Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

China nucleară – Între mit și rachete hipersonice

Realitatea pe care începem să o înțelegem puțin tardiv, cu frică și fără cheful de a o combate este amenințare pe care Republica Populară Chineză o reprezintă fără doar și poate pentru SUA, Uniunea Europeană și pentru democrațiile liberale vestice.

Această amenințare începe să fie din ce în ce mai evidentă, chiar și pentru publicul larg, fiind meticulos programată de China pe toate planurile: militar, economic și social prin atacurile de destabilizare organizate prin social media și industria de fake news.

Din punct de vedere militar, ne-a luat prin surprindere când, în august, China a testat o rachetă hipersonică dovedind atât intenția cât și capabilitatea dezvoltării unui sistem de armament extrem de ambițios.

Racheta a înconjurat globul înainte de a se îndrepta spre ținta sa, luând prin surprindere serviciile de informații americane. China a prezentat deja în 2019 o rachetă hipersonică, DF-17.Racheta testată în august este însă mult mai avansată. Ea ar putea ajunge în spațiu, plasată pe orbită şi apoi să traverseze atmosfera pentru a-și atinge ținta pe Pământ. Raza sa de acțiune ar fi astfel mult mai mare.

Îngrijorarea legată de capacitatea nucleară a Chinei crește pe măsură ce Beijingul se angajează în activități militare din ce în ce mai active lângă Taiwan. Președintele Xi Jinping a declarat în discursul de marcare a celei de-a 110-a aniversări de la revoluția comunistă, unul dintre cele mai directe atacuri la adresa Taiwanul-ului, reafirmând angajamentul său către reuniunea pașnică cu China continentală, avertizând că cei care se opun acestui lucru vor fi „judecați de istorie”.

Pe de altă parte, Administrația Biden a invitat Taiwanul la „Summit-ul pentru democrație” din decembrie, potrivit unei liste de participanți publicată pe 24 noiembrie, o mișcare care a înfuriat China, care consideră insula guvernată democratic drept teritoriul său.

Prima adunare de acest fel este un prim pas în direcția anunțată în primul discurs de politică externă al Președintelui Joe Biden, că va readuce Statele Unite la conducerea globală pentru a înfrunta China și Rusia.

Ce sunt rachetele hipersonice?

Rachetele hipersonice sunt extrem de rapide și mult mai agile față de rachetele convenționale. În practică sunt proiectile lansate de o rachetă în atmosfera Pământului la viteze de cel puțin cinci ori viteza sunetului, de 6.174 de kilometri pe oră, înainte de a vira către o țintă. Diferența față de rachetele balistice intercontinentale este flexibilitatea țintei.

Rachetele balistice parcurg distanțe pe o traiectorie prestabilită, care nu se poate modifica după lansare. În acest fel, rachetele sunt mult mai previzibile și mai ușor de interceptat.

Super-puterea rachetelor hipersonice este capabilitatea de a zbura la o viteză extraordinară cu posibilitatea de a fi reorientate și ghidate pe măsură ce se apropie de țintă. Avantajele sunt evidente. Un avion hipersonic încărcat cu un focos nuclear într-o direcție imprevizibilă în atmosfera superioară a Pâmântului este o armă care sparge barierele de securitate din prezent.

China, SUA și Rusia au cele mai avansate capabilități, iar alte câteva țări investighează tehnologia, inclusiv India, Japonia, Australia, Franța, Germania și Coreea de Nord, care susțin că a testat o rachetă hipersonică.

forta nucleara

Sursă foto: Financial Times

 

Ce reprezintă armarea nucleară a Chinei?

Pentagonul estimează că Republica Populară Chineză va avea probabil „cel puțin” 1.000 de focoase nucleare funcționale până în 2030, o extindere masivă a stocului Beijingului. SUA a estimat că arsenalul atomic al țării consta din aproximativ 200 de focoase chiar anul trecut, conform Raportului – “2021 Report on Military and Security Developments Involving the People’s Republic of China”

Analizate în context, acțiunile chineze se aliniază cu strategia națională de “ Renaștere a Națiunii Chineze”. Strategia RPC își propune să realizeze această renaștere până în 2049 pentru a depăși influența SUA la nivel global. În 2019, RPC a recunoscut că forțele sale armate ar trebui să își asume un rol activ în promovarea politicii externe, subliniind caracterul din ce în ce mai global pe care Beijingul îl atribuie puterii sale militare.

explozie nucleara

Sursă foto: Financial Times

 

În 2020, Beijingul a căutat să îndepărteze orice urmă de vinovăție pentru răspândirea inițială a Covid-19 și să înlocuiască suspiciunile cu imaginea succesului intern în a opri pandemia și asistența externă acordată, inclusiv pentru România cu măști și materiale sanitare.

Obiectivele de modernizare militară ale RPC fac parte din aspirațiile mai largi de dezvoltare națională ale Chinei. Eforturile de dezvoltare economică, tehnologică, politică, socială și de securitate trebuie privite unitar. În acest sens, dezvoltarea economică susține modernizarea militară prin bugete mai mari atribuite apărării, dar mai ales prin inițiative precum Made in China 2025 și China Standards 2035.

Armata Chinei are aproximativ 975.000 de personal activ în unitățile de luptă. Forța Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului este cea mare forță de aviație din regiune și a treia ca mărime din lume, cu peste 2.800 de avioane, dintre care aproximativ 2.250 sunt avioane de luptă. Marina are din punct de vedere numeric cea mai mare flotă din lume, cu o forță de luptă totală de aproximativ 355 de nave și submarine.

Capacitățile nucleare ale Republicii Populare Chineze se extind cu un ritm fără precedent. China își extinde numărul de platforme de livrare nucleare terestre, maritime și aeriene și construiește infrastructura necesară pentru a sprijini acest lucru.

China în 2021 își  crește capacitatea de a produce și separa plutoniu prin construirea de reactoare de reproducere rapidă și de instalații de reprocesare.

Scopul? Până în 2027, China poate avea până la 700 de focoase nucleare. RPC intenționează probabil să aibă cel puțin 1.000 de focoase până în 2030, depășind ritmul și dimensiunea proiectate de SUA în 2020.

La ce ne putem aștepta? Alarmism versus realism

Această expansiune rapidă a capabilităților nucleare chineze vine cu o incertitudine tot mai mare cu privire la modul în care China ar putea folosi armele nucleare într-un conflict. China se pregătește să devină o super putere militară capabilă oricând să facă față unui conflict cu SUA și aliații săi, dar și să își securizeze influența la nivel regional.

Ritmul și agresivitatea cu care și-a asumat această misiune sunt un factor de îngrijorare real, dincolo de paranoia. Suntem martorii unei schimbări previzibile, dar colosale în abordarea pe care China o ia legat de acțiunile sale externe. De la China fabrica lumii, la China care dorește să își dezvolte un arsenal nuclear mai mare decât al SUA au fost mulți pași și ani în care China a demonstrat că este vulnerabilă, iar aparența ineficienței unice regimului de la Beijing poate fi de multe ori o iluzie.

De ce s-ar redresa China către o astfel de strategie agresivă? Indicatorii economici pot fi o dovadă importantă a unor probleme în viitor pentru regimul comunist care se vede cu o problemă din ce în ce mai palpabilă, stagnarea.

Economia Chinei, motorul influenței internaționale care i-a câștigat Chinei reputația și puterea începe să dea semne de slăbiciune. Din 2007 până în 2019, ratele de creștere au scăzut cu mai mult de jumătate, productivitatea a scăzut cu peste 10%, iar datoria totală a crescut de opt ori. Pandemia a redus și mai mult creșterea și a aruncat finanțele Beijingului mai adânc în niște întrebări pe care China nu dorește să le adreseze.

Pe lângă toate acestea, populația Chinei îmbătrânește într-un ritm devastator: numai din 2020 până în 2035, va pierde 70 de milioane de adulți capabili de muncă și va câștiga 130 de milioane de cetățeni care trebuie susținuți financiar. Ce știe cel mai bine să facă un regim autoritar când simte că vor exista probleme și discuții? Să strângă lesa, iar China se pregătește țină în frâu valul de provocări printr-un regim din ce în ce mai strict și agresiv.

Vă recomandăm să citiți și analizele Reactoarele Nucleare SMR: Noi Perspective Pentru România? și Xi Jinping – Lider Pe Viață.

 

Sursă foto: Global Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și