Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Ce este noul internet?

Internetul așa cum îl știm cu toții în ziua de astăzi a revoluționat fără drept de apel majoritatea aspectelor din viața noastră, facilitând constant moduri noi prin care ne putem ușura diverse activități zilnice. Fie că vorbim de plățile online, rețele sociale sau chiar de digitalizarea instituțiilor publice, toate acestea au în centrul lor internetul.

Totuși, pe cât de minunată a fost această invenție pentru umanitate, odată cu evoluția și diversificarea serviciilor dependente de internet au crescut și potențialele riscuri la care cu toții suntem expuși zilnic. Securitatea și confidențialitatea datelor este un subiect tot mai vehiculat în ultimii ani, dar pentru care au întârziat să apară niște soluții radicale. Astăzi, se pare că o schimbare majoră ar putea apărea printr-o nouă formă a internetului numită metanet, pe care vă invit să o descoperim împreună.

Ce este și cum funcționează metanet-ul?

Într-un sistem peer-to-peer, Metanet este un protocol de structură a datelor care permite îmbinarea datelor și a conținutului pentru urmărire, generare de bani și proprietate. Metanet se poate referi fie la Protocolul Metanet, fie la următoarea versiune a Internetului construită pe Bitcoin Satoshi’s Vision (cunoscută în mod obișnuit ca Bitcoin SV).

A fost dezvoltat pentru a crea un internet public pe bază de registru care funcționează ca o rețea de valoare eficientă, cu caracteristici și capacități mai bune decât infrastructura actuală de internet. De atunci, conceptul Metanet a fost larg acceptat de comunitatea Bitcoin SV. Au fost dezvoltate numeroase protocoale și aplicații pentru a realiza obiectivul unui internet extrem de legat pentru producția de conținut peer-to-peer și generarea de bani.

data mining

Sursă foto: Getty Images

 

Care sunt problemele cu internetul actual?

Versiunea actuală a internetului lasă utilizatorul web în dezavantaj. Giganții corporativi permit persoanelor fizice să își folosească și să acceseze site-urile web „gratuit”. Cu toate acestea, culeg datele pe care le generează utilizatorii și le vând pentru a obține profit fără a oferi utilizatorului web o parte din veniturile respective.

Internetul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, ceea ce lasă pe toată lumea în dezavantaj în ceea ce privește proprietatea intelectuală și drepturile de proprietate. Atunci când un utilizator web postează pe internet, nu există nicio garanție că o instanță de judecată va susține o postare inițială ca dovadă care stabilește proprietatea intelectuală sau proprietatea asupra conținutului publicat.

Acest lucru poate avea consecințe nefericite. Ideile și proprietatea intelectuală ar putea fi valorificate de persoanele care nu au creat inițial conținutul, fără a avea repercusiuni, deoarece postarea inițială pe internet nu servește drept dovadă care stabilește drepturile de proprietate.

În versiunea actuală a web-ului, trolii sunt descurajați și nu sunt pedepsiți pentru comportamentele lor toxice. Trolii continuă să inunde site-urile și rețelele de socializare cu toxicitatea lor, deoarece pot face acest lucru fără niciun cost. Deși trolii creează experiențe suboptimale pentru alți utilizatori de internet, aceștia nu se confruntă cu nici o pedeapsă pentru acest lucru.

Și este dificil pentru creatorii independenți de conținut să genereze profit din creațiile lor – chiar dacă creează conținut bun. Mai multe platforme – cum ar fi YouTube, de exemplu – preiau un procent semnificativ din veniturile generate de creatorii de conținut care publică pe platforma lor. Alții, cum ar fi cei care creează postări virale pe rețelele sociale, nu sunt recompensați pentru contribuțiile lor care se răspândesc adesea în fiecare colț al lumii. Tot ce primesc sunt aprecieri și partajări, dar majoritatea platformelor nu au un sistem în care să câștige venituri pentru conținutul bun pe care l-au creat.

Din fericire, Metanet rezolvă aceste probleme.

Care sunt diferențele între internet și metanet?

În lumea de astăzi, datele sunt bani, iar datele utilizatorilor sunt cele mai valoroase bunuri ale internetului, dar valoarea sa este greu de calculat pentru o persoană obișnuită, deoarece este izolată în mod privat în silozuri opace, corporative. Giganții tehnologici permit oamenilor să-și folosească aplicațiile sau serviciile online aparent „gratuit”, dar de fapt recoltează și vând atenția umană ca date publicitare.

Cu încălcări de date care nu asigură dreptul utilizatorilor la confidențialitate – cum ar fi scandalul Cambridge Analytica și Facebook, în care milioane de date ale utilizatorilor Facebook au fost colectate, fără consimțământul lor, de către Cambridge Analytica în primul rând pentru publicitate politică – este o ușurare să știți că datele dvs. sunt în siguranță prin proprietatea suverană cu tehnologia Metanet.

Metanet își propune să revoluționeze piața datelor într-un mod care permite utilizatorilor să rămână în control asupra informațiilor pe care le postează și le furnizează. Pe Metanet, utilizatorii dețin datele lor și vor decide ce aplicații sau servicii pot accesa în timp ce își stabilesc propriul preț pentru vânzarea datelor lor. Cu alte cuvinte, Metanet este o alternativă sigură și direct monetizată la internet.

Luați ca exemplu aplicația bazată pe BSV Twetch – este o platformă de socializare descentralizată, unde utilizatorii au dreptul de proprietate deplină asupra datelor sau a conținutului lor. Twetch le permite utilizatorilor să câștige bani din conținutul pe care îl partajează pe baza calității sau popularității acestuia.

Utilizatorii cheltuiesc microplăți (de exemplu, 0,02 USD pe post) pentru fiecare acțiune pe care o fac, deoarece costă bani să scrie și să stocheze date pe blockchain, iar o mică parte din acele plăți se îndreaptă și către Twetch – eliminând necesitatea ca aceștia să vândă datele utilizatorilor către câștiga profit.

După cum sa menționat mai sus, orice conținut pe care un utilizator îl creează și îl postează online este deținut de acesta. Prin urmare, utilizatorul câștigă, de asemenea, o sumă mică de fiecare dată când un alt utilizator se angajează la postare (de exemplu, comentează postarea sau partajează postarea). Mai mult, în ecosistemul Metanet, accesul la profilurile de social media necesită autorizare printr-o cheie privată.

colectare si vanzare date

Sursă foto: Getty Images

 

Ce schimbări va aduce metanet?

Imaginați-vă acest lucru: puteți utiliza un serviciu sau o aplicație fără riscul ca datele dvs. să fie exploatate sau recoltate de către întreprinderi în propriul lor avantaj. Asta ar însemna că dețineți controlul asupra datelor și a confidențialității, nu invers. Să aruncăm o privire asupra unora dintre efectele pe care Metanet le poate avea asupra societății.

Vă invităm să citiți și analizele China crește controlul – Amenzi, interdicții și pierderi de peste 1$ trilion și Răspunsul României la criza afgană

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și