Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Certificatele digitale europene și libera circulație

În data de 1 iulie 2021, certificatul digital al UE privind COVID a intrat în vigoare pe tot teritoriul acesteia. Statele membre vor putea emite și verifica aceste documente. Eliberarea unui astfel de certificat va atesta că persoana fie s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu unul dintre vaccinurile recunoscute la nivel european, fie, în urma testării, a primit un rezultat negativ, fie a fost infectat cu virusul și s-a vindecat, ceea ce i va permite libera circulație în toate teritoriile UE, în limita apariției altor urgențe sanitare.  

Certificatul digital privind COVID este valabil atât în format tipărit, cât și electronic. Este gratuit, emis și în limba locală, și în engleză și, datorită codului QR, poate fi verificat ușor de autoritățile de stat prin scanare. În România, certificatul poate fi descărcat de la adresa https://certificat-covid.gov.ro/.

Andrei Baciu, Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, a explicat că până în data de 12 august, va fi o perioadă de tranziție, în care atât actualele documente justificative, adeverința de vaccinare, dovada testului PCR sau rapid negativ și documentele medicale care atestă îmbolnăvirea cu COVID 19, cât și noile certificate vor continua să fie în vigoare. „Dezavantajul acestor hârtii este că nu au cod QR și nu pot fi scanate, așa că procesul se face manual. Oamenii călătoresc mai mult și dacă am verifica 27 de tipuri diferite de documente, persoanei de la punctul de trecere a frontierei îi va fi imposibil să garanteze că toate documentele sunt reale”

Măsura a fost adoptată în contextul relaxării măsurilor de combatere a pandemiei de Coronavirus în majoritatea statelor europene ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri și a succesului general al campaniei de vaccinare. De asemenea, de la începutul anului în curs și până la data intrării în vigoare a certificatelor, mai multe state propuseseră diverse formule individuale de certificare a vaccinării, astfel că actualele măsuri sunt menite și să ofere un cadru legal unitar care să garanteze libera circulație a populației și simplificarea procedurilor birocratice aferente.

pasaport digital

Sursă foto: Anadolu Agency

 

În paralel, marea Britanie a implementat un certificat propriu privitor la Covid, NHS Covid Pass, pe care Uniunea Europeană nu îl recunoaște încă în mod oficial. Totuși, câteva țări precum Spania și Grecia au anunțat deja că vor permite accesul pe teritoriul lor și în baza acestui document. Așadar, pentru călătoriile în Marea Britanie, este bine să se consulte în mod particular în prealabil condițiile impuse de autoritățile britanice.

Implementarea certificatelor privind COVID a stârnit, însă, și reacții negative. Printre contrargumentele vehiculate în spațiul public s-au numărat și luări de poziții sceptice cu privire la necesitatea și eficiența generală a vaccinării. Cel mai adesea, contestatarii aduc în discuție lipsa unor dovezi medicale solide care să arate cu certitudine că persoanele vaccinate nu mai pot răspândii virusul.

De asemenea, există și o reticență cu privire la certificate, motivată de așa-zise dileme etice legate de discriminarea persoanelor nevaccinate. Una dintre cele mai vocale apariții din spațiul românesc a fost cea a copreședintelui AUR, Claudiu Târziu. Acesta, începând din luna mai, a repetat cu diferite ocazii poziția categorică a parlamentarilor AUR cu privire la introducerea unui certificat în baza căruia să se poată călătorii.

Potrivit acestuia, o astfel de reglementare ar însemna legiferarea inacceptabilă a discriminării pe motive medicale. “Respingem ideea de a fi discriminaţi pe motive medicale şi nu numai că respingem, lucrăm la un proiect de lege pe care sperăm să-l putem trece prin Parlament, prin care să interzicem orice discriminare pe temei medical, discriminare care dacă este înfăptuită, să fie aspru pedepsită”.

calatorit

Sursă foto: Clipart Library

 

Problema discriminării a fost atent dezbătută la nivel european în cadrul așa-numitului „summit al vaccinării”. Principalul argument în favoarea implementării unor certificate referitoare la COVID a fost urgența recăpătării unor drepturi fundamentele în cazul persoanele mai puțin susceptibile de a răspândi virusul. Argumentele contra arătau că drepturile fundamentale ale oamenilor au un caracter universal și că orice măsură de limitare a acestora, și, prin urmare, și de ridicare a acestor limitări, trebuie să urmeze principiul egalității.

Dezbaterea a fost aprinsă și puternic politizată în majoritatea statelor europene. Un oarecare consens la care s-a ajuns în privința chestiunilor etice și juridice pe care un așa-numit „pașaport de COVID-19” le ridică implică că un astfel de certificat nu reprezintă, în sine, o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu poate fi considerat un document oficial de călătorie. Acesta doar înlesnește purtărului accesul într-un teritoriu străin, fără a mai fi nevoit să se testeze pe loc sau chiar să intre în carantină o perioadă de timp, la începutul și la finalul călătoriei.

Juan Fernando López Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, a întărit această poziție, declarând:

„Trebuie să punem în aplicare certificatul UE COVID-19 pentru a restabili încrederea cetățenilor în spațiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei. Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul în condiții de siguranță și să asigure libera circulație a cetățenilor în UE.”

Vă mai recomandăm și alte analize marca True Story Project, pe teme legate de pandemie: Care este originea Covid-19? și Când se vor vindeca rănile lăsate de Covid-19?

 

Sursă foto: Open Access Government

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și