Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Ce se întâmplă în Belarus?

Peste weekend am fost martorii unui afront fără precedent de către unul din liderii autocrați rămași în Europa asupra dreptului la libera exprimare și la presa liberă.

Cine este Roman Protasevich?

Roman Protasevich, un activist politic și jurnalist din Belarus în vârstă de 26 de ani a fost arestat într-o ambuscadă potrivită unui scenariu de film, mai degrabă, decât realității.

Protasevich a emigrat în Lituania în 2019, fiind prea periculos să mai trăiască în țara sa natală, dat fiind actualul climat politic. Protasevich este unul dintre creatorii popularului grup de Telegram, Nexta, unde în urma protestelor împotriva președintelui Alexander Lukashenko din august 2020, rămânea una din puținele surse de informație credibilă asupra situației domestice din Belarus.

În urma protestelor împotriva președintelui Lukashenko din vara anului trecut, presa liberă a fost strivită crunt de către autorități, blocând accesul la presa independentă și în principal la orice fel de site-uri de opoziție care criticau guvernul Lukashenko.

proteste lukashenko belarus

Sursă foto: Nexta Live

 

Telegram reprezenta o alternativă ca aceste grupări și voci dizidente să se poată organiza. Atât Protasevich, cât și Svetlana Tikhanovskaya, principala opozantă politică a lui Lukashenko, care a candidat împotriva președintelui la alegerile prezidențiale de vara trecută, (și care este percepută drept câștigătoarea de drept a alegerilor, considerate fraudate de către Lukashenko) trăiește ca și dizident politic în Lituania.

Activitatea Nexta are loc în principal din birourile din Polonia în momentul de față, aceasta coordonându-se și cu Protasevich, care se află de asemenea în Lituania. În timp ce ambele țări sunt membre NATO și UE, Belarus nu este. Din 2021, Belarus a rămas singura țară din Europa unde pedeapsa cu moarte este în continuare legală – și care poate fi aplicată împotriva indivizilor care acționează împotriva statului.

Ce s-a întâmplat în avion?

Duminică, 23 mai, Protasevich zbura de la Atena la Vilnius, Lituania, unde acesta locuia împreună cu prietena sa, Sofia Sapega, cetățean rus și studentă la Universitatea din Vilnius, când, zburând deasupra spațiului aerian din Belarus, personalul de trafic aerian din Belarus a anunțat personalul de zbor de la bordul avionului Ryan Air cu destinația Vilnius că este posibil să existe un pericol de securitate la bord și să aterizeze de urgență la cel mai apropiat aeroport, în acest caz cel din Minsk, capitala Belarusului.

Problematica de securitate care fusese semnalată sub pretextul unei posibile bombe la bord se pare că fusese o alarmă falsă – un pretext pentru a camufla adevăratul obiectiv – și anume „deturnarea politică” a avionului și reținerea activistului Roman Protasevich.

zbor ryanair deturnat

Sursă foto: Deutsche Welle

 

Conform unui apropiat de-al lui Protasevich, se pare că ar fi existat membri KGB la bordul avionului care ar fi ridicat alarma de securitate privind potențiala bombă și care se pare că îl urmăreau pe Protasevich încă de când acesta se afla în Atena. Odată ce avionul fusese deviat înspre aeroportul din Minsk, Protasevich a devenit extrem de panicat, înmânând telefonul și laptopul prietenei sale și anunțând către restul pasagerilor că aceasta este o ambuscadă și că dacă va fi reținut, acesta este posibil să primească pedeapsa cu moartea. În timp ce pasagerii erau debarcați la Minsk, poliția din Belarus l-au reținut pe Protasevich.

Acțiunea, care este văzută ca fiind un ordin direct din partea președintelui Alexander Lukashenko a fost condamnată la nivel internațional. Lukashenko are deja restricții de călătorie și conturi înghețate din partea Uniunii Europene, după acțiunile sale de a reduce la tăcere vocile de opoziție în contextul protestelor din vara lui 2020.

Ce face establishment-ul democratic?

La auzul acestei manevre, care sfidează orice regulă de trafic aerian sau ori drepturi internaționale, liderii blocului european au ordonat tuturor liniilor aeriene din Europa să oprească orice zboruri care aterizează în Belarus, ori care trec peste țară, oprind astfel accesul dintre Belarus și restul Europei de Vest. Pe lângă condamnarea agresivă a acestor acțiuni și eliberarea imediată a lui Roman Protasevich, liderii UE au promis că vor lua măsuri și mai severe, impunând sancțiuni economice asupra guvernului de la Minsk.

Dat fiind agresivitatea acțiunilor lui Lukashenko, pe care mulți le-au descris drept acte de terorism ale statului, consensul liderilor UE a fost iminent și imediat.

Restricțiile aeriene și încercările de izolare geografică ale Belarusului de restul continentului reflectă gravitatea situației din Belarus, care este profund conștientizată de către liderii blocului european. Aceștia realizează că un asemenea comportament trebuie condamnat și reprimat în mod imediat și categoric, pentru că, altfel, un asemenea precedent este extrem de periculos, acesta putând fi repetat și replicat, dacă nu se iau măsuri agresive împotrivă.

Deși restricțiile aeriene reprezintă o soluție imediată, care să arate o decizie promptă a blocului european, acestea nu pot rămâne așa pe termen lung. Un raport de la Eurasia Group arată cum interzicerea liniilor aeriene de a mai zbura deasupra Belarusului ar rupe efectiv legătură dintre Europa și Asia, complicând rutele, dar și costurile liniilor aeriene, în special în condițiile în care acestea evită și zborurile deasupra Ucrainei, dat fiind tensiunile din regiune. Uniunea Europeană a mai declarat că sugerează ca International Civil Aviation Organization, o agenție ce ține de Națiunile Unite să investigheze situația.

lukashenko belarus

Sursă foto: Pool

 

În loc să încerce să rezolve tensiunile și să minimizeze impactul acestor restricții prin metode diplomatice, președintele Belarusului, care este la cârma țării din 1994 și care la vârstă de 66 de ani este cel mai trainic lider autocrat din fosta Uniune Sovietică, a continuat luni cu noi legi care restrâng drepturile și libertățile presei libere. Țara a interzis publicarea de sondaje de opinie publică neautorizate, publicarea de filmări pe social media cu proteste neautorizate și chiar postarea informațiilor considerate „interzise” de către conducere.

Este fulminant potențialul de pericol pe care un asemenea incident îl poate avea asupra viitorului presei libere, al dreptului la libera exprimare și al siguranței jurnaliștilor din întreaga lume, dar în special în țări vulnerabile la asemenea accese de putere, cu potențial autocratic.

Dacă liderii democratici și organizațiile internaționale nu vor lua măsuri pentru a contracara asemenea comportamente și pentru a arăta lumii întregi ce se poate întâmpla când nu joci după un set de reguli comun, viitorul democratic al Europei, și al lumii întregi s-ar putea schimba la față în mod radical în următorii ani.

Pentru alte analize True Story Project despre Belarus, puteți accesa: “Va schimba otrăvirea lui Navalny Rusia?” și “Belarus – cronica unei victorii anunțate”.

 

Sursă foto: VOA News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și