Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

China după 100 de ani de comunism

Săptămâna trecută, pe data de 1 iulie, Partidul Comunist Chinez a împlinit 100 de ani de la înființarea sa.

Ceremoniile au început în forță, cu sunetul a 100 de arme care au fost trase în mod simultan în Piața Tienanmen din Beijing.

Liderul chinez, Xi Jinping și-a început discursul vorbind despre o revigorare a națiunii chineze, spunând că timp de “100 de ani Partidul Comunist Chinez a fost acolo alături de poporul chinez, îndrumându-I prin toate greutățile, sacrificiile și inovările” prin care China a trecut în acest ultim secol.

Grupurile de tineri erau îmbrăcați în uniforme identice, încântând publicul prin dansuri și cântări de o coregrafie perfectă, similar cu paradele anilor 1950 din China și din alte țări comuniste ale vremurilor respective.

parada comunista

Sursă foto: Reuters

 

Xi Jinping – un lider de viitor (indefinit)

Xi Jinping a continuat laudatioul adus Partidului Comunist Chinez, portretizându-l drept salvatorul Chinei și singura mașinărie politică care poate garanta creșterea, inovarea și dezvoltarea Chinei în viitor. Acesta a menționat că potențialul Chinei de a se dezvolta și de a deveni o țară înstărită și un adevărat jucător global și super putere este condiționat de faptul că partidul comunist chinez trebuie să-și mențină puterea.

Cei de zeci de mii de spectatori care s-au adunat în Piața Tienanmen pentru a asculta discursul liderului chinez și pentru a se bucura de festivitățile unei adevărate zile de sărbătoare nu au fost însă orice cetățeni. Toți cei prezenți pentru eveniment au fost aleși de către partid pentru a exclude orice posibilitate de a exista întreruperi sau intervenții imprevizibile în cadrul unuia dintre cele mai importante moment din istoria Partidului Comunist Chinez.

Deși liderul chinez a adus un omagiu fondatorilor Partidului Comunist Chinez din 1921, acesta și-a păstrat atenția spre viitorul partidului. Vorbind despre China drept o țară pașnică acesta a menționat dorința unei reunificări pașnice cu Taiwan, insula învecinată Chinei care este o democrație și care pledează pentru independența față de China.

În continuarea discursului, însă, Xi Jinping a dorit să transmită un mesaj clar prin care să se înțeleagă exact care este poziția Chinei cu privire la influențele străine: „poporul chinez nu a opresat, nu a intimidat și nu a înrobit popoarele altor țări și nu o va face nici în viitor. În același timp, poporul chinez nu va permite niciodată forțelor străine să ne subjuge, să ne intimideze sau să ne înrobească în vreun fel. Cine va îngădui să născocească asemenea iluzii își va sparge capul, iar sângele va curge de-a lungul Marelui Zid Chinezesc, un monument de fier construit cu sângele și truda a mai bine de 1.4 miliarde de chinezi”.

Acest semnal de alarmă care se poate regăsi în mesajul discursului lui Xi Jinping reflectă o perioadă în care China începe să devină tot mai vocală și să-și expună ambițiile globale într-un mod tot mai vizibil, în același timp în care devine un stat tot mai izolat de comunitatea internațională din cauza derapajelor sale privind drepturile omului.

Că este vorba de acțiunile Chinei din Taiwan, Hong Kong sau din țară, privind felul în care statul chinez tratează comunitatea uigură, sau că este vorba de tensiunile create din jurul Mării Chinei de Sud, statul condus de Xi Jinping și-a creat o reputație nu tocmai favorabilă în regiune. Iar, în afara regiunii, disputele comerciale cu țări, precum Statele Unite, Canada sau Australia au atins un nou record inferior.

tineri parada china

Sursă foto: Shutterstock

 

Festivitățile care au marcat centenarul Partidului Comunist Chinez au organizat și coregrafiate în așa fel încât nimic să nu le scape oficialilor chinezi. Jeturi și elicoptere militare au survolat deasupra festivităților, iar steagul țării a fost omniprezent. Securitatea din jurul evenimentului a fost la fel, dusă la extremă: măsurile de securitate și de patrulare au fost intensificate, iar oficialii de poliție au bătut la ușile rezidenților din zona Pieței Tienanmen pentru a le verifica statutul și actele.

Cultul personalității pe care președintele chinez, Xi Jinping l-a impus de la venirea sa la putere în urmă cu opt ani este unul de o cruzime fulminantă. De când acesta a devenit lider al statului chinez acesta a modificat Constituția pentru a elimina limita impusă asupra mandatelor prezidențiale, refuzând să declare un succesor politic. De asemenea, acesta a eliminat orice fel de opoziție politică sau de neconcordanță cu viziunea sa asupra țării, atât la nivel intern, cât și în afară – prin impunerea controversatei legi a securității din Hong Kong, un mecanism legal prin care autoritățile au destrămat orice fărâmă de opoziție care mai rămăsese în Hong Kong.

Un alt subiect care îngrijorează liderii globali tot mai mult este modul în care statul chinez pare să se raporteze la comunitatea musulmană de chinezi care sunt în China, și anume comunitatea uigură. Conform unor filmări prin satelit și a altor documente jurnalistice, statul chinez pare să fi construit adevărate lagăre de concentrare în China pentru a izola comunitatea de restul societății. Aceștia sunt supuși unor tratamente oribile, iar lipsa de inițiativă a leadershipului global lasă de dorit în această instanță.

De ce rezistă Partidul Comunist Chinez?

Motivul pentru care leadershipul de la Beijing a reușit să-și mențină puterea timp de atâtea decenii se datorează a 3 motive, susține The Economist.

Primul este cruzimea partidului de-a lungul anilor. La fel cum partidul a distrus orice fărâmă de încredere sau speranță într-un alt viitor pentru China în timpul protestelor din Piața Tienanmen în 1989, aceeași abordare este continuată de partidul comunist și în zilele noastre, și anume terorizarea poporului, făcându-l astfel să se supună regulilor într-un mod absolut.

tiananmen square

Sursă foto: History

 

Al doilea motiv este agilitate ideologică a partidului. De-a lungul istoriei sale, Partidul Comunist Chinez a fost îndeajuns de intuitiv să-și dea seama de ce nu funcționează și să se readapteze timpurilor. Recunoscând schimbarea, spre deosebire de alte partide autoritate, partidul comunist a recunoscut beneficiile privatizării, lăsând colectivizare deoparte, iar partidul, sub tutela lui Xi JInping a fost restructurat total de la cel mai jos nivel.

Al treilea motiv al succesului partidului comunist se datorează faptului că statul chinez nu a devenit peste noapte o cleptocrație unde banii și averea erau restricționate numai unei minorității privilegiate. În timp ce elita este cea mai avută, sistemul chinez a recunoscut că pentru a menține putere acesta trebuie să se îngrijească și de nevoile oamenilor de rând din China. Astfel, prin politici precum abolirea impozitului rural și printr-un sistem de beneficii sociale și de sănătate robust de care poate beneficia întreaga lume, și oamenii cei mai de jos au putut simți cum calitatea vieții le este îmbunătățită de acest regim.

 

Sursă foto: Shutterstock

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și