Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Ce sunt NFT-urile și cât de relevante sunt de fapt?

În prezent, NFT-urile iau cu asalt lumea artei digitale și a obiectelor de colecție. Artiștii digitali văd că viața lor se schimbă datorită vânzărilor uriașe către o nouă audiență cripto. Și celebritățile se alătură, deoarece găsesc o nouă oportunitate de a intra în legătură cu fanii. Dar arta digitală este doar o modalitate de a folosi NFT-urile.

Într-adevăr, ele pot fi folosite pentru a reprezenta dreptul de proprietate asupra oricărui bun unic, cum ar fi un act pentru un articol din domeniul digital sau fizic.

Dacă Andy Warhol s-ar fi născut la sfârșitul anilor 90, probabil că ar fi bătut Campbell’s Soup ca NFT. Este doar o chestiune de timp până când Kanye pune o serie de Yeezys pe Ethereum. Și într-o zi deținerea mașinii dvs. s-ar putea dovedi cu un NFT.

Ce sunt NFT-urile?

NFT înseamnă „jeton nefungibil”. Aceasta se împarte în două părți – „non-fungibil” și „token”. Ceva care este fungibil este interschimbabil, așa că „nefungibil este tot ceea ce este unic: o pictură precum Mona Lisa pe care o vezi în muzeu sau în lumea digitală, un videoclip pe care îl creezi, un tweet sau o piesă de artă digitală.

Secțiunea token se referă la existența sa digitală și la faptul că este protejată folosind tehnologia blockchain. Pentru a defalca și mai mult, un NFT este pur și simplu un activ digital care, din cauza existenței sale pe un blockchain, nu poate fi replicat.

În timp ce cel mai comun exemplu de NFT astăzi este opera de artă digitală, ar putea fi o mulțime de lucruri. GIF-uri, cântece, videoclipuri, tweet-uri, skinuri digitale pentru jocuri sau chiar fotografii ale unor fotografi celebri.

Sunteți înregistrat ca proprietar al acelui produs în blockchain, în același mod în care ați putea fi proprietarul unui tablou fizic, al unui vinil unic sau al unei poezii despre care numai dvs. aveți o copie.

Cum funcționează NFT-urile?

Aici lucrurile devin puțin mai complicate. Un NFT se bazează pe două piese de tehnologie – un blockchain și criptomonede.

Blockchain-urile sunt un termen pe care probabil l-ați auzit înainte, deoarece au devenit rapid un concept popular în era digitală. Un blockchain este un registru digital distribuit sau, cu alte cuvinte, o bază de date electronică partajată.

Este similar cu un Google Drive sau Dropbox, cu excepția faptului că, deși puteți adăuga la el, nu puteți elimina sau edita nimic. Nu există un singur blockchain unic. Sunt o mulțime din ele și toate funcționează ușor diferit.

Pentru a cumpăra NFTS, aveți nevoie de o criptomonedă. Acesta este de obicei unul numit Ether care utilizează blockchain-ul Ethereum. Cu toate acestea, există și alte monede digitale pe diferite blockchain care pot fi utilizate, în funcție de locul în care achiziționați NFT.

Cheltuind Ether-ul pe un NFT, achiziția dvs. este adăugată la blockchain. Deoarece nimeni altcineva nu poate schimba acest lucru, există o dovadă clară că dețineți NFT în ceea ce este cunoscut sub numele de „contract inteligent” – o bucată de date care arată proprietatea, modul în care a fost transferat, taxele de licență și alte elemente cheie.

De unde pot cumpăra NFT-uri?

Deci ai niște Ether (sau o altă criptomonedă pentru NFT), unde mergi pentru a face o achiziție? Din păcate, lumea NFT-urilor și a schimburilor cripto se aseamănă puțin cu Vestul Sălbatic: există doar câteva locuri legitime în care puteți merge pentru a face o achiziție fără a fi furat.

Cea mai cunoscută platformă se numește OpenSea. Aici au fost încărcate și cumpărate majoritatea NFT-urilor pe care le-ați fi văzut în știri. Este, de asemenea, unul dintre schimburile cu cel mai mult sprijin și reglementare.

Este bine de remarcat faptul că la fel ca în cazul artei fizice, un NFT valorează doar atât cât valoarea sa percepută, care se poate schimba dramatic. Deci, dacă cumpărați o lucrare de artă NFT astăzi pentru 1000 dolari, s-ar putea să nu mai merite nici măcar jumătate mâine.

nft

Sursă foto: RichSkies

 

Problema cu NFT-urile și de ce nu sunt probleme pe termen lung

Când vine vorba de NFT, există într-adevăr patru lucruri mari cu care oamenii se luptă.

Primele două sunt costul și sustenabilitatea. În prezent, majoritatea NFT-urilor sunt create pe blockchain-ul Ethereum, care este costisitor de utilizat, deoarece utilizatorii plătesc minerii Ethereum pentru a-și face tranzacțiile. Acesta este un mod frumos descentralizat de a face lucrurile, dar costul a scăpat de sub control. Tranzacțiile pot costa cu ușurință 20 de dolari pentru a schimba pur și simplu valută sau deținerea unui NFT.

În al doilea rând, mineritul în sine este un proces foarte consumator de energie, iar a avea un lanț condus de minerit (sau Proof-of-Work) nu este sustenabil pe termen lung. Soluția pentru ambele probleme este trecerea la blockchain-uri mai moderne, cum ar fi Telos, care utilizează un sistem Proof-of-Stake, care are tranzacții rapide, gratuite și un consum foarte scăzut de energie.

A treia problemă pe care oamenii o au cu NFT-urile este cât de obositor și tehnic este procesul de creare și cumpărare a acestora. Aceasta este într-adevăr o problemă pe termen scurt. Dacă te gândești la prima versiune a internetului sau la smartphone-ul tău original și te uiți la browser sau iPhone astăzi, multe s-au schimbat în doar câțiva ani. Blockchain are nevoie de acel nivel de lucru profesional, la nivel comercial, de care au beneficiat deja alte tehnologii. Și se va întâmpla pe măsură ce utilizarea crește.

arta

Sursă foto: Getty Images

 

Dar dincolo de aceste probleme mai tehnice, cealaltă problemă mare cu NFT-urile este legătura slăbită dintre un NFT și activul la care se referă. Ce rost are să cumperi un NFT atunci când oricine poate accesa IPFS și poate descărca gratuit „cardul de baseball”? Soluția este simplă ca idee, dar mai dificil de implementat.

Va necesita criptarea fișierului de active și furnizarea cumpărătorului NFT cu un cod unic pentru a debloca fișierul. Aceasta înseamnă că oricine poate descărca fișierul blocat, dar numai persoana cu parola poate debloca fișierul și poate accesa materialul. Obstacolul tehnic aici este că blockchain-ul și IPFS sunt vizibile public.

Este destul de greu să ascunzi o parolă când toată lumea poate vedea totul în lanț. Acest ultim obstacol va fi rezolvat, totuși, și există deja modalități de a o ocoli (deși nu complet în lanț).

Viitorul NFT-urilor

Cea mai mare concluzie este că NFT-urile sunt aici pentru a rămâne. Deși au fost lansate în esență într-o stare MVP (produs minim viabil), ele încă decolează datorită ultilității ideii. NFTs au dezvăluit o nevoie pe piață ca o modalitate prin care persoana obișnuită să-și arate proprietatea asupra activelor digitale și să le schimbe.

Odată cu NFT-urile a apărut o nouă lume interesantă de posibilități, nu doar pentru artiști, ci și pentru orice fel de situație de licență/titlu/contract. Iar experiența utilizatorului și aplicarea NFT-urilor vor deveni doar mai ușoare și mai omniprezente.

Pentru alte analize True Story Project puteți accesa: Digital Markets Act – mai mult control pentru piața europeană de tehnologie și Viktor Orbán’s victory is a warning for Europe

 

Sursa foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și