Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Cine ar trebui să primească vaccin?

În acest început de an o lume întreagă este încercată de aceeași polemică: cum să vaccineze tot mai mulți cetățeni pentru a imuniza populația și a trece peste acest hop al pandemiei care a spus stop la mersul  normal al lucrurilor.

Eforturile sunt colosale: de la o bună strategie de comunicare și construire a încrederii cetățenilor în vaccin, stat, medici, autorități – criza de încredere a devenit un leitmotif al acestei pandemii – până la încercările logistice de a primi, stoca, împărți și transporta vaccinul într-un mod echitabil și în condiții de siguranță.

De la începutul lunii decembrie când prima persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19 în Marea Britanie avem aproape 30 milioane de oameni vaccinați la nivel mondial. La prima vedere poate părea un număr mare, dar până acum – cu excepția câtorva țări – efortul de vaccinare s-a dovedit a fi un eșec.

Efortul de vaccinare: un eșec global ?

2021 a început cu stângul: o nouă tulpină Covid-19 a fost descoperită în Marea Britanie și Africa de Sud, care s-a dovedit a fi mult mai contagioasă în rândul tinerilor și copiilor. Iar deși vaccinul pare a fi destul de aproape pentru mulți dintre noi care ne aflăm într-o poziție relativ privilegiată (trăim totuși într-o țară europeană care este membră UE, NATO etc.), pentru multe țări protecția împotriva pandemiei este un vis îndepărtat – am scris despre inegalitatea distribuirii vaccinului și jocurile politice din spate aici.

Salvarea oamenilor constă într-un proces rapid și eficace de vaccinare. Însă acest lucru este ușor de zis și greu de făcut. La nici măcar o lună de la primul vaccin administrat la nivel mondial, guvernele devin țapi ispășitori pentru eșecul de a gestiona o bună implementare a strategiei de vaccinare. Franța a reușit să-și vaccineze doar 0.29% din populație, Olanda 0.26%, iar în Statele Unite mai puțin de nouă milioane de americani au primit o primă doză de vaccin – obiectivul era ca până pe 31 decembrie să fie 20 de milioane de americani vaccinați.

pfizer

Sursă foto: Getty Images

 

În capul listei de vaccinări se află Israel, care a reușit să-și imunizeze peste 22% din populație. Însă, parte din reușită are o mare implicație logistică – Israel este o țară mică cu un sistem de sănătate foarte bine pus la punct, care poate transporta vaccinurile la temperaturi foarte joase repede fără ca acestea să expire (de exemplu, vaccinul BioNTech Pfizer trebuie stocat la -80 de grade și are o durată de stocare la 2-8 grade de doar 5 zile). Sistemul de sănătate este digitalizat, iar pacienții pot fi rapid depistați și contactați în caz că sunt confirmați pozitiv.

Având în vedere trilioanele de dolari care au fost pierduți în urma multiplelor carantine, guvernele sunt nevoite să devină creative în efortul de vaccinare. Teste de vaccinare de tip drive-in sau care funcționează peste noapte ar putea accelera procesul și ar diversifica opțiunile. Personalul medical poate fi mărit simplu printr-un training care să-i învețe cum să administreze vaccinul – fie că sunt studenți la medicină, dentiști, medici ieșiți la pensie, medici de laborator sau veterinari.

De asemenea, vaccinul reprezintă și o încercare cu privire la sănătătatea publică. După ce se vor rezolva dificultățile logistice va rămâne marea problema a accesului la vaccin. Principalele trei vaccinuri – Pfizer, Moderna și AstraZeneca vor putea produce puțin peste cinci miliarde de doze în 2021 – care ar ajunge pentru 2.5 miliarde de oameni. Acestea nu vor rămâne singurele vaccinuri de pe piață – Sputnik V al Rusiei, cât și vaccinul chinez au început deja să fie administrate.

Politica vaccinului

Vaccinurile care vin din partea unor actori ostili precum China și Rusia reprezintă o problemă. Pentru cele două țări crearea unui vaccin propriu reprezenta o necesitate – de mândrie națională, de excelență medicală și de considerente politice.

Însă, pentru ca un vaccin să fie licențiat și să intre pe piața de distribuție la nivel mondial, acesta trebuie aprobat de o entitate independentă de reglementare din altă țară, cât și de către OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Dacă anumite țări decid să ocolească acest pas esențial de reglementare din acest lucru doar delegitimează eficacitatea și încrederea în vaccin. Oamenii vor fi sceptici, iar întregul proces de imunizare ar putea fi discreditat.

pandemie

Sursă foto: Unitaid

 

Ca și pandemia, efortul de a elimina criza sanitară ar putea fi evenimentele definitorii ale generației noastre, dar și un test asupra ordinii globale. Consensul colectiv conform căruia statele liberale, societățile democratice, capitalismul, libera circulație, dreptul la libera exprimare și respectarea drepturilor omului – toate aceste „adevăruri” pe care le trăim – ar putea fi puse sub semnul întrebării dacă actualul status quo eșuează în efortul de imunizare a populației.

Un potențial succes al vaccinării presupune nevoia unei organizări coerente și al unui efort colectiv. Vaccinarea va fi un test prin care vom vedea dacă țările chiar pot lucra împreună pentru a rezolva probleme comune care ne amenință pe toți – pandemia, încălzirea globală, crima organizată etc.

Diversele scenarii și modele de prioritizare a vaccinului au arătat că, dacă vaccinul s-ar distribui în funcție de nevoie, această abordare ar putea salva o dată și jumătate mai multe vieți decât actuala abordare – distribuirea vaccinului este concentrat în țările bogate, cu influență. Acest lucru este și o prioritate economică – scurtarea pandemiei ar putea repune pe picioare economia globală. Cu cât așteptăm mai mult și ne împiedicăm în diferite scenarii, priorități și strategii – virusul va evolua, va învăța să se apere și tot mai multe mutații vor apărea.

Următoarele luni nu vor fi ușoare. Atâta timp cât dozele sunt puține și accesul la vaccin limitat va există confuzie, tensiune și impredictibilitate. Dacă țările bogate ale lumii vor continua să monopolizeze accesul la vaccin, acest lucru doar va reconfirma o realitate crudă: elitele nu se preocupă de țările și oamenii de rând, iar țările – în loc să lucreze împreună – se vor întoarce una împotriva celeilalte.

Însă, ca să închei pe un ton mai pozitiv: la nici un an de la apariția vaccinului avem 3 vaccinuri aprobate care au intrat deja în producție de masă, mai bine de 30 de țări au început campanii de vaccinare, iar peste 30 de milioane de oameni au fost vaccinați. În contextul sumbru în care trăim, acest lucru nu pare o victorie colosală, fără precedent – dar este.

 

Sursă foto: The Economist

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și