Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Cât de ușor va trece valul 5?

La mai puțin de o lună de când ne bucuram de relaxarea unor măsuri de combatere a pandemiei, precum prelungirea programului magazinelor sau eliminarea obligativității purtării măștii în aer liber, pe fondul numărului tot mai mic de cazuri de atunci, numărul îmbolnăvirilor se dublează acum de la o zi la alta, aducând, mai repede decât speram, al cincilea val al pandemiei.

Deși majoritatea cazurilor confirmate până acum nu sunt cu noua tulpină, Omicron, aceasta va înlocui, cel mai probabil, în scurt timp varianta Delta, dominantă acum. Deși știm despre aceasta că este mai puțin virulentă decât variantele dinaintea ei, se preconizează că se va răspândi mai repede, provocând un număr record de îmbolnăviri. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat recent că se așteaptă ca numărul persoanelor infectate să ajungă și până la 800.000, aproape dublu față de valul precedent.

Cu privire la aceste cifre, profesorul Răzvan Cherecheș apreciază că simptomele mai ușoare date de varianta Omicron nu vor putea îmbunătăți cu nimic situația. Dat fiind că rata de vaccinare din țara noastră continuă să fie mică, chiar dacă procentual cazurile severe vor fi mai puține, acestea tot vor suprasolicita sistemul sanitar.

Potrivit lui Cherecheș, situația va fi chiar mai dramatică decât a fost în valurile anterioare fiindcă „avem un procent mare de populaţie nevaccinată sau care a trecut prin infecţie cu mult timp în urmă, sau cu o tulpină semnificativ diferită faţă de tulpina aceasta şi nu este protejată”.

De fapt, vârful crizei ar putea veni mai devreme decât se anticipa, dar va și trece mai repede, potrivit cercetătorului Octavian Jurma. Acesta este de părere că deja după prima decadă a lunii februarie vom putea vorbi de atingerea numărului maxim de infectări, care ar putea fi și de 25.000-30.000 de cazuri pe zi. Ceea ce este cel mai îngrijorător însă este profilul curbei de evoluție a acestui val, care pare că va fi mult mai abruptă decât se preconiza. Ministrul sănătății a precizat că deși valul al cincilea nu ar fi putut fi evitat, vaccinarea și introducerea certificatului verde ar fi putut domoli curba infectărilor.

covid-19

Sursă foto: Digi 24

 

În data de 5 ianuarie, CNSU s-a reunit într-o ședință, pentru a decide prelungirea stării de alertă și adoptarea unor noi măsuri de prevenție a pandemiei. Cea mai importantă măsură propusă este interzicerea măștilor textile și reintroducerea obligativității purtării acestora în spațiile publice închise și deschise.

De asemenea, se iau în calcul oferirea de măști gratuite elevilor și continuarea testării acestora și diferite soluții pentru asigurarea funcționării serviciilor publice, precum alternanța programului de lucru sau șomajul tehnic.

Totodată, Alexandru Rafila a mai anunțat că pacienții infectați cu Covid vor fi investigați în cadrul centrelor de evaluare ambulatorie, pentru a se evita aglomerarea spitalelor. În mod ideal, pacienții ar trebui să ajungă într-un astfel de centru chiar în ziua în care au primit rezultatul unui test pozitiv, putând primi tratament cu antivirale și anticorpi monoclonali chiar în cadrul acestor centre.

În acest sens, Ministerul urmează să modifice protocolul de tratament al pacienților COVID-19, incluzând în schemă și noile antivirale Pfizer și Merck. Ministerul se angajează în acest sens să asigure accesul pacienților la medicamentele amintite și o mai bună monitorizare și gestionare a stocurilor acestora.

De asemenea, același minister promite o hartă interactivă cu centrele de evaluare ambulatorie. Aceasta  ar facilita accesul atât al pacienților Covid, cât și al celor care suferă de alte afecțiuni la serviciile sanitare. Ministrul a mai precizat că prin aceste măsuri se încearcă menținerea spitalelor deschise, pentru a evita situația din valurile precedente când din cauza blocării acestora cu pacienți Covid, a crescut mortalitatea în rândul celorlalți pacienți.

Toate aceste pregătiri par însă doar simple încercări de a salva România de la un nou scenariu dezastruos. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină a arătat că vaccinare trebuie să rămână o prioritate ca măsură de sănătate publică, fiind, alături de purtatul măștii și de testare, cea mai eficientă măsură de combatere a pandemiei.

Acesta a mai precizat că în lipsa acestor măsuri, virusul va circula mai mult, fapt ce aduce cu sine pericolul apariției unor noi tulpini, mai periculoase și împotriva cărora vaccinurile disponibile în acest moment ar putea să nu fie eficiente. Totuși, Geantă consideră că aplicând eficient măsurile precizate, noua tulpină ar putea reprezenta începutul sfârșitului pandemiei, dat fiind că populația ar putea dobândi un nivel ridicat de imunitate de grup.

rafila

Sursă foto: Aleph News

 

În ceea ce privește situația la momentul actual din școli, Raed Arafat a declarat însă că procedura de achiziționare de teste pentru elevi va fi întârziată, dat fiind că licitația în acest sens a fost contestată de către una dintre firmele participante. Totuși, acesta nu este singurul lot de teste la dispoziția ministerului. Însă, China, țara de unde provin majoritatea testelor, va intra în vacanță 3 sau 4 săptămâni, cu ocazia trecerii în noul an, ceea ce ar putea însemna noi întârzieri în lanțul aprovizionării.

Cu toate că datele actuale indică o virulență mai mică a tulpinii Omicron și o rată foarte mică de decese, consensul autorităților noastre este că situația trebuia tratată în continuare cu seriozitate și precauție. Atât rata mică de vaccinare, cât și debutul rapid și evoluția accelerată din ultimele zile a curbei îmbolnăvirilor fiind factorii care prevestesc o nouă criză sanitară.

Dacă v-a plăcut aceasta analiza marca True Story Project, vă recomandăm și altele, ca: 2021 Economic – Chiar n-a fost așa de rău sau 2021 – un an plin de tensiuni, dar și de reușite.

 

Sursă foto: Digi 24

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și