Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Cât de puternică este armata Ucrainei?

Invazia condusă de Rusia în Ucraina părea încă de la început o luptă complet disproporționată, în care Vladimir Putin se aștepta la o capitulare în timp record din partea Ucrainei. Totuși, până la acest moment, marea armată rusească nu a reușit să captureze integral nici măcar unul din orașele mari ale statului ucrainean.

Rezistența ucrainenilor este determinată de doi principali factori: motivația imensă a poporului, pe care nici măcar Putin nu a anticipat-o, dar și sprijinului militar și strategic venit în valuri din partea vestului și nu numai. Tocmai de aceea, haideți să vedem mai clar cum arată de fapt realitatea din câmpul de luptă și care sunt capacitățile militare ale Ucrainei.

Resursa umană

În ceea ce privește forța de muncă și armele, aritmetica arată sumbră pentru Ucraina.

Majoritatea experților militari estimează că numărul trupelor ruse aflate în teritoriul Ucrainei și la graniță este de peste 200.000. Rusia a mutat, de asemenea, unele trupe în Belarus, la nord de Ucraina, pentru presupuse exerciții militare.

Armata Rusiei are aproximativ 280.000 de personal, iar forțele sale armate combinate însumează aproximativ 900.000, în timp ce cele 2.840 de tancuri de luptă le depășesc numeric pe cele ale Ucrainei cu mai mult de trei la unu, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) din Londra.

Prim-ministrul Ucrainei a declarat că un decret semnat recent de președintele Volodimir Zelenski – privind măsurile prioritare pentru întărirea capacităților de apărare ale statului, creșterea atractivității serviciului militar și trecerea treptată la o armată profesionistă – va aduce în cele din urmă forțele armate ale Ucrainei la 361.000 de unități.

Deși Ucraina și-a triplat bugetul de apărare în termeni reali din 2010 până în 2020, cheltuielile sale totale pentru apărare în 2020 s-au ridicat la doar 4,3 miliarde de dolari, sau o zecime din cele ale Rusiei.

armata ucrainei

Sursă foto: New York Times

 

Experiența trupelor

Forțele ucrainene au câștigat experiență de luptă în regiunea Donbass din estul țării, unde se luptă cu separatiștii susținuți de Rusia din 2014 și sunt foarte motivate. De asemenea, au apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune și armament antitanc, inclusiv rachete Javelin furnizate de SUA, care ar ajuta la încetinirea oricărui avans al Rusiei.

Dincolo de armata regulată, Ucraina are unități de apărare teritorială, voluntari și aproximativ 900.000 de rezerviști. Majoritatea bărbaților adulți au cel puțin o pregătire militară de bază, așa că Rusia se va confrunta cu o rezistență încăpățânată și prelungită dacă ar încerca să captureze și să păstreze teritoriul.

Provocarea militară ar fi incomparabil mai mare decât în războaiele anterioare pe care le-a luptat Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice, inclusiv în Cecenia separatistă în anii 1990 și împotriva Georgiei în 2008.

Motivația trupelor

Modernizarea militară a Ucrainei nu este doar cantitativă sau limitată la hardware-ul material.

Progresele majore s-au făcut în termeni de pregătire tactică și fizică, trupele ucrainene fiind de mai multe ori implicate în exerciții cu trupele NATO.

Moștenirea de apărare sovietică evidențiază importanța pregătirii militare oferite de instructorii NATO în bazele ucrainene, cum ar fi centrul de instruire al Serviciului de ordine militară (MLOS), înființat în apropierea orașului Lviv din vestul ucrainean, lângă granița poloneză.

Celălalt atu al armatei ucrainene vine de la soldații săi. “Majoritatea dintre ei s-au înrolat în 2014-2015. Deci, este un act voluntar de a apăra patria, ceea ce înseamnă că sunt foarte motivați și au un moral ridicat”, a declarat Glen Grant – analist senior la Baltic Security Foundation, care a lucrat în Ucraina la reforma militară a țării – într-un interviu acordat FRANCE 24. „Între rachetele Javelin, drone și moralul trupelor, armata ucraineană a devenit un adversar formidabil”, a adăugat el.

Acest lucru este valabil mai ales în regiunea estică Donbass, unde trupele ucrainene au căpătat experiență într-un conflict care durează de mai bine de șapte ani împotriva separatiștilor susținuți de ruși.

soldati

Sursă foto: Getty Images

 

Suportul internațional

În plus, Ucraina nu mai este singură împotriva Rusiei. Din 2014, NATO ca organizație, precum și unele țări membre au oferit un ajutor considerabil, care echivalează cu aproximativ 14 miliarde de dolari.

SUA a fost principalul furnizor de hardware militar, cum ar fi echipamente radio, camioane de transport militar și peste 200 de rachete antitanc portabile Javelin. Marea Britanie, Polonia și Lituania au furnizat Ucrainei arme defensive.

Chiar și Turcia a venit în ajutorul Ucrainei prin vânzarea celebrelor sale drone Bayraktar TB2. „În timp ce armele furnizate de SUA, cum ar fi rachetele antitanc Javelin, au adunat cele mai multe titluri din arsenalul Ucrainei, sprijinul mai puțin popular al Kievului din partea Turciei a suscitat alarme la Moscova”, a menționat Washington Post.

Într-un memorandum adresat secretarului de stat Antony Blinken, Biden a ordonat ca 350 de milioane de dolari alocați prin Legea privind asistența străină să fie desemnați pentru apărarea Ucrainei. Ucraina a cerut arme antitanc Javelin și rachete Stinger pentru a doborî avioanele.

Pentagonul a spus că armele includ antiblindatură, arme de calibru mic, armuri pentru corp și diverse muniții în sprijinul apărătorilor din prima linie ai Ucrainei. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că în material au fost incluse și sisteme antiaeriene.

În ultimul an, Statele Unite au angajat mai mult de 1 miliard de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, a spus Blinken.

Pentru prima dată în istoria sa, UE finanțează achiziția și livrarea de arme după ce liderii sunt de acord să transporte la Kiev arme în valoare de 450 de milioane de euro (502 de milioane de dolari). Șeful politicii externe, Josep Borrell, spune că unele națiuni le trimit ucrainenilor avioane de luptă.

În ianuarie, secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie „a luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme defensive antiblindare”.

Concluzii

Putem doar să spunem că situația de fapt nu este totuși un scenariu de tipul David și Goliat, așa cum am fi crezut cu toții atunci când Rusia a început să mobilizeze trupe la granița cu Ucraina. Trupele ucrainene arată în aceste zile o dovadă clară de cât de importantă este libertatea pentru ei și cât de departe sunt aceștia dispuși să meargă pentru a o apăra.

Toate aceste fapte sunt susținute de realitatea din câmpul de luptă, unde armata ucraineană a reușit până acum să umilească marea armată a lui Putin. Armele din Vest vor continua să vină, iar acest lucru s-ar putea să fie suficient pentru rezistența ucraineană, într-o eră care ne-a arătat că războaiele nu mai sunt un joc al numărului de soldați.

Vă mai recomandăm și alte analize precum Care e planul lui Putin? și Is China changing its course on Russia?

 

Sursa foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și