Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

China – un client fidel al știrilor false

Știrile false au devenit probabil cel mai ”la modă” subiect al zilelor noastre, în special cu cât pandemia Covid-19 a oferit platforma perfectă ca mai multe site-uri sau publicații care practică aceste tipuri de știri să înflorească. Totuși, lucrurile se pare că au degenerat la un nivel cu un impact considerabil mai mare.

China a mai fost acuzată în trecut de faptul că finanțează activ campanii de fake news interne sau chiar externe, care evident au o rată de eficiență majoră dată fiind cenzura pe care guvernul chinez o practică de atâția ani. De data aceasta Facebook a fost compania care a taxat eforturile chineze, drept urmare vă propunem să aruncăm o privire mai amănunțită asupra acestui incident, dar și a contextului.

De ce este Facebook interzis în China?

Autoritățile chineze au blocat Facebook, împreună cu serviciile Twitter și Google, în iulie 2009, în urma revoltelor din Xinjiang, o regiune autonomă specială din vestul Chinei. Reprimarea a avut ca scop reducerea comunicării dintre activiștii pentru independență.

China este considerată a avea unul dintre cele mai extinse și mai sofisticate regimuri de cenzură din lume. Supranumit „The Great Firewall”, sunt folosite o serie de metode pentru a controla exprimarea online, inclusiv blocarea site-urilor web și filtrarea cuvintelor cheie, cenzurarea rețelelor sociale și arestarea, afișe de conținut care abordează probleme sensibile sau politice.

O serie de agenții guvernamentale dețin autoritate asupra internetului în China, cum ar fi Departamentul Central de Propaganda și Ministerul Securității Publice. În 2014, guvernul a stabilit Administrația Cyberspace din China ca principal organism pentru cenzura Internetului în China.

the great firewall

Sursă foto: The Economist

 

Great Firewall împiedică utilizatorii să acceseze site-uri de știri străine precum BBC, The New York Times și The Wall Street Journal, printre altele. Serviciile web străine care sunt blocate includ Facebook, Google, Twitter, Instagram, Snapchat, Yahoo, Slack și YouTube. În 2018, Facebook a încercat să înființeze o filială de 30 de milioane de dolari în Hangzhou pentru a incuba start-up-uri și a oferi sfaturi companiilor locale. Permisiunea de a rula start-up-ul a fost retrasă rapid.

Care e povestea din spatele “omului de știință elvețian”?

Ambasada Elveției în China a cerut presei chineze să elimine articolele și postările despre care se spune că conțin știri „false”. Într-o postare pe Twitter, ambasada a spus că un presupus biolog elvețian, care a fost citat în presa chineză în vara acestui an, probabil că nu a existat.

Presa de stat s-a numărat printre cele care au publicat articole cu comentarii de la „Wilson Edwards” despre originile Covid-19 și independența OMS. Multe publicații au eliminat de atunci orice referire la el. Organizații precum CGTN, Shanghai Daily și Global Times l-au citat pe așa-zisul biolog pe baza profilului său de Facebook.

Cu toate acestea, ambasada Elveției a spus că respectivul contl de Facebook a fost deschis în urmă cu două săptămâni și are doar trei prieteni. Misiunea a spus că nu există un registru al unui cetățean elvețian cu numele „Wilson Edwards” și nici articole academice sub acest nume.

Rândul din articolul China Daily spune: „[Wilson Edwards] a spus pe contul său de Facebook: „Ca biolog, am văzut cu consternare în ultimele luni cum a fost politizată identificarea originii Covid-19”. În versiunea modificată, toate referirile la Wilson Edwards au fost eliminate.

Platforma digitală a lui Shanghai Daily, Shine, a spus într-o postare: „Un biolog european a ieșit în prim-plan cu o afirmație uluitoare că un grup consultativ al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind depistarea originilor agenților patogeni, inclusiv a virusului responsabil de pandemia Covid-19, ar deveni un „instrument politic”.

Ea a adăugat că biologul este îngrijorat de „independența OMS” și îl citează spunând că „SUA sunt atât de obsedați să atace China în problema de identificare a originii, încât este reticent să-și deschidă ochii asupra datelor și constatărilor”. Ambasada Elveției a asigurat cititorii că a presupus că răspândirea poveștii a fost făcută cu bună-credință, dar „a cerut cu amabilitate” ca poveștile să fie eliminate sau corectate.

fake news elvetia

Sursă foto: Swarajya

 

Îngropată adânc în raportul Facebook din noiembrie despre Comportamentul neautentic coordonat, este o poveste despre intrigi internaționale care pare mai degrabă o dramă Netflix decât o încercare de campanie de dezinformare (deși modul în care Netflix caută idei în rețelele sociale în aceste zile, poate fiți pe fază).

Facebook a investigat și a eliminat contul Wilson Edwards în aceeași zi în care ambasada Elveției a scris pe Twitter. Ben Nimmo, lider global de informații despre amenințări IO (titlu excelent pentru drama noastră) la compania-mamă Facebook Meta, scrie că contul Wilson Edwards a făcut parte dintr-o campanie de dezinformare care a apărut în China.

„În esență, această campanie a fost o sală de oglinzi, reflectând la nesfârșit o singură persoană falsă”, spune Nimmo. Investigația lui Meta a constatat că aproape întreaga răspândire inițială a poveștii Wilson Edwards pe Facebook a fost neautentică: „lucrarea unei operațiuni de influență pe mai multe direcții, în mare parte nereușită”, care a reunit sute de conturi false, precum și unele conturi autentice care aparțineau lui.

Doar o mână de oameni reali s-au angajat cu Wilson Edwards, spune Meta, în ciuda celor 524 de conturi Facebook, 20 de pagini Facebook, patru grupuri Facebook și 86 de conturi de Instagram pe care compania le-a eliminat în cadrul investigației sale. Escrocii au cheltuit mai puțin de 5.000 de dolari pe reclame pe Facebook și Instagram ca parte a campaniei și au folosit VPN-uri pentru a ascunde originile conturilor.

„Acest lucru este în concordanță cu ceea ce am văzut în cercetările noastre privind operațiunile de influență sub acoperire din ultimii patru ani: nu am văzut campanii de succes IO bazate pe tactici de implicare false”, spune Nimmo.

„Spre deosebire de personajele fictive elaborate care depun eforturi pentru a construi comunități autentice pentru a le influența, conținutul apreciat de aceste conturi false brute ar fi de obicei văzut doar de „prietenii falși” ai lor.” (Știm cu toții ce se întâmplă cu prietenii falși.)

Grupul de conturi false pe care Meta le-a conectat la schema Wilson Edwards, împreună cu unele persoane asociate cu firma de securitate a informațiilor Silence din China, se pare că a făcut alte încercări de a influența operațiuni care erau „de obicei la scară mică și de impact neglijabil.”

China a mai fost acuzată în trecut pentru astfel de campanii

Un oficial taiwanez a acuzat în această primăvară China că a răspândit știri false despre situația COVID-19 de pe insulă, spunând că acesta este motivul pentru care guvernul publică și respinge cazurile de informații false care au circulat online. După luni în care a ținut pandemia sub control, Taiwan se confruntă cu o creștere a infecțiilor interne, iar întreaga insulă se află într-o stare de alertă sporită, oamenii fiind rugați să stea acasă și multe locuri închise.

Taiwan a avertizat în mod repetat că statul Chinez, care revendică insula guvernată democratic ca fiind a sa, încearcă să folosească „războiul cognitiv” pentru a încerca să submineze încrederea în guvern și răspunsul său la pandemie. Adresându-se reporterilor, ministrul adjunct al Internelor Chen Tsung-yen a spus că au „simțit în mod clar” pericolul reprezentat de propaganda și dezinformarea chineză împotriva Taiwanului.

„Motivul pentru care continuăm să explicăm tuturor conținutul informațiilor false este acela de a atrage atenția asupra acesteia. Trebuie să interceptăm imediat acest lucru și să nu lăsăm războiul cognitiv să afecteze societatea din Taiwan”, a adăugat el. Chen a enumerat exemple de ceea ce a spus că sunt știri false care circulă online, inclusiv că președintele Taiwanului Tsai Ing-wen a fost infectat și era acoperit.

Un oficial de securitate care urmărește activitatea chineză în Taiwan a declarat pentru Reuters că guvernul de la Taipei crede că Beijingul a fost implicat într-un război cognitiv pentru a „crea haos” și a submina încrederea publicului în modul în care este gestionată pandemia.

Ce concluzii tragem de aici?

Războiul împotriva fake news e unul extrem de complex, mai ales cu cât se pare că sursele din care acestea provin evoluează constant găsind noi metode de a încerca să dezinformeze masele. Totuși, trebuie măcăr pentru moment apreciat efortul care se pare că vine din partea marilor companii de tehnologie, cum este Facebook în cazul de față.

China este cu adevărat o forță, iar resursele care îi stau la dispoziție pentru a împrăștia astfel de informații sunt uriașe. Drept urmare, orice efort din partea Big Tech de lupta împotriva unor astfel de campanii de dezinformare este esențial dacă vrem ca în viitor să putem avea standarde față de valoarea de adevăr a informațiilor din online.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, vă mai recomandăm și altele precum Digital Services Act – O nouă eră pentru internet în UE sau Ne fură roboții locurile de muncă?.

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și