Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Ce statut social merită Inteligența Artificială?

Inteligența artificială (IA) nu poate fi inventatorul de noi brevete, după cum a decis Curtea de Apel din Regatul Unit. Brevetele atribuie proprietatea unei noi invenții creatorului său. În esență, argumentul se referă la faptul dacă o lege scrisă pentru inventatorii umani poate fi aplicată mașinilor.

Curtea de apel s-a pronunțat împotriva lui Stephen Thaler, creatorul unui sistem numit Dabus, care a făcut un apel împotriva Oficiului de Proprietate Intelectuală din Marea Britanie (IPO), care a refuzat brevetele pentru AI-ul său. Este cea mai recentă astfel de judecată într-o luptă de lungă durată pentru a acorda mașinilor statutul de inventator. La începutul acestei luni, domnul Thaler a pierdut un caz similar în Statele Unite – deși a câștigat în altă parte.

Cum au răspuns alte țări la dorința lui Thaler?

Ar trebui ca o mașină inteligentă artificial să poată breveta propriile invenții? Pentru un judecător federal american, implicațiile mai mari ale acestei întrebări erau irelevante. În aprilie 2020, Oficiul SUA pentru Brevete și Mărci (USPTO) a decis că numai „persoanele fizice” pot fi creditate ca inventatoare ale unui brevet, iar o curte americană a decis la începutul lunii septembrie că da, asta spune legea tehnic.

Nu fiecare țară este de acord cu această direcție. Africa de Sud și Australia au decis să meargă pe cealaltă direcție, acordând un brevet și reinstalând o a doua cerere de brevet depusă de cercetătorul AI Steven Thaler, al cărui sistem AI DABUS ar fi venit cu o lumină intermitentă și un nou tip de recipient pentru alimente. Thaler este cel care a dat în judecată SUA și în acest caz – face parte dintr-un grup numit The Artificial Inventor Project, care face lobby pentru recunoașterea AI în întreaga lume.

De asemenea instanța spune că poate ignora decizia unei agenții americane numai dacă este arbitrară, capricioasă sau evident ilegală – dar în acest caz, USPTO și-a prezentat deja întregul raționament pentru care intenționează să rămână la status quo în aprilie anul trecut. De asemenea, a solicitat comentarii publice în 2019, înainte de a se pronunța.

inteligenta artificiala

Sursă foto: Getty Images

 

Deci o Inteligență Artificială nu poate fi considerată inventator?

Deși la prima vedere, decizia poate părea să elimine protecția brevetului pentru inovațiile AI, impactul său final este mult mai modest. Pentru a înțelege de ce, haideți să luăm în considerare trei lucruri.

În primul rând, AI utilizată în domeniul IOT nu este de obicei folosită pentru a inventa sisteme sau mașini brevetabile.

Cercetările farmaceutice utilizează în mod activ IA pentru a genera noi molecule care pot deveni medicamente noi, brevetate. În schimb, industria IOT folosește în general IA pentru a ajuta, reduce sau elimina implicarea umană în procesele existente dezvoltate de un inventator uman. Majoritatea utilizărilor IA nu vor avea ca rezultat faptul că IA însăși va genera invenții noi, brevetabile.

În al doilea rând, chiar dacă AI este conceput pentru a produce un rezultat brevetabil, în general va exista încă un inventator uman.

Inventarea brevetelor se referă la cine face „saltul inventiv” care produce o inovație nouă, neevidentă. În contextul IA, aceasta înseamnă de obicei că inventatorul este oricine interpretează rezultatele. Brevetele sunt acordate pentru oricine inventează sau descoperă orice proces nou, util, utilaj, fabricare sau compoziție a materiei, sau orice îmbunătățire nouă și utilă a acestora.. Cuvântul „oricine” indică faptul că persoana care interpretează rezultatele este inventatorul și nu tehnologia care conduce recoltarea, organizarea și analiza datelor importante.

De exemplu, dacă o inteligență artificială care analizează datele de pe dispozitivele de mobilitate inteligentă identifică și clasifică cinci noi procese posibile pentru direcționarea traficului printr-o intersecție majoră, o ființă umană va revizui în continuare aceste clasamente și va selecta și va implementa metodele pe care le consideră cele mai utile pe baza instruirii și experienței . Ființa umană care a analizat procesele clasificate și a selectat una care merită folosită ar fi inventatorul numit.

În al treilea rând, cel mai frecvent tip de IA de astăzi este probabil să aibă un om care interpretează rezultatele.

Majoritatea IA astăzi sunt dispozitive de învățare automată. Învățarea automată implică alimentarea datelor, obținerea scorului sau clasificarea datelor, apoi prezentarea IA cu date noi de analizat pe baza răspunsurilor învățate la seturile de date anterioare. Cu învățarea automată, o ființă umană interpretează aproape întotdeauna orice analiză nouă generează rețelele neuronale IA.

Acest lucru este valabil pentru majoritatea domeniilor care utilizează IA, inclusiv IOT. Deoarece omul va fi inventatorul desemnat al oricărei invenții brevetabile, decizia USPTO conform căreia AI nu poate fi o „persoană fizică” numită pe un brevet nu va înlătura invențiile de brevetare concepute de un om pe baza datelor procesate de un dispozitiv de învățare automată.

brevetare inventii

Sursă foto: Getty Images

 

Ce viitor are Inteligența Artificială?

Dezvoltarea IA rămâne încă departe de a crea o mașină capabilă să imite numeroasele gânduri pe care le are un om atunci când își originează o invenție cu adevărat nouă. Pe măsură ce AI avansează, totuși, inovatorii ar trebui să ia în considerare care este gradul de potențială dezvoltare emoțională a unui software, aspect ce momentan pare suficient de îndepărtat.

Totul depinde de viteza cu care industria este capabilă să se miște. În ultimii zece ani progresele făcute au fost absolut spectaculoase în tot ceea ce presupune utilizarea IA atât în industrii și fabrici, cât și în viața noastră cotidiană. Dacă evoluția va continua să crească accelerația pe care o are la acest moment am putea fi surprinși atât social, dar mai ales legal de IA care pot atinge un grad neașteptat de inteligență emoțională.

Acela este pragul pe care un IA trebuie să îl treacă pentru a ajunge într-un spațiu legal în care întrebarea ”Oare ce drepturi ar trebui IA să primească” prinde o cu totul altă greutate. Până atunci, această situație a brevetelor nu pare să rănească considerabil domeniul IA, cât s-ar putea să descurajeze și să discrediteze oamenii care fac aceste progrese tehnologice majore.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, puteți citi și altele precum: Germania: un nou început sau Cât de toxic este Instagram-ul pentru adolescenți?

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și