Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Cât ne va costa, de fapt, să scăpăm de COVID-19?

 

COVID-19

Pandemia de COVID-19 a fost subiectul care a măcinat întreaga lume pentru ultimele 9 luni. Încă de atunci toată planeta așteaptă revenirea la normalitatea pe care mulți dintre noi deja am uitat-o. Din fericire, semnele arată că apariția unui vaccin este tot mai aproape, dar odată cu venirea acestuia este important să înțelegem costurile imense care se află în spatele unui amplu proces de cercetare, producție și distribuție.

https://vaccination-info.eu/en/vaccine-facts/approval-vaccines-european-union

Sursă: https://www.bio.org/policy/human-health/vaccines-biodefense/coronavirus

Ce presupune producția unui vaccin pentru prevenirea COVID-19?

Introducerea unui nou medicament sau vaccin pe piața liberă are trei faze distincte de testare:

În tot acest lung șir de teste există mereu nereguli detectate la oricare dintre faze, ceea ce presupune o întoarcere la faza inițială pentru cercetători, de cele mai multe ori, care atrage după sine bani pierduți.

Pentru a întelege și mai bine efortul pe care aceste teste îl presupun, putem lua ca exemplu Food and Drugs Association (FDA) care conduce testele pentru piața americană. Anual doar 14% din totalitatea medicamentelor testate reușesc să treacă de cea de-a treia fază.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, European Medicine Agency (EMA) este instituția care se ocupă de testarea medicamentelor și impunerea standardelor naționale. Tot aceasta va avea ca misiune asigurarea unei intrări sigure, pe piața europeană a vaccinului anti COVID-19.

Astfel, merită să ne gândim la miliardele de dolari cheltuiți de către o companie până când aceasta va reuși să treacă toate testele, dar mai ales la toate celelalte care nu vor găsi acest vaccin, deși au investit resurse semnificative.

Ce va presupune distribuția vaccinului anti COVID-19?

Distribuirea vaccinului în întreaga lume va reprezenta probabil cea mai mare provocare din istorie pentru toată industria de transport a mărfurilor, dar mai ales pentru cea aeriană, care pare, până în acest moment, soluția optimă. Președintele Asociației Internaționale de Transport Aerian, Alexandre de Juniac, a numit această provocare drept misiunea secolului” pentru industrie.

Un simplu calcul matematic ne indică faptul că pentru a livra o singură doză fiecăruia dintre cei 7,8 miliarde de oameni de pe Pământ vor fi necesare cel puțin 8000 de zboruri cu aeronave Boeing 747. La un calcul făcut în 2018, existau doar 505 aeronave Boeing 747 de marfă care se aflau în activitate.

Momentul în care una dintre companii va reuși să treacă de faza a treia de testare, va trebui să hotărâm cum va ajunge acesta la toată lumea, cine va suporta costurile, dar mai ales cine vor fi oamenii care vor fi nevoiți să lucreze zi și noapte pentru ca această misiune să fie dusă la bun sfârșit.

Cât ne va costa o doză de vaccin COVID-19?

Din păcate, încă nu avem un răspuns categoric pentru această întrebare, deoarece companiile care se află în cursa pentru găsirea vaccinului au avut poziții extrem de variate referitor la acest aspect.

Companiile AstraZeneca și Johnson&Johnson, care se află în cele mai avansate faze de cercetare, au declarat în timpul unei audieri că vor seta prețuri care să acopere doar costul de producție fără adaos comercial, până când pandemia dispare. Pe de altă part, Moderna și Merck au afirmat că prețurile lor vor regăsi un adaos comercial.

Aceste companii au semnat deja contracte de aprovizionare cu statul american pentru doze de vaccin anti COVID-19. Johnson&Johnson a semnat un contract conform căruia va livra un milion de doze la prețul unitar de doar 10$, în timp ce Moderna care a semnat și ea un contract pentru un volum mult mai mic, va comercializa o doză la un preț între 32$ și 37$.

Este totodată important să cunoaștem faptul că foarte multe dintre aceste companii au primit finanțări publice masive în ultimele luni pentru a le ușura eforturile. Cel mai bun exemplu este Johnson&Johnson care a încasat aproape 456 milioane de dolari de la statul american. Tocmai de aceea aceste companii nu au rezerve la fel de mari în a comercializa vaccinul la prețul producției.

Sursă: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-04/cgso-ccc042120.php

Concluzii

Vor urma luni în care vom fi nevoiți să așteptăm ca cele 8000 de zboruri să aducă vaccinul anti COVID-19 în întreaga lume, ca într-un final viața noastră să poată intra în normal. La finalul acestei perioade, costurile suportate de agenți privați, dar și de cei publici vor fi imense, și sperăm să fie suficiente ca fiecare om să-și poată permite doza necesară de vaccin.

Mai puteți citi și alte analize legate de pandemie și efectul acesteia asupra economie, scrise tot de Mădălina Voinea:

Sursă foto: Cartoon photo created by crowf – www.freepik.com

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și