar dori s-o urmeze ca și următor Cancelar al Germaniei.

Pentru alte analize True Story Project despre Germania, puteți accesa: „Serviciile secrete germane și AfD – Limita supravegherii politice” și „Angela Merkel: Discursul politicianului încercat”.

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și