Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Ce se întâmplă în sectorul 1 al capitalei?

Unul dintre principalele subiecte ale ultimelor zile a fost problema colectării deșeurilor din Sectorul 1. Pe măsură ce neînțelegerile dintre primarul Clotilde Armand și firma de salubritate Romprest se agravau, se adunau și sacii de gunoi pe străzile orașului, în fața scărilor de blocuri, a porților caselor sau lângă restaurante și cafenele.

Ce s-a întâmplat?

În 2008, primarul în funcție de atunci, Andrei Chiliman, PNL, a semnat un contract cu compania Romprest pe o durată de 25 de ani. Chiar în ziua semnării, Curtea de Apel București a anulat întreaga procedură de lictație. Cu toate acestea, contractul a rămas în vigoare, dat fiind că niciuna dintre părți nu a cerut încheierea colaborării. Valorea estimată de atunci a contractului era de aproximativ jumătate de miliard de euro, însă între timp tarifele s-au mai modificat.

Potrivit unor surse, Romprest ar fi înaintat la începutul anului trecut o estimare bugetară de 240 de milioane de lei către primărie, iar Clotilde Armand ar fi refuzat să mai achite o serie de facturi pentru anul precedent, invocând că Romprest a facturat lucrări fictive, la prețuri de 4-5 ori mai mari decât prețul normal al pieței.

Conflictul a escaladat în ultimele săptămâni, culminând cu refuzul operatorului de salubritate de a mai colecta gunoiul, din pricina unor datorii pe care acesta le avea la rândul său către sortatori. La rândul său, Clotilde Armand a arătat că se poate considera nul contractul cu Romprest, grație a două decizii definitive și irevocabile cu privire la licitația organizată în 2008.

Compania Romprest a dat în judecată Primăria Sectorului 1, cerând executarea silită a acesteia pentru 21 de facturi neplătite, emise în perioada iulie 2020 – martie 2021, pentru operațiunile de salubrizare stradală – curățenie căi publice, inclusiv valori reprezentând prestația operatorilor de sortare-tratare-eliminare prin depozitare pentru deșeurile din depozite necontrolate, respectiv valoarea serviciilor de colectare și transport al acestor deșeuri din depozite necontrolate, cantități de “gunoi” care au fost confirmate prin predare la statii/depozit, precum și facturile pentru activitatea de deszăpezire, în valoare totală de 116.502.001,77 lei.

Clotilde Armand nu neagă acuzațiile, dar susține că sumele deja achitate sunt oricum de 5 ori mai mari decât tariful normal și că, de fapt, compania Romprest ar datora peste 100 de milioane de lei Primăriei, în urma unei decizii a Curții de Conturi din 2016.

clotilde armand

Sursă foto: Mediafax

 

Ce se poate face?

În ședința organizată de PNL, care a avut loc marți, 15 iunie, Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a propus rezilierea contractului cu Romprest. Propunerea concretă de reziliere ar urma să fie prezentată într-o ședință viitoare. Liberalii, însă, nu suțin rezilierea contractului, ci renegocierea lui, fapt ce a făcut-o pe primar să îi numească pe aceștia „avocați ai companiei”, ridicând semne de întrebare cu privire la poziția lor în conflictul dintre primărie și compania de salubrizare.

Clotilde Armand a prezentat o analiză comparativă, postată și pe contul personal de Facebook, cu costurile de salubrizare din Oradea, oraș similar din punct de vedere al populației, al bugetului, al suprafeței și al nivelului de dezvoltare. Se arată că prin comparație cu Oradea, tariful practicat de Romprest este cu 1300% mai mare în Sectorul 1. În plus, și prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație este cu 266% mai mare.

În aceeași analiză se mai arată și că măturatul mecanizat și manual, întreținerea curățeniei, stropitul și spălatul carosabilului și răzuitul rigolelor sunt fiecare în parte mai scumpe decât în orașul bihorean. Primarul a catalogat comportamentul operatorului de salubritate drept monopolist, excesiv și nejustificat, subliniind că actualul contract este dezechilibrat și defavorizează cetățenii sectorului.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Clotilde Armand anunța că după mai multe întâlniri cu Prefectura Capitalei și sortatorii de gunoi a înțeles căp aceștia nu mai vor să colaboreze cu Romprest, deoarece acesta nu și-a plătit datoriile față de ei. Primarul se angaja ca primăria să preia datoriile companiei de salubritate și să plătească în mod direct sortatorii.

Armand mai susținea că deși Romprest nu a dorit cu niciun chip rezolvarea crizei, a continuat să colecteze gunoiul de la agenții economici în baza unor contracte separate. Cu privire la acest aspect, Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1, a concluzionat că aproximativ 80% dintre firmele din Sectorul 1 nu au contracte încheiate cu firma de salubritate, încălcând astfel legea, și lasă gunoiul în spațiul public, așteptând să fie colectat de Romprest.

De asemenea, viceprimarul Sectorului 1, Ramona Porumb, a mai subliniat că controlul operatorului de salubritate este una dintre atribuțiile Poliției Locale, întrebându-se retoric unde este raportul acestora cu privire la situație. Consilierii locali PNL au acuzat și comunicarea deficitară cu Clotilde Armand, cerând mai multă transparență.

romprest sector 1

Sursă foto: RD

 

În data de 16 iunie, Clotilde Armand a anunțat pe Facebook că Primăria Sectorului 1 a reușit să găsească o soluție pentru problema plății sortatorilor și că Romprest a fost somată să își reia activitatea în 24 de ore. Primăria îi va plăti de acum în mod direct pe aceștia. În aceeași postare, Armand a rezumat întreaga problemă acid: „Operatorul de salubritate nu și-a plătit sortatorii. Sortatorii și-au închis porțile și operatorul a lăsat gunoiul (lucru interzis de lege și de contractul de delegare) pe străzi. Primăria a găsit o soluție să plătească direct spre sortatori datoriile operatorului. Dar ce credeți? Compania Romprest Service S.A. s-a împotrivit vehement.”

Cu toate acestea, prefectul Alin Stoica, a explicat deja de mai multe zile că litigiul dintre Primăria Sectorului 1 și firma Romprest trebuie privit atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Cu alte cuvinte, soluția găsită acum de Primărie ar rezolva doar blocajul din momentul de față, nu și problemele legale ridicate de contractul în vigoare. „Pe termen scurt există un blocaj financiar între prestatorul de servicii și sortatori, intervenția acolo ar putea debloca pe termen scurt astfel încât sortatorii să primească gunoaiele. Această soluție e doar pe termen scurt”.

Vă mai recomandăm și: MNAC – Politizarea unui muzeu și România și importarea științei

 

Sursă foto: New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și