Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: China a minţit în legătură cu bilanţul coronavirusului

Covid-19 în Europa:

Helsinki a clasificat influencerii din social media ca actori critici pentru societate în timpul crizei, împreună cu medicii, șoferii de autobuze și lucrătorii magazinelor alimentare. Finlanda spune că este singura țară din lume care a definit social media ca un operator critic. „Suntem conștienți de faptul că comunicarea guvernamentală nu ajunge la toată lumea. Înainte, acest lucru a fost posibil prin intermediul mass-media tradiționale, cum ar fi televiziunea, dar astăzi, în special, tinerii își primesc știrile prin intermediul rețelelor de socializare ”, a declarat Aapo Riihimäki, specialist în comunicații la biroul premierului finlandez. (Politico)

Companiile de social media au lansat un efort coordonat de a bloca dezinformarea în timpul crizei coronavirusului, deschizând un nou front în lupta lor de a opri o împiedicare a activității lor de către autoritățile de reglementare ale UE. Mișcările de a promova conținutul experților și de a elimina postările controversate ale unor persoane, inclusiv Jair Bolsonaro, președintele de dreapta al Braziliei, au câștigat laude prudente în Europa. Dar au atras atenția și asupra avertismentelor că materialul înșelător a proliferat în reclame și grupuri de chat private în timpul pandemiei. (Financial Times)

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a dezvoltat un nou monitor pentru a evalua capacitatea – sau lipsa ei – a economiilor emergente ale Europei de a rezista la impactul pandemiei Covid-19. Coronavirusul plasează sistemele de sănătate sub o presiune fără precedent, în timp ce măsurile de izolare internă afectează atât oferta, cât și cererea. Șocurile externe, inclusiv scăderea prețurilor mărfurilor, întreruperea lanțurilor de distribuție și o scădere a turismului și a remitențelor, influențează aceste măsuri interne. (EBRD)

Covid-19 în SUA:

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, le-a cerut miercuri statelor membre NATO să nu-şi diminueze cheltuielile de apărare, în pofida efectelor economice negative ale pandemiei de coronavirus, invocând argumentul că riscurile de securitate nu vor dispărea odată cu COVID-19. ”Ştim că va trebui să luăm decizii dificile, dar credem că alegerea securităţii este cea mai importantă”, a continuat ambasadoarea SUA, care aminteşte că de când Donald Trump a ajuns la Casa Albă o prioritate a Washingtonului este ca statele membre NATO să-şi sporească bugetul apărării. (Agerpres)

Conform unor estimări, Statele Unite au raportat doar o parte din cazurile de coronavirus care circulă în prezent în țară. De asemenea, C.D.C estimează că 25% din persoanele infectate nu prezintă simptome, și deci nu sunt testate. De asemenea, datele cu care operează autoritățile americane nu reflectă cronologia reală a infecțiilor – ceea ce Dr. Viboud a numit curba epidemică „ideală”. Sunt depuse eforturi pentru a urmări adevăratul început al focarului din Statele Unite, inclusiv metode de secvențiere genetică care urmăresc răspândirea virusului. (The New York Times)

Covid-19 în Rusia:

Autoritățile din Moscova spun că au dezvoltat o aplicație de smartphone pentru a ajuta la controlul circulației rezidenților în timpul carantinei coronavirusului. Aplicația va colecta datele utilizatorilor de pe smartphone-uri și apoi le va transmite fără criptare către serverele dezvoltatorilor aplicației. În timp ce dezvoltatorii susțin că aplicația va ajuta la asigurarea siguranței publice, unii critici sunt îngrijorați de cât de multe date private sunt colectate și de accesul pe care acestea îl vor oferi oficialilor către viețile private ale persoanelor. (Radio Free Europe)

Rusia va debloca 1.400 miliarde de ruble (16,2 miliarde de euro la rata actuală) pentru combaterea pandemiei generate de noul coronavirus şi pentru măsuri de susţinere a economiei, a anunţat miercuri premierul Mihail Mişustin. Printre măsurile anunţate, un ajutor acordat întreprinderilor mici şi mijlocii cu “un moratoriu asupra plăţii unui anumit număr de amenzi şi o interzicere temporară a blocării conturilor lor”, precum şi un sprijin pentru persoanele insolvabile care “va permite oamenilor cu o datorie între 50.000 şi 700.000 de ruble să se elibereze de obligaţiile lor”. (Agerpres)

Covid-19 în China:

China, țara în care virusul a apărut pentru prima dată, folosește acum răspândirea globală a bolii pentru a consolida o poziție vocală și afirmativă din ce în ce mai mare pentru o conducere globală care agravează un conflict de ani de zile cu SUA. În combinație cu livrările de bunuri esențiale, această accentuare a relațiilor publice a permis Chinei să umple un gol pe scena globală lăsat de o Americă orientată spre interior – în timp ce ajută pe liderii chinezi să distragă atenția acasă de la criticile care îi acuză că au gestionat greșit primele etape din focar. (The Wall Street Journal)

Statele Unite au ajuns la concluzia că Beijingul a minţit în legătură cu bilanţul noului coronavirus, cu mult subevaluat, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii comentat miercuri în faţa presei de mai mulţi congresmeni. Întrebat despre acest subiect în cursul briefingului său de presă cotidian, preşedintele Trump s-a arătat destul de evaziv. “Datele lor sunt poate puţin subestimate şi sunt amabil când spun asta”, a declarat el. “În ce priveşte problema de a şti dacă datele lor sunt corecte, nu sunt un contabil chinez”, a adăugat el puţin mai târziu. (Agerpres)

Dincolo de Covid-19 – alte știri importante:

În timp ce armata americană aflată pe teritoriul altor ţări este puternic afectată de pandemia de COVID-19, preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri că SUA vor lansa o amplă operaţiune antidrog în America Latină. Ministrul american al apărării, Mark Esper, a precizat că preşedintele a ordonat transferul de distrugătoare, nave de luptă şi avioane de supraveghere suplimentare spre Comandamentul Sud al armatei americane, care acoperă America Latină. (Agerpres)

Pe 2 aprilie, miniștrii de externe ai NATO urmează să discute răspunsul țărilor lor la pandemia coronavirusului global, subliniind în același timp că alianța rămâne pregătită să se apere de orice amenințare. Întâlnirea va avea loc prin videoconferință – o premieră în istoria de 70 de ani a NATO. Formatul virtual a fost ales din cauza restricțiilor privind călătoria și interacțiunea fizică impusă pentru a conține coronavirusul. (Radio Free Europe)

Pe măsură ce democrațiile occidentale se chinuie pentru a limita criza coronavirusului, liderii autoritari și populisti văd pandemia ca pe o oportunitate politică. În Rusia, Vladimir Putin folosește situația de urgență a sănătății publice pentru a testa noi metode de supraveghere în masă. În Israel, Benjamin Netanyahu a suspendat Knessetul și instanțele. În America de Sud, Bolivia a amânat alegerile prezidențiale, în timp ce în Asia, Thailanda a impus jurnaliștilor măsuri dure de cenzură. Acum, UE poate avea propria dictatură corona, întrucât premierul Viktor Orbán din Ungaria a adoptat luni o lege care îi oferă puteri nelimitate și nedeterminate pe timp de stare de urgență. (Emerging Europe)

Sursă foto: Variety

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și