Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Cheltuielile militare globale depășesc pentru prima dată $2 trilioane

În 2021, au fost cheltuite 2 trilioane de dolari pentru bugetul de apărare, în creștere cu 0,7% în termeni reali față de anul precedent, potrivit unui raport publicat pe 25 aprilie de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm.

După o scurtă perioadă de scădere a cheltuielilor militare între 2011 și 2014, cheltuielile au crescut timp de 7 ani consecutiv, potrivit datelor SIPRI. În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei, mai multe guverne europene au promis o revizuire a cheltuielilor pentru a-și spori capacitățile de apărare. Top 5 țări cu cele mai mari cheltuieli pentru apărare în 2021 au fost Statele Unite, China, India, Regatul Unit și Rusia, reprezentând împreună 62% din cheltuieli.

grafic

Sursă foto: Stockholm International Peace Institute

 

Ce înseamnă creșterea bugetului de apărare în practică?

În primul rând, înseamnă prioritizare și compromis cu o justificare extrem de convingătoare în ochii publicului, supraviețuirea. Cheltuielile globale de apărare au ajuns la 1,83 trilioane de dolari în 2020, o creștere anuală de 3,9% în termeni reali.

Ca proporție din PIB, cheltuielile globale au crescut brusc de la o medie de 1,85% în 2019 la 2,08% în 2020, pe măsură ce bugetele militare au fost menținute, în ciuda contracțiilor economice severe cauzate de pandemie.

Alocarea resurselor guvernamentale a devenit deosebit de importantă în timpul pandemiei, iar țările s-au confruntat cu decizii critice cu privire la prioritizarea diferitelor tipuri de cheltuieli, cum ar fi stimulentele economice, pachete de ajutoare sociale, cheltuieli cu sănătatea și achizițiile militare. Cu toate acestea, trendul ascendent al bugetelor de apărare s-a menținut.

În medie, țările din Orientul Mijlociu au avut cea mai mare pondere a cheltuielilor militare in PIB, mai exact 4,3% în 2021. În Europa, ponderea a fost de 1,8%, în Asia, iar în Africa 1,6%.

SUA rămâne de departe țara cu cele mai mari investiții în apărare, cu 801 miliarde de dolari alocați forțelor armate în 2021, potrivit SIPRI. În ultimul deceniu, cheltuielile militare ale SUA au reprezentat până la 39% din cheltuielile globale. În timp ce achizițiile de arme ale țării au scăzut, mai multe fonduri au fost alocate cercetării și dezvoltării militare, ceea ce sugerează că SUA se concentrează pe inovație militară.

Ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, mai multe state europene membre NATO au anunțat planuri de creștere a cheltuielilor militare pentru a atinge sau depăși obiectivul de cheltuieli NATO de 2% din PIB. Printre aceste state membre se numără Belgia, Danemarca, Germania, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Polonia și România.

Anunțul cancelarului german Olaf Scholz de luna trecută că Germania va depăși în curând ținta de 2% a NATO a setat un mediu propice pentru discuțiile despre bugetul apărării în cadrul alianței. În prezent, Germania cheltuiește mai puțin de 1,5% din PIB pentru apărare, deși este țara cu cea mai mare economie din Europa. Creșterea cheltuielilor militare cu peste 0,5 puncte procentuale din PIB va face o diferență semnificativă în totalul cheltuielilor europene ale NATO.

Ce aspecte trebuie să luăm în considerare atunci când discutăm legătura dintre economice și bugetul de apărare?

Guvernele au bugete limitate, care au o limita a ceea ce pot prioritiza și unde direcționează resurse. Există un compromis între cheltuielile pentru apărare și investițiile în infrastructură, de exemplu. Costul de oportunitate între a cumpăra arme sau a investi în orice alt proiect pentru calitatea vieții cetățenilor, trebuie privit în context.

Desigur, contextul pericolului reprezentat de agresivitatea guvernului de la Kremlin, ne face să acceptăm orice cost de oportunitate pentru viitorul apropiat.

buget militar

Sursă foto: The Economist

 

Pe de altă parte, cheltuielile pentru apărare stimulează economia prin generarea de locuri de muncă. Dacă armata SUA ar fi o corporație, ar fi cel mai mare angajator, cu 2 milioane de angajați, depășind Walmart și Amazon. Acestea fiind spuse, ar fi o schemă de locuri de muncă incredibil de costisitoare, care rulează la aproape 400.000 USD per angajat pe an.

Pe lângă impactul direct al creșterii bugetului de apărare, mentalitatea unui context internațional conflictual motivează țările să ia și alte decizii interne considerate extreme pe timp de pace. Odată cu creșterea prețurilor la petrol, Irlanda a introdus un program pentru a crește producția de cereale și a creat un Comitet Național pentru Securitate Alimentară  pentru a gestiona amenințările la adresa aprovizionării cu alimente.

Fermierii vor fi plătiți cu până la 400 de euro pentru culturile de cereale precum orzul, ovăzul sau grâul plantate suplimentar. Spania și-a epuizat proviziile de porumb, ulei de floarea soarelui și alte produse care provin din Rusia și Ucraina. Germania a anunțat scutiri de taxe și o subvenție pentru energie de 330 de dolari de persoană, care va costa trezoria până la 17,5 miliarde de dolari.

Cu siguranță putem aduce argumente economice pro și contra deciziei de a crește investițiile în bugetele de apărare față de orice altă investiție în infrastructură, inovație, educație. Oricât de important este să dezbatem impactul cheltuielilor militare, nu trebuie să ratăm contextul războiului Rusiei în Ucraina și al schimbărilor pe care comportamentul Rusiei ne obligă să le facem.

Nicio economie de top nu poate prospera în absența păcii și stabilității care să asigure încrederea necesară investitorilor pentru proiecte pe termene lung. Investițiile în domeniul apărării reprezintă momentan angajamentul care garantează puterea și capacitatea statelor de a face față unui viitor tensionat la nivel internațional.

Vă invităm să citiți și articolele Supremația Dolarului Și Sancțiunile Asupra Rusiei și Sweden And Finland Are Eyeing NATO.

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și