Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

China & SUA: o relație cu scântei

Săptămâna trecută a avut loc prima întâlnire între oficialii Ministerelor de Externe din China și SUA, odată cu venirea noii Administrații Biden la putere.

Întâlnirea a avut loc joi, 18 martie, în statul american Alaska. De partea americană a mesei s-a aflat noul Secretar de Stat al președintelui Joe Biden, Antony Blinken, și principalul consilier pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, iar de partea chineză Ministrul de Externe, Wang Yi și Yang Jiechi, diplomatul de vârf al Chinei.

Obiectivul discuției era acela de a revizita atât dinamica relațiilor diplomatice dintre Beijing și Washington, cât și șansa de a discuta în jurul unor interese, intenții și priorități comune pentru cele două mari puteri și motoare economice.

Însă, ce era preconizat că va fi un schimb de idei reci, încordate și pline de formalitate diplomatică, s-a dovedit a fi un dialog înfierbântat între cele două state.

Statele Unite: critică dură la adresa Chinei

În cadrul remarcilor sale de început, Blinken a criticat statul chinez pentru nerespectarea normelor și regulilor la nivel global, declarând că acest tip de comportament este inacceptabil.

Yang în schimb a trecut cu mult peste cele două minute alocate remarcilor de introducere, vorbind timp de mai bine de 18 minute despre multiplele lipsuri ale Americii: de la nivelul scăzut de încredere în Statele Unite, la tensiuni sociale precum mișcările #BLM și problemele societății americane privind discriminarea, până la a numi Washingtonul „campionul’ atacurilor cibernetice. Diplomatul chinez a adăugat, de asemenea, că America nu ar trebui să se mai exprime asupra chestiunilor de politică internă ale Chinei.

Sunt rare ocaziile când prima interacțiune a unei administrații americane abia ajunsă la Casa Albă cu statul chinez este una atât de tensionată. De regulă, prima întâlnire este una de curtoazie, unde ambele părți își exprimă dorința de colaborare și de urmare a unor interese și priorități comune, deși adevăratul interes poate să nu fie acesta.

sua

Oficialii americani și chinezi la întâlnirea din Alaska, 18 martie. (Getty Images)

 

Cum s-ar zice, în cadrul acestei prime întâlniri, cărțile au fost puse cu fața pe masă, iar probabilitatea ca relația dintre cele două părți să se îmbunătățească de acum încolo este slabă. Luând în considerare abordarea directă și agresivă cu care ambele state au pornit discuțiile, ne putem aștepta la o relație tot mai rece între China și America de-a lungul actualului mandat al Administrației Biden.

Odată cu venirea Democraților la putere, actuala Administrație și-a propus să ia o abordare mai agresivă cu privire la China. Ca parte a agendei sale de politică externă, Joe Biden își propune ca Statele Unite să-și revendice statutul de „câine de pază” al lumii și să tragă la răspundere derapajele democratice de la Beijing, ambițiile geopolitice, dar și agresivitatea cu care acestea se impune atât din punct de vedere economic, cât și la nivel strategic.

Scopul acestei întâlniri era ca Washington să clarifice ce este și ce nu este dispus să accepte din partea Beijingului. Plecând de la această premisă era de așteptat că discuția nu va fi una lejeră și lipsită de fricțiuni.

Deși era de așteptat ca America, în frunte cu Antony Blinken, să ia o poziție destul de stringentă cu privire la China în cadrul ședinței de săptămâna trecută, surpriza zilei a venit însă sub forma intervențiilor făcute de către diplomatul chinez, Yang Jiechi.

China își arată noua sa față

Una din principalele concluzii care s-au putut trage din urma discuției celor două state nu a fost natura dezbaterii sau subiectele care s-au discutat, ci încrederea și asertivitatea Chinei.

Statul chinez se află într-o poziție benefică în momentul de față – economia sa se află pe un trend ascendent (China a fost singura economie care a crescut anul trecut în contextul actual al pandemiei), iar riscurile politice ale Chinei par să fi dat roade (protestele din Hong Kong au fost reduse la tăcere, iar China în continuare are mai bine de două milioane de musulmani uiguri reținuți în câmpuri de concentrare fără să fie trasă la răspundere de conducerea globală).

Natura defensivă în care a decurs discuția dintre cele două state este revelatoare din multe puncte de vedere: pe de o parte, nici una dintre cele două mari puteri nu este dispusă să facă un pas în spate, riscând să arate semne de slăbiciune în fața lumii. Agresivitatea discursului chinez însă reprezintă o evoluție importantă de notat: statul chinez este dispus să învingă Statele Unite la propriul său joc.

china

Secretarul de Stat american, Antony Blinken. (Associated Press)

 

Atunci când China a fost criticată de derapajele sale democratice, Yang a dezvăluit ipocrizia acestor remarci și superioritatea morală a Americii, în contextul în care Statele Unite se luptă cu tensiuni sociale la nivel intern pe toate planurile. De asemenea, China nu se mai sfiește în a face aceste comentarii public și de față cu oficialii americani.

Yang a declarat într-un mod asertiv că America nu se mai află în poziția de a-și impune propria viziune asupra democrației într-un moment în care aceasta are propriile sale bătălii de ținut la nivel intern. Discursul lui Yang este unul pertinent pe care mulți lideri și l-ar pune și și-l pun într-o perioadă în care America se află într-un moment de criză și chiar de cotitură pentru viitorul său și reputația sa la nivel global.

Yang a întors moneda, punând o oglindă în fața Americii: când atât de mulți americani se îndoiesc de propriul lor sistem democratic, mai are America legitimitatea de a crea condițiile cu privire la ce presupune o democrație și cum ar trebui să acționeze aceasta?

Întâlnirea de la Anchorage a început cu stângul și nu dă semne de schimbare. Pe lângă provocările pandemiei și a restaurării Americii în era post-Trump, Administrația Biden va continua să fie întâmpinată de un stat chinez tot mai asertiv, ambițios și încrezător în propriile abilități de a deveni noua mare putere mondială.

Pentru alte analize True Story Project despre China & SUA, puteți accesa: „China și consensul de la Beijing” și „China vs. Restul Lumii”.

 

 

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și