Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Ce cred europenii la 30 de ani după căderea comunismului

Astăzi vă prezentăm un studiu extensiv realizat de cei de la Pew Research Center în care a fost evaluată opinia publică europeană cu privire la aspecte ca democrația, standardul de viață, atitudinea față de valorile europene, încrederea în viitor.

În urmă cu treizeci de ani, un val de optimism a cuprins Europa în timp ce zidurile și regimurile au căzut, iar publicul oprimat mult timp a îmbrățișat societăți deschise, piețe deschise și o Europă mai unită. Trei decenii mai târziu, un nou sondaj Pew Research Center constată că puține persoane din fostul bloc estic regretă schimbările monumentale din 1989-1991. Cu toate acestea, nici nu se declară mulțumiți de circumstanțele politice sau economice actuale. Într-adevăr, la fel ca omologii lor din vestul Europei, numeroși cetățeni din Europa Centrală și de Est își fac griji pentru viitor pe probleme precum inegalitatea socială și funcționarea sistemelor politice.

Cei din națiunile Europei Centrale și de Est care s-au alăturat Uniunii Europene, în general, consideră că aderarea a fost bună pentru țările lor și există un sprijin larg în regiune pentru majoritatea valorilor democratice. Cu toate acestea, deși aceste țări îmbrățișează cel mai mult ideea de democrație, intensitatea angajamentului oamenilor față de principiile democratice specifice, în mod practic, nu este constantă.

Când au fost întrebați despre schimbările către pluripartidism și economie de piață care au avut loc în urma prăbușirii comunismului, fostele țări ale Blocului de Est sondate aprobă în mare măsură aceste schimbări. De exemplu, 85% dintre polonezi susțin schimbările atât pentru democrație, cât și pentru capitalism. Totuși, sprijinul nu este uniform – mai mult de o treime dintre bulgari și ucraineni dezaprobă, așa cum fac aproximativ jumătate din respondenții din Rusia.

Aceste întrebări despre democrație și economie de piață au fost puse pentru prima dată în 1991, iar apoi din nou în 2009. În câteva țări – Ungaria, Lituania și Ucraina – sprijinul acordat pentru ambele a scăzut între 1991 și 2009 înainte de a reveni semnificativ în ultimul deceniu. Rusia este singura țară în care sprijinul pentru democrația multipartidă și capitalismul a scăzut semnificativ din 2009.

Pentru a citi acest studiu în întregime, accesați următorul link: https://pewrsr.ch/2PrY0SF

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și