Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Ce înseamnă pentru Europa retragerea trupelor americane din Germania

Anunțul că președintele Trump va retrage o parte din trupele americane staționate în Germania a instaurat o atmosferă de incertitudine în rândul cercurilor de experți. Micșorarea prezenței militare și agresiunile Rusiei care nu par să se diminueze, pun viitorul Alianței NATO sub semnul întrebării.

Analiză de Mălina Mîndruțescu

Săptămâna trecută, președintele Trump a anunțat că va retrage mai bine de 9,500 de trupe americane din diverse baze militare din jurul Germaniei, punând o limită pe numărul trupelor care vor fi staționate în Germania de la 34,500 la maxim 25,000. Reducerea semnificativă de 25% a trupelor din țară care reprezintă principalul aliat NATO al Americii transmite un mesaj ostil încrederii pe care Trump o are față de alianța transatlantică și un mesaj de încurajare Rusiei.

Decizia care a fost aprobată de Trump la începutul săptămânii i-a luat prin surprindere pe germani, acesta neavând o discuție în prealabil cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Decizia abruptă a Americii de a se retrage din OMS și refuzul lui Merkel de a participa la întâlnirea summitului G7 organizat de Trump la Washington este posibil să fi precipitat această decizie, punând și mai multe bețe în roată relației dintre cei doi lideri. 

Unul din mesajele lui Trump în timpul candidaturii sale a fost centrat pe „America first” – o abordare concentrată pe politici domestice și o redresare a rolului Americii în contextul global. Acest lucru presupune bineințeles și o reducere a costului pe care America îl are la nivel internațional, de la baze militare staționate peste tot în lume la angajamente bugetare în cadrul organizațiilor multinaționale și internaționale, cum ar fi NATO. Una dintre cele mai recurente critici și frustrări ale lui Trump cu privire la politica externă și relația Americii cu aliații săi europeni o reprezintă inabilitatea statelor membre NATO de a se angaja la a investi 2% din PIB în bugetul anual NATO, greul costului fiind susținut de America. Luând în vedere bugetele militare și dimensiunile armatelor europene, nu se pune problema ca membrele NATO din Europa ar putea investi la fel de mult ca America.

Importanța prezenței militare americane în Germania nu poate fi neglijată – în afară de Japonia, cel mai mare număr de trupe americane se află în Germania. Prezența armatei americane în Germania are o semnificație istorică, datând din al doilea razboi mondial, iar această prezență militară a reprezentat un pilon al luptei Europei și al Germaniei de vest împotriva Uniunii Sovietii în timpul războiului rece. Datorită implicațiilor istorice ale Germaniei în al doilea razboi mondial, aceasta are anumite limitări cu privire la formarea unei armate, însă ca și cea mai mare economie a Europei, Trump are așteptarea ca aceasta să se angajaze la 2% din PIB în bugetul NATO, criticând Germania că prioritizează politicile domestice mai presus de cele ale securității transatlantice.

Această prezență militară în Germania este una dintre cele mai importante punce strategice pentru siguranța regiunii, care deservește Balcanii, Europa de Est și Rusia, dar și Orientul Mijlociu. Bazele militare din Germania alcătuiesc un spital militar și spatii de pregătire pentru trupe care au ca scop consolidarea alianțelor și intărirea partenerilor strategici din regiune, atât cât și o forță de intimidare pentru Rusia.

Cu ocazia acestor evoluții, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus a întâmpinat planurile președintelui Trump de a retrage o parte din trupe, anunțând că va ajuta să îmbunătățească securitatea în Europa, comparând prezența americană în Germania cu  rămășițe istorice ale razboiului rece. Maria Zakharova a completat că America poate să-și retragă și armele nucleare de pe teritoriul german, aceasta declarând fără nuanțe că Rusia va aprecia orice micșorare a prezenței armatei americane în Europa.

Ca urmare a acestui plan, mulți lideri republicani și experți militari au criticat această decizie, anunțând că prezența agresivă a Rusiei în Europa nu dă semne de retragere, lucru care ar fi justificat o descreștere a trupelor americane în regiunie și această decizie nu face parte din nici o strategie, a declarat Generalul Frederic B. Hodges, un fost comandant al armatei americane în Europa. Oficiali ai Departamentului de Apărare și lideri de opinie în cadrul partidului republican și-au împărtășit scepticismul cu privire la această măsură, anunțând că prezența trupelor nu este numai ca să proteje Germania, dar este în beneficiul tuturor și odată cu retragerea trupelor, posibilitatea escaladării unui război este mai mare, rănind puterea alianței NATO mai mult decât securitatea Germaniei, declară Annegrat Kramp-Karrenbauer, ministrul apărării german. 

Evoluția politicii externe cu privire la relația Americii cu NATO nu este bazată pe o reorientare strategică sau o rearanjare a priorităților, ci mai degrabă pe decizii impulsionate luate de președintele Trump când acesta simte că liderii statelor aliate nu-i mai dau importanța și atenția dorită. Această decizie va pune în pericol nu numai viitorul NATO, slăbirea alianței fiind in avantajul Rusiei. Prin această retorică de a limita implicările și angajamentele Americii la nivel internațional fără nici o strategie sau plan de a descrește treptat angajamentele sale la nivel global, America va deveni mai vulnerabilă, nu mai sigură, și odată cu ea, întreaga regiune transatlantică.

Sursă foto: AP images/European Union-EP 

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și