Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Ce planuri are Google pentru Africa?

În cadrul unui eveniment virtual, din 6 octombrie, CEO-ul Google, Sundar Pichai, a declarat că gigantul va investi 1 miliard de dolari în Africa pe parcursul următorilor cinci ani pentru a construi un cablu de internet submarin, ce dorește să ofere sprijini organizațiilor nonprofit și pentru a finanța afacerile.

Cablul, numit Equiano după aboliționistul născut în Nigeria, din secolul al XVIII-lea, este în lucru încă din 2019, când a fost anunțat pentru prima dată. Va conecta Africa la Europa și va crește infrastructura de internet globală a Google, care include Dunant – care se întinde de la Virginia Beach din SUA până la coasta atlantică franceză – și Curie, care leagă Chile de Los Angeles.

Ce presupune investiția Google?

Google face progrese enorme în construirea sucursalelor din Equiano care vor ajunge în Nigeria, Namibia, Sfânta Elena și Africa de Sud, potrivit Nitin Gajria, directorul general al companiei pentru Africa. Când va fi finalizat, cablul va „furniza aproximativ 20 de ori mai multă capacitate de rețea decât ultimul cablu construit pentru a deservi Africa” și va reduce prețurile internetului cu 21%, a spus Gajria.

Equiano este unul dintre cele două proiecte de cablu de internet submarin ale companiilor Big Tech din Africa, pe lângă 2Africa de la Facebook, care a fost extins luna aceasta pentru a acoperi 26 de țări. Dar Google intră într-un spațiu în care Facebook nu a intrat încă: finanțarea directă a startup-urilor africane cu capital de risc.

Un punct culminant al evenimentului a fost atunci când Onajite Emerhor, care conduce acceleratorul de start-up-uri al Google în Africa, a anunțat că 50 de antreprenori vor primi o parte din fondul de 3 milioane de dolari pentru fondatorii din Africa. Inițiativa rezonează pentru că, deși Africa este un continent predominant negru, privilegiul alb a opresat uneori fondatorii negri.

Unii dintre cei 50 au strâns deja finanțare de șase cifre din partea investitorilor, dar banii fără titluri de valoare ai Google vin cu avantaje, cum ar fi credite pentru stocarea în cloud, care, pentru start-up-urile din faza incipientă, eliberează bani pentru alte nevoi. Pachetul este similar cu ceea ce a oferit programul de accelerare al companiei pentru peste 80 de start-up-uri începând din 2017 în Africa.

Cu toate acestea, pentru companiile africane în fază de creștere, Google are acum un fond de capital de risc de 50 de milioane de dolari. Într-un apel cu jurnaliștii, Gajria a spus că dimensiunile cecurilor și mizele de capital vor diferi cu fiecare startup în care Google investește și că nu a existat nicio restricție în ceea ce privește sectorul. Fondul va căuta startup-uri care să „rezolve provocări reale în Africa”, a spus el.

tehnologie africa

Sursă foto: Getty Images

 

O problemă de taxare?

Chiar dacă proiectul pare unul care promite multe beneficii pentru statele africane, planurile de investiții ale gigantului tehnologic au stârnit o dezbatere cu privire la dacă Google ar trebui să plătească mai multe taxe în țările africane în care își desfășoară activitatea. Carlos Lopes, profesor la Școala de guvernanță publică Mandela de la Universitatea din Cape Town și fost secretar general al Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Africa, a declarat că o creșterea sarcinii fiscale pe Google va asigura fluxuri mai mari de bani în transformarea digitală a Africii.

ONG-urile susțin de multă vreme că firmele gigantice de tehnologie precum Google, Facebook și Microsoft ar trebui să plătească mai mult impozit pe profit în țările în curs de dezvoltare. ActionAid a estimat în octombrie anul trecut că 20 de țări în curs de dezvoltare pierd venituri fiscale de până la 2,8 miliarde de dolari, care ar putea fi utilizate pentru combaterea pandemiei.

Calculul potențial al „decalajului fiscal” de 2,8 miliarde de dolari s-a bazat pe ponderea profiturilor globale ale celor trei giganți tehnologici, în raport cu numărul lor de utilizatori și ajustat pentru PIB-ul pe cap de locuitor al țărilor. ActionAid spune că a fost imposibil să se determine cât de mult impozit, dacă este cazul, compania mamă Google Alphabet plătește țărilor.

investitii tehnologie

Sursă foto: Getty Images

 

Africa are nevoie de aproximativ 86 de miliarde de dolari în investiții în infrastructură pentru a sprijini accesul universal la internet, o sumă despre care Lopes a susținut că ar fi „arahide” pentru Google, despre care spune că ar beneficia bine de o penetrare sporită.

Cu toate acestea, sistemul fiscal global este pregătit pentru o reformă fundamentală în cadrul unui acord istoric de impozitare la care au ajuns țările G7 în iunie. În cadrul acordului G7, companiile ar putea fi impozitate în orice țară în care obțin profit de peste 10% din vânzări. De asemenea, va fi introdusă o rată minimă globală de impozitare a întreprinderilor de 15% pentru a împiedica țările să se subcoteze reciproc pentru a găzdui giganți tehnologici.

Acordul urmează să pună capăt unui sistem în baza căruia companiile mari plătesc impozite mici în țara în care își au sediul, ceea ce susțin militanții că a declanșat o „cursă globală către impozite”. Unele țări africane au introdus, de asemenea, unilateral taxe pe giganții tehnologici – Kenya a adoptat o taxă de 1,5% pentru toate serviciile digitale, indiferent de locul în care își are sediul o companie.

Țările africane sunt pregătite să aprobe noul acord fiscal G7, spune Lopes, dar el rămâne pesimist cu privire la cât de mult din cei 15% vor acumula țările africane.

Vorbind la BBC, Nitin Gajria de la Google a spus că investițiile vor fi transformatoare pentru mediul digital al Africii.

„Am construit un cablu submarin care se extinde de la Lisabona în Portugalia până la Cape Town în Africa de Sud. Ceea ce este remarcabil în acest sens este că aduce cu 20% mai multă capacitate de rețea decât ultimul cablu construit pentru a deservi continentul “.

Noua infrastructură va crește capacitatea rețelei prin reducerea costului de date pentru utilizatorul final cu 21% și prin creșterea internetului în Nigeria de până la cinci ori mai rapid, spune Gajria. De asemenea, va genera până la 1,7 milioane de locuri de muncă pe măsură ce se dezvoltă economia digitală a continentului.

Vă invităm să citiți și analizele Efectul Brexit – Criza benzinei din Marea Britanie și Youtube, între cenzură și responsabilitate socială.

 

Sursa foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și