Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

China și consensul de la Beijing

Severitatea crizei sanitare determinată de ”virusul din China” pare să pună iarăși pauză reînceperii unui mers al lucrurilor normal. Cazurile se înmulțesc peste tot, măsuri restrictive sunt luate în mijloc de Sărbători, paturile de spital sunt pline, iar cireașa de pe tort la acest final de an 2020: s-a identificat o nouă ramură a SARS-CoV-2 care pare a fi mai contagioasă decât actualul virus.

Însă, în țara unde a început totul, lucrurile nu numai că încep să arate ca înainte de pandemie, dar actuala paralizie a marilor puteri mondiale îi oferă guvernului chinez oportunitatea de a se impune ca principalul mare jucător în formarea unei noi ordini globale.

China bate pandemia & restul lumii

Pe 13 decembrie, alergători din toată lumea au participat la un maraton într-una din metropolele chineze, Guangzhou. Un asemenea eveniment este de neimaginat în contextul actual pe continentul european sau nord-american, unde pandemia face ravagii. În China, mii de maratonișți alergau în apropiere unii de ceilalți, iar nici o măcar o mască nu era vizibilă.

Pentru mulți analiști, criza sanitară și economică accelerată de severitatea pandemiei reprezintă testul suprem al Președintelui chinez, Xi Jinping. Intitulat și „Cernobîlul chinez” – dezastrul nuclear care a accelerat reformele lui Mikhail Gorbachev și evenimentul care a influențat căderea Cortinei de Fier, mulți consideră că inabilitatea colosală de a gestiona răspândirea virusului de la bun început va însemna sfârșitul regimului Xi.

Liderii chinezi în cadrul unui eveniment. (Getty Images)

 

Însă, asemănările dintre cele două evenimente se opresc aici: deși gravitatea situației și implicațiile care au urmat nu pot fi negate, China nu se află în deplorabila decădere socio-economică în care Uniunea Sovietică se afla la sfârșitul anilor 80.

Consensul colectiv blamează China pentru răspândirea pandemiei: dacă virusul, a cărui severitate ar fi fost recunoscută și gestionată de la bun început, dacă autoritățile chineze nu ar fi încercat să mușamalizeze situația și să reducă la tăcere gravitatea situației, dacă ar fi anunțat autoritățile emitente și organizațiile internaționale la momentul oportun – multe dacă – este posibil ca astăzi să nu ne fi aflat aici.

Însă, China nu numai că a reușit să gestioneze răspândirea pandemiei prin măsuri draconice de carantină, distanțare socială și purtarea măștii mai bine decât restul lumii democrate, dar apariția unui nou val naționalist în contextul reușitei chineze pare să confirme un lucru: sistemul autoritar chinez nu numai că este diferit de modelul democrațiilor din Vest, dar este și superior acestora.

Un actor mai agresiv

Mesajul autorităților este că Republica chineză a reușit să strivească răspândirea virusului printr-o abordare nemiloasă, comparativ cu democrațiile vestice. Aceasta a început imunizarea populației cu un vaccin produs în țară, care pare să aibă o eficacitate de 86%, iar alte țări au aprobat folosirea lui, printre care și Arabia Saudită. Deși există nelămuriri cu privire la eficacitatea acestuia, ambițiile geopolitice ale Chinei sunt vizibile și de succes.

Revenirea economică a Chinei este printre cele mai răsunătoare realizări ale guvernului. În timp ce OECD anunță că economia globală se va contracta cu 4.2% anul viitor, China a înregistrat o creștere de 4.9% în iulie și septembrie.

Lucrători medicali au fost trimiși în Wuhan pentru a opri răspândirea virusului. (Associated Press)

 

Un mesaj care este reiterat de către autorități, ziare, programe de televiziune și social media: a venit momentul să ne trezim din acest miraj în care acordăm o încredere oarbă sistemului occidental. În timp ce mulți cetățeni chinezi, ca și cei ai lumii împărtășesc o viziune idilică cu privire la Statele Unite, în contextul pandemiei, avantajele sistemului chinez au fost puse în evidență, iar mulți au realizat că țările democrate nu sunt sub nicio formă superioare.

Nevoia triumfalistă și naționalismul agresiv sunt niște caracteristici importante în cadrul acestor aspirații ale regimului chinez: China este superioară din punct de vedere moral, pentru că a reușit să evite toate eșecurile făcute de America în decursul pandemiei. Rivalitatea ideologică a celor două mari puteri nu dă semne de a se liniști. Însă, mulți se întreabă cum se vor traduce aceste tensiuni într-o lume post-pandemică: China devine tot mai agresivă, iar dominarea globală nu vine făcându-ți inamici.

 Regândirea ideologică

Însă, succesul Chinei și al regimului Xi nu este atât de des discutat, pe cât președintele chinez ar dori. Într-un an în care China s-a dovedit a fi un hegemon periculoscalcând în picioare libertățile din Hong Kong, implementând o carantină monstruoasă asupra minorităților sale etnice din Xinjiang și creând tensiuni în Taiwan, India și crize diplomatice în Australia și Brazilia, succesul unui sistem bine pus la punct este eclipsat de derapajele sale liberale. Realitatea acestui sistem opac și autoritar este că regimul chinez nu-și vede de propriile interese.

Ce înseamnă aspirațiile chineze și tensiunile ideologice dintre cele două mari puteri pentru relația China-SUA? (Bloomberg)

 

Din punct de vedere economic, China dorește să urmărească două abordări – una domestică și una globală. Conceptul de „dual circulation” presupune întărirea pieței interne și abilitatea chineză de a nu mai depinde de sisteme de producție care nu se află în China. Prin acest nou model economic, prezentat în luna mai, China redefinește întregul concept de globalizare, dar și locul acesteia în lume. Viitorul economic al Chinei va depinde nu numai de o viziune de integrare cu Vestul, dar de două viziuni economice diametral opuse – una internă și alta externă.

În decursul acestei an, reziliența Chinei și continua consolidarea autoritară a regimului Xi pe plan intern rămâne un testament pentru eșecul lent, dar sigur al idealului liberal din Vest. Presiunea unei dominații economice chineze, dar și succesul autoritar de a controla pandemia și de a produce o reverberație naționalistă, plasează regimul chinez într-un loc oportun: acela de a-și putea defini viitoarea moștenire într-o nouă ordine globală – una dirijată și impusă de China.

 

Pentru alte analize True Story project despre China, puteți accesa: „China vs. Restul Lumii” și „China & jocurile unei dominații globale”.

 

Sursă foto: Noema Magazine

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și