Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Ce înseamnă vizita lui Blinken în Orientul Mijlociu pentru Gaza?

Secretarul de Stat american, Antony Blinken – diplomatul numărul unu al Statelor Unite –  și-a început marți, 25 mai, scurta vizită în Orientul Mijlociu, în miezul conflictului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza.

Blinken – o nouă viziune pentru regiune?

Blinken are ca obiectiv începerea unor discuții privind criza umanitară ce are loc în Fâșia Gaza în momentul de față – unde cel puțin 242 de palestinieni, inclusiv copii, au fost uciși în ultimele două săptămâni de când conflictul armat a început să ia amploare.

Într-un efort de reconstrucție semnificativ, Administrația Biden dorește să pună pe picioare un demers de a reclădi Fâșia Gaza în cadrul unei inițiative susținute de Națiunile Unite, care să fie bazată pe donații internaționale.

Săptămâna trecută, diplomați din Egipt și Statele Unite au reușit să negocieze un armistițiu fragil între grupările armate ale Israelului și Hamas, organizația fundamentalistă palestiniană care administrează și controlează Fâșia Gaza.

Acum, prioritatea numărul unu este nu numai întărirea conflictului armat, dar și gestionarea situației umanitare care a fost lăsată în urmă de violențele ultimelor două săptămâni.

conflict israel gaza

Sursă foto: Reuters

 

Aceasta este prima vizită în regiune pentru noul Secretar de Stat, Antony Blinken, iar responsabilitățile sale sunt pe măsură. Pe lângă gestionarea acestui efort internațional de reconstruire a Fâșiei Gaza pe care diplomatul american o coordonează, acesta are de navigat un număr de tensiuni, relații și sensibilități diplomatice ostile, o moștenire lăsată de către fosta Administrație a președintelui Donald Trump.

Contrar ambițiilor fostei Administrații Trump, care declara în mod univoc la începutul mandatului că va rezolva conflictul dintre Israel și Palestina, agenda lui Blinken este una puțin mai rațională și mai pragmatică.

Diplomatul american, care are o carieră de peste 30 de ani în aparatul de stat al diplomației americane conștientizează faptul că este prematur să se discute despre o posibilă reconciliere între cele două părți, în condițiile în care nici acum o săptămâna acestea se aflau în mijlocul unui conflict armat. Blinken a declarat că scopul vizitei nu este să înceapă negocieri de pace și de mediere între cele două părți (Israel și Palestina), ci mai degrabă să solidifice acest armistițiu firav și să prioritizeze consolidarea umanitară din Fâșia Gaza.

Blinken a declarat că prioritatea sa este gestionarea acestui efort umanitar de reconstruire a Fâșiei Gaza, dar și reconstruirea unui dialog atât cu Israel, cât și cu Palestina.

În cadrul vizitei sale, Blinken a reconfirmat implicarea și angajamentul Statelor Unite în regiune. Secretarul de Stat a declarat că Administrația Biden va cere 75 de miliarde de dolari pentru acest an fiscal, care să meargă înspre ajutorul economic destinat Palestinei.

De asemenea, Casa Albă a mai declarat că va contribui cu 32 de miliarde de dolari către efortul umanitar destinat Fâșiei Gaza, organizat de Națiunile Unite.

Statele Unite a mai declarat că pe lângă angajamentele economice, Washington va lucra și la promovarea stabilității economice și a progresului din regiune, reiterând că oficialii americani vor lucra alături de parteneri și aliați internaționali pentru a promova atât regiunea West Bank, cât și Fâșia Gaza.

De asemenea, Blinken are și dificila responsabilitate de a redeschide o nouă cale diplomatică între Statele Unite și Palestina, o relație profund lezată de Administrația Donald Trump în ultimii ani.

Delegația diplomatică ar putea reprezenta o nouă etapă în dinamică și viitorul relației dintre Statele Unite, Palestina și Israel. Această prima vizită ar putea pune bazele unei noi dinamici diplomatice și ar putea identifica modalități de a avansa relațiile dintre Palestina și America, privind programul de ajutorare, dar și planul de a deschide un consulat în Ierusalim – pentru a consolida un punct de contact diplomatic și oficial între Washington și Palestina.

Contrar acestor ajutoare umanitare și angajamente economice, diplomatul american a declarat însă că toate aceste eforturi de reconstrucție privind ajutorarea Palestinei vor fi în tandem cu Autoritatea Națională Palestiniană (condusă de Fatah, partidul de opoziție al Hamas). Delegația americană a declarat că nu va dialoga, ori negocia cu Hamas, gruparea militantă palestiniană care controlează Fâșia Gaza și care este recunoscută de către Washington drept o grupare teroristă.

Israel – un stat tot mai independent

Aceste demersuri de a reconcilia relațiile bilaterale dintre America și Palestina vin în contextul în care fostul președinte american, Donald Trump, a recunoscut la sfârșitul lui 2017 Ierusalim drept capitala Israelului și a declarat că va muta Ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv în Ierusalim, o acțiune de o simbolistică diplomatică pro-Israel fără precedent, care a degradat relațiile dintre Washington și Palestina și mai mult.

netanyahu sua

Sursă foto: AFP

 

Aceste eforturi ale actualei Administrații Biden de a reduce un echilibru privind poziția Americii în regiune este o acțiune mult așteptată de către liderii democrați de la Washington, criticând atitudinea aparatului de stat american, care în ultimii ani a devenit tot mai partizană și vehementă cu privire la susținerea Israelului, ignorând nevoile și vocile Palestinei.

De asemenea, această condamnare tot mai vocală din partea unor lideri de opinie și politicieni democrați și liberali de la Washington privind modul agresiv în care Israel a tratat situația din Gaza, bombardând agresiv regiunea, pune sub semnul întrebării relevanța și viitorul influenței americane în Israel.

În ultimii ani, Israel a devenit tot mai puțin dependent din punct de vedere economic și militar de Statele Unite. Dacă în 1981, susținerea economică de la Washington reprezenta 10% din economia israeliană, acum cele 4 miliarde de dolari din 2020 înseamnă doar 1% din întregul arsenal economic din Israel.

De asemenea, Israel pare să nu mai fie nevoit să cultive relații bilaterale și alianțe cu democrații occidentale. Prioritățile diplomatice geostrategice și geopolitice ale Israelului par să fi migrat înspre Africa, Asia și America de Sud.

Acest nou climat ar putea scădea puterea de influență al epicentrului de putere globală, știut în mod tradițional ca fiind Europa de Vest și SUA. Această nouă regândire a puterii ar putea avea repercusiuni majore atât pentru întregul concept de relevanță geostrategică, dar și pentru supraviețuirea actualului consens de putere globală.

Pentru alte analize True Story Project despre conflictul din Gaza sau Israel, puteți accesa: „Ce se întâmplă în Gaza?” și „Israel: Votul decisiv”.

 

Sursă foto: New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și