Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Ce este Pegasus?

În ultimele săptămâni, pe lângă știrile din jurul Jocurilor Olimpice de la Tokyo sau situația tensionată și îngrijorătoare care are loc în Cuba, pe prima pagină a buletinelor s-a rostit un cuvânt în mod preponderent: Pegasus.

Așadar, ce este Pegasus?

Conform surselor, se pare că jurnaliști, activiști politici și avocați ar fi fost vizați prin acest tip de malware al telefoanelor mobile, care este capabil să înregistreze convorbiri telefonice. Această informație este ulterior vândută guvernelor autoritare. NSO Group, firma care ar fi intermediat și facilitat acest furt de informație este o firmă care își are originile în Israel, iar tipul de software se numește Pegasus.

NSO Group, care a negat implicarea în acest act ar avea în posesie până la 50,000 de numere de telefon care ar fi de interes pentru clienții săi.

Scopul acestui tip de software este menit să ajute la supravegherea și monitorizarea unor grupări care reprezintă un risc pentru societate, cum ar fi organizații criminale sau teroriste și să fie disponibil numai colectivului militar și serviciilor de intelligence din țări care au un portofoliu satisfăcător cu privire la drepturile omului.

Știrea care a fost publicată în tandem de mai bine de 14 publicații, printre care Washington Post, Le Monde și The Guardian susțin că acest tip de software, Pegasus, are abilitatea de a se infiltra în telefoane smart de tip iPhone, cât și Android, astfel încât operatorilor li se dă undă liberă să extragă mesaje, poze, emailuri și chiar să înregistreze convorbiri telefonice sau să activeze fără voia individului camera sau microfonul telefonului.

hack telefon

Sursă foto: AFP

 

Până în momentul de față, redacțiile de presă internaționale care au investigat aceste acuzații au ajuns la concluzia că peste 1000 de oameni din peste 50 de țări au fost ținta acestui tip de software malware prin telefonul mobil.

Aceste ținte însă nu se rezumă doar la monitorizarea și supravegherea acestor actori pe care i-am menționat, ci și a unor figuri importante din lumea politică și de business, cum ar fi șefi de stat, șefi de companii, dar și membrii ai familiilor regale. În lista de „ținte” se numără peste 180 de jurnaliști de la publicații renumite de știri, cum ar fi The New York Times, Al Jazeera sau CNN.

Se pare că activitatea acestui tip de malware se concentrează în jurul a câteva țări, 10 la număr: Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Kazahstan, Mexic, Arabia Saudită, Maroc, Rwanda și  Emiratele Unite. Deși au fost contactați de trusturile de știri, purtătorii de cuvânt din țările respective au negat orice fel de implicare de supraveghere folosind software-ul Pegasus sau au negat că guvernele acestor țări și-ar fi abuzat privilegiile și drepturile de supraveghere.

Pegasus – noua armă politică

În lista oamenilor care ar fi fost supravegheați se numără și jurnaliști care au fost uciși.

Este neclar când acest tip de software malware a început să fie folosit, dar Washington Post susține că acest soft de supraveghere ar fi fost prezent în 2018, când jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost ucis de către guvernul său în consulatul țării sale natale din Istanbul. Conform surselor, acest software ar fi fost instalat pe telefonul logodnicei lui Khashoggi cu câteva zile după moartea sa, iar telefonul fostei sale soții ar fi fost monitorizat timp de aproape un an de zile – din septembrie 2017 până în aprilie 2018.

arma politica

Sursă foto: AFP

 

De asemenea, numărul de telefon al jurnalistului mexican Cecilio Pineda Birto ar fi apărut în două instanțe pe această listă de contact. Birto a fost ucis în plină stradă în 2017 de către doi asasini în timp ce își spăla mașina, iar numărul său de telefon pare să fi fost monitorizat chiar cu o lună înainte de moartea sa.

Conform unor oameni de știință care au studiat fenomenul de spyware, Pegasus ar fi apărut prima dată în 2016, iar principala modalitate prin care acest tip de malware poate infiltra telefonul este „sprea-phishing” – și anume mailuri false care ademenesc utilizatorul să apese pe un link, astfel încât tipul de malware să fie capabil să infiltreze telefonul personal.

Din 2016 și până acum tehnologia de malware a devenit tot mai sofisticată. Se pare că în momentul de față utilizatorul nu trebuie nici măcar să aibă vreun fel de contact direct cu vreun link pentru a cauza acest tip de malware să-i între în telefon. Software-ul este capabil să se folosească de vulnerabilități în sistemele de operare ale producătorilor de telefoane și să capete acces în telefon prin această modalitate.

Este extrem de periculos, dat fiind că acest proces se poate face în mod inconștient, fără știința utilizatorului telefonului și fără știința producătorului de telefoane, care nu este informat de faptul că telefonul său este atât de vulnerabil în fața unor sisteme de malware atât de sofisticate și de intruzive.

NSO group

Sursă foto: The Guardian

 

În 2019, WhatsApp a declarat că acest tip de software creat de NSO Group a fost folosit pentru a trimite malware către mai bine de 1400 de telefoane folosind exact acest tip de vulnerabilitate din aplicație. Printr-un simplu telefon dat pe WhatsApp virusul a putut fi instalat în telefonul respectiv, chiar dacă destinatarul nu a răspuns la telefon.

O mare parte din cercetarea care se face în acest tip de malware are loc la Security Lab, un centru coordonat de Amnesty Lab la Berlin. Claudio Guarnieri, un cercetător în securitate și cel responsabil de conducerea laboratorului a explicat pentru The Guardian cum aceste acțiuni ale acestor actori ostili care folosesc un asemenea tip de malware devin tot mai subtile, iar un cetățean nu-și poate da seama cu ochiul liber dacă telefonul său a fost compromis sau nu.

Modalitatea Pegasus de a folosi aplicații de convorbire, cum ar fi iMessage sau WhatsApp este extrem de folosită pentru că popularitatea acestor aplicații de mesagerie crește probabilitatea ca software-ul să pescuiască cât mai multe numere de telefon.

Există un efort colosal în spatele software-ului Pegasus de a-și îmbunătăți abilitățile de a funcționa fără să fie detectat. Guarnieri concluzionează: „sunt întrebat de mult ori de oameni ce pot face pentru a opri acest proces și le spun sincer că răspunsul este nimic”.

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și