Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mihai Man

Ce înseamnă Administrația Biden pentru industria tech?

Moștenirea administrației Trump

În ultimii patru ani, Donald Trump a schimbat considerabil relațiile dintre SUA și China, pe care i-a acuzat ca ar fi un competitor necinstit. Soluția lui de a impune noi tarife și o serie de ordine prin care a limitat relațiile companiilor americane cu cele chineze, a creat o instabilitate pentru întreaga industrie tehnologică. Chiar și acum, cu câteva zile înaintea încheierii mandatului, administrația Trump a desemnat Xiaomi și alte opt companii ca fiind firme militare chinezești conform Reuters.

În consecință, acestea vor fi supuse unei interdicții de investiții americane. Astfel, toți investitorii americani ar fi obligați să își dezinvestească activele din firmele de pe “lista neagră” până în luna noiembrie. Administrația Biden va avea desigur posibilitatea să abroge ordinul până atunci, dar este interesantă prezența companiei Xiaomi pe listă.

Xiaomi este al treilea cel mai mare producător de telefoane din lume și pare a fi o excepție de la regulă (restul firmelor incluse pe listă se specializează în telecomunicații, aviație, sau o formă de infrastructură). Compania Huawei, al doilea cel mai mare producător de telefoane din lume, este și ea pe listă, însă aceasta este și unul din cei mari producători de echipament de telecomunicații și a fost considerat un risc atât în SUA ,cât și în Europa.

huawei

Sursa foto: NIKKEI Asia

 

Încercarea lui Donald Trump de a interzice orice tranzacție între compania chineză ByteDance și orice entitate sau persoană de sub jurisdicția Statelor Unite prin ordin executiv este poate cel mai mare eșec al administrației atunci când vorbim de reglementarea firmelor de tehnologie. ByteDance deține aplicația social media transformată în fenomen, TikTok. Din câte se pare însă, interzicerea aplicației nu a rămas o prioritate a campaniei Trump. Deși acesta a încercat să faciliteze cumpărarea operațiunii domestice TikTok de către o firmă americană, ulterior și-a retras susținerea.

În urma amânărilor multiple ale ordinului de către o curte federală, termenul limită pentru interzicerea aplicației a ajuns să fie 18 februarie, la aproape o lună după începutul mandatului lui Biden. Viitorul lui TikTok ajunge în mâinile noului președinte și devine un prim test pentru administrație în lupta digitală cu China.

Administrația Trump, prin interzicerea exportului tehnologiei de manufacturare high-tech în China, a pus capăt abilității companiilor chineze Huawei sau SMIC (cel mai mare producător chinez de microcipuri) să fie competitive pe plan internațional. Agenda administrației Biden este puțin probabil să fie diferită de cea a predecesorului când vine vorba de firmele de tehnologie chineze. Atât Republicanii cât și Democrații admit că protecționismul și furtul intelectual chinez oferă un avantaj injust acestora.

Cu toate acestea, Brian Deese, propunerea lui Joe Biden pentru conducerea Consiliului Economic Național, a declarat că noua administrație se va lupta pentru supremație în industria tech, nu prin introducerea de tarife și interdicții, ci prin prioritizarea investițiilor domestice. Deese a discutat și despre importanța colaborării cu aliații Statelor Unite ale Americii pentru a limita puterea economică și tehnologică a Chinei.

Sentimentul anti Big-Tech

Suportul bipartisan pentru reglementarea companiilor Big-Tech a apărut datorită unei schimbări dramatice în opinia publică. Impactul social media, atât la alegerile din 2016, cât și în anul 2020, a adus în atenția publică puterea excesivă a rețelelor de socializare. Dezinformarea și dreptul la confidențialitate online au ajuns să fie preocupări ale domeniului public. Conform unui sondaj Consumer Reports, trei din patru americani sunt îngrijorați de puterea de care dispun cele mai mari platforme tech.

Unele din cele mai mari dosare antitrust din ultimii 20 de ani au început spre finalul mandatului lui Trump. Facebook și Google sunt acuzați în multiple procese de comportament anticompetitiv sau monopolistic. Administrația Biden va continua cel mai probabil aceste eforturi și posibil va deschide noi investigații împotriva unor companii ca Amazon sau Apple.

Suspendarea conturilor de social media ale lui Donald Trump în urma revoltei de la Capitoliu, deși văzută ca o victorie de către criticii președintelui, este și un punct de impas pentru America și orice altă democrație. Directori ai unor companii private, care nu au fost aleși de popor, au avut puterea de a cenzura președintele Statelor Unite. Chiar și Jack Dorsey, directorul executiv Twitter, a recunoscut că suspendarea conturilor creează un precedent periculos.

Pare inevitabil atunci pentru administrația Biden să nu aibă în vizor schimbarea secțiunii 230 a legii privind decența în comunicare. Secțiunea 230 protejează companiile de la a fi trase la răspundere pentru ce fac utilizatorii lor în mediul online. Practic, platformele ca și Facebook, nu sunt responsabile pentru ce postează utilizatorii pe rețea.

twitter

Sursa foto: The New York Times

 

În fapt, atât partidul republican cât și cel democrat, doresc schimbarea legii. Republicanii cred că, în baza articolului de lege, companiile de social media pot cenzura discursul politic, iar partidul democrat dorește să revoce articolul pentru ca platformele ca Facebook și Twitter să fie responsabile pentru diseminarea de fake news. Datorită lobby-ului puternic din partea Big-Tech, este posibil ca dimensiunea schimbărilor să nu aibă amploarea dorită.

Gig Economy

Discutam în analiza De ce Uber a câștigat alegerile prezidențiale despre încadrarea lucrătorilor în companii de tip “gig economy”. În ziua alegerilor prezidențiale, alegătorii statului California au votat ca muncitorii din cadrul companiilor ca și Uber, Lyft și Postmates să își păstreze statutul de contractor în pofida unei legi de stat din 2019. Implicațiile au fost enorme și decizia crea un precedent pentru inițiative la nivel federal. Victoria lui Biden are potențialul de a schimba asta prin susținerea sindicatelor, odată ce va fi validat în funcție.

social media

Sursa foto: The New York Times

 

Neutralitatea Internetului

Administrația Trump a abrogat în 2017 legi din era Obama ce protejau neutralitatea internetului, argumentând că acestea duc la mai puține alegeri pentru consumatori sau prețuri mai mari.

Neutralitatea internetului presupune tratarea traficului online în mod egal, indiferent de tipul de conținut sau platforma implicată. Practic furnizorii de servicii de internet ar trebui să trateze tot conținutul online în mod egal.

În urma măsurilor luate în timpul mandatului lui Trump, mulți furnizori de internet au început să ofere trafic nelimitat doar în contextul folosirii unui serviciu (ca și Netflix sau Youtube) sau au restituit limite de date. Biden va dori să aducă înapoi aceste reglementări din perioada când era vice-președinte. Biden a recunoscut importanța accesului la internet în perioada pandemiei, iar extinderea infrastructurii a fost una din pietrele de temelie ale campaniei sale.

Sursa foto: Tech Crunch

 

#Te-ar mai putea interesa și