Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Ce vor face Trump și Biden dacă informațiile conform cărora Rusia a recompensat uciderea soldaților americani în Afganistan se dovedesc a fi adevărate

Rusia în plan internațional:

Donald Trump este din nou în rolul de personaj negativ care ori avea informații importante și nu a făcut nimic cu ele, ori ar fi trebuit să le aibă, dar nu le-a obținut, și, în orice caz, el întotdeauna trebuie să fie un adversar pentru Vladimir Putin. Domnul Trump și consilierii săi afirmă că acesta nu a fost informat despre presupusele bonusuri ale rușilor pentru uciderea soldaților americani, dar surse (din nou anonime) spun că informația a fost prezentată în buletinul său zilnic de informații, pe care îl citește rar. Coordonatorii serviciilor de informații din SUA îi acuză pe cei care au scurs informațiile, care, fără îndoială, vor să-l rănească pe domnul Trump înainte de alegeri. Prima noastră reacție este legată de faptul că talibanii ucid americani de ani buni pentru plăcerea religioasă a acestui fapt – de ce faptul că ar fi fost plătiți ar face așa o mare diferență? Iranienii i-au plătit pentru a ucide americani, la fel și elemente jihadiste din Pakistan, inclusiv unele din serviciile de informații. Un al doilea punct este ideea că cineva ar fi surprins de faptul că Rusia domnului Putin ar încerca să facă probleme Americii. Aceasta o face de cel puțin 12 ani, pe parcursul a  trei administrații, de când a invadat Georgia vecină în 2008. Reacția domnului Biden la acest afront a fost de a acuza Administrația George W. Bush și de a face apel la o „resetare” cu Rusia. Domnul Putin intervine frecvent în treburile Americii, sprijinind regimul Maduro din Venezuela. Încearcă să provoace o schismă în NATO prin vânzarea de rachete antiaeriene S-400 către Turcia. De asemenea, susține regimul ucigaș Assad din Siria și blochează o extindere a embargoului asupra armelor impus de către ONU împotriva Iranului. Față de toate acestea, atitudinea personală aproape servilă a domnului Trump față de domnul Putin este cel puțin ciudată și nu a reușit nimic altceva decât să-i afecteze propria poziție politică. Totuși, domnul Trump a înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei, a trimis rachete antitanc Javelin în Ucraina pe care Obama-Biden a refuzat să le trimită, s-a retras din două tratate privind armele pe care Rusia le încalcă și a încercat să oprească Nord Stream 2. El a fost mult mai dur cu Rusia decât cuplul Obama-Biden a fost vreodată. Ceea ce am vrea să auzim de la Biden și Trump în acest an este ceea ce vor să facă ca răspuns, dacă informațiile despre bonusurile rusești se confirmă. Mai vrea domnul Trump să-l recompenseze pe domnul Putin cu o invitație la întrunirea G7? Cât despre domnul Biden, a învățat ceva de la ultima sa întâlnire cu Rusia? Acum vorbește dur despre Rusia și spune că domnul Putin nu are „suflet”, dar acest lucru nu s-a văzut atunci când domnul Biden a căutat resetarea relațiilor rusești în. Există ceva specific ce domnul Biden poate face pentru a-l descuraja pe domnul Putin de la atacuri suplimentare asupra intereselor americane? (Wall Street Journal)

În urmă cu cinci-șase ani, Comisia Europeană vorbea insistent despre reducerea dependenței de gazul rusesc, aveau loc tot felul de întruniri în care se desenau proiecte, iar România era văzută ca unul dintre cei mai importanți viitori actori. Între timp, narațiunile despre reducerea dependenței s-au dovedit a fi doar simple povești, Europa îmbogățindu-se cu noi conducte de gaze rusești: Nord Stream și TurkStream. Practic, Rusia pătrunde nestingherită în Europa cu aceste conducte, informează hotnews.ro. Chiar zilele trecute, Ungaria a decis să se alăture proiectului TurkStream, printr-o interconectare cu Serbia. În aceste condiții, care mai este rolul proiectului „strategic” BRUA? (Gandul.ro)

Forțele ruse au început să se desfășoare pe teritoriul controlat de trupe americane în estul Siriei – o parte din ceea ce oficialii spun că ar fi o mișcare intenționată pentru a pune presiune pe militarii americani din regiune, conform cu doi oficiali americani. Fricțiunea tot mai mare dintre trupele americane și cele rusești din Siria vine pe fondul creșterii neîncrederii dintre comunitatea de securitate națională și Casa Albă a președintelui Donald Trump cu privire la relațiile cu Moscova. Tensiunea a izbucnit săptămâna trecută cu dezvăluiri conform cărora serviciul secret de informații militare din Rusia oferea recompense către talibani pentru uciderea trupelor americane din Afganistan. (Politico)

Toată săptămâna milioane de ruși au votat în referendumul pentru schimbare a constituției, mulți folosind secțiile de votare înființate pe butuci de copaci, bănci de parc și chiar portbagaje de mașină. Tragerile la sorți cu premii uriașe au ajutat să atragă cetățenii la vot, cu șansa de a câștiga orice, de la bonuri de cumpărături la o mașină sau un apartament. Reprezentanții opoziției au respins întregul proces ca o farsă, întinsă pe șapte zile, fără o monitorizare adecvată sau un control independent. Dar pentru Kremlin amendamentele sunt vitale. Votul va elibera calea pentru ca Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036. (BBC News)

Oficialii americani au interceptat date electronice care arată transferuri financiare mari dintr-un cont bancar controlat de agenția rusă de informații militare într-un cont legat de talibani, dovezi care susțin concluzia conform căreia Rusia a oferit în secret bani pentru uciderea trupelor americane și a coaliției în Afganistan, potrivit celor trei oficiali cunoscuți. Deși Statele Unite au acuzat Rusia că a acordat sprijin general talibanilor înainte, analiștii au concluzionat din alte informații că transferurile au fost cel mai probabil parte a unui program de recompense pe care deținuții l-au descris în timpul interogatoriilor. (New York Times)

Securitate trans-Atlantică:

Pentagonul a anunţat marţi că preşedintele Donald Trump a aprobat un plan de retragere a 9.500 de militari americani care staţionează în Germania şi care va fi prezentat “în următoarele săptămâni” Congresului şi apoi aliaţilor NATO. Ministrul apărării Mark Esper şi şeful statului major al armatei americane, generalul Mark Milley, “au prezentat luni acest plan de redesfăşurare a 9.500 de soldaţi din Germania”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman. (Agerpres)

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat marţi noul plan de apărare pentru Polonia şi statele baltice, după ce s-a ajuns la un compromis cu Turcia, care anterior s-a opus, informează AFP citând surse diplomatice. Ankara a solicitat de câteva luni partenerilor săi din NATO să îi ofere mai mult sprijin în lupta sa împotriva miliţiilor kurde din Siria pentru a permite intrarea în vigoare a acestui plan, care este, de fapt, o actualizare a versiunii din 2010 cu privire la care s-a ajuns la un acord în luna decembrie. (Agerpres)

Ministrul apărării din Germania spune că a dispus desființarea parțială a forței commando de elită KSK, care a fost supusă unor critici tot mai mari datorită extremismului de dreapta din rândurile sale. Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat pentru un ziar că organizația devenise parțial independentă de structurile de comandă. În mai, poliția a confiscat explozibili și arme la domiciliul unui soldat KSK. În ianuarie, informațiile militare au declarat că anul trecut în această grupare au fost aproape 600 de susținători de extremă dreapta. (BBC News)

Dezinformare și fake news:

Comisia Europeană a lansat o cerere de oferte în valoare de 9 milioane de euro pentru a-şi consolida sprijinul acordat verificatorilor veridicităţii informaţiilor şi cercetătorilor, aşa cum este prevăzut în recenta comunicare privind consolidarea acţiunilor împotriva dezinformării, a anunţat marţi într-un comunicat executivul comunitar. Aceasta va extinde sfera de acţiune a Observatorului european al mass-mediei digitale prin înfiinţarea unor centre naţionale de verificare a informaţiilor. Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare şi impactul acestora asupra societăţii, vor promova educaţia în domeniul mass-mediei şi vor monitoriza politicile platformelor online. (Agerpres)

Știrile false sau înșelătoare pot avea un impact real asupra celor care devin ținte ale dezinformării. Aceasta a fost o problemă serioasă în India în timpul pandemiei coronavirusului, unde surse de știri fiabile sunt frecvent înecate de informațiile online neverificate. Informațiile false au avut consecințe grave pentru comunitățile minoritare, precum și pentru anumite sectoare de afaceri, cum ar fi industria cărnii. (BBC News)

Evoluția pandemiei:

Anthony Fauci a avertizat că SUA s-ar putea confrunca cu peste 100.000 de cazuri de coronavirus pe zi, ceea ce reflectă temerile crescânde la Washington că statele americane din vest și din sud nu vor putea să prevină vârfuri noi în valul de infectări. Avertismentul dat de dr. Fauci a venit în contextul în care numărul zilnic de noi infecții în SUA a atins 44.358, aproape de recordul stabilit sâmbătă. Conform datelor culese prin proiectul Covid Tracking, rata infecțiilor zilnice s-a dublat de-a lungul lunii iunie, de la doar 21.672 la începutul lunii. (Financial Times)

Partea cea mai rea a pandemiei este posibil să nu se fi întâmplat încă, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la șase luni de la începutul focarului. Șeful OMS a declarat că virusul va infecta mai multe persoane dacă guvernele nu vor începe să pună în aplicare politicile corecte. Mesajul său a rămas „Testare, urmărire, izolare și carantină”, a spus el. Peste 10 milioane de cazuri au fost înregistrate la nivel mondial de când coronavirusul a apărut în China la sfârșitul anului trecut. Numărul pacienților care au murit este acum peste 500.000. Jumătate din cazuri din lume au fost în SUA și Europa. (BBC News)

Alegerile din Franța:

O înfrângere dureroasă la alegerile locale din Franța de weekendul trecut a arătat fragilitatea partidului lui Emmanuel Macron, La République en Marche, cu mai puțin de doi ani înainte de următoarele alegeri prezidențiale. LREM nu a reușit să ia niciuna dintre orașele mari ale Franței la votul din a doua rundă, iar aliații din alte părți au fost îndepărtați de la putere. La Paris, care trebuia să fie un exemplu al puterii partidului, campania a fost scufundată în scandal și critici. Candidatul lor pentru primăria capitalei nu a reușit niciodată să câștige un loc în consiliu. Singurul succes pentru guvern a fost victoria confortabilă a prim-ministrului Edouard Philippe în orașul port Le Havre. Aceasta spune multe despre handicapurile partidului domnului Macron, care este împărțit între fracțiunile de stânga și dreapta și are puține figuri convingătoare, având în vedere că domnul Philippe nici măcar nu este membru. (Financial Times)

Sursă foto: Matt Slocum/AP; Drew Angerer/Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și