Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Cât de posibil este al șaselea val al pandemiei?

Într-o lume dominată de un război care părea imposibil și de Varianta Omicron care s-a dovedit a fi la fel de blândă pe cât anunțau cele mai optimiste scenarii, pandemia de Coronavirus pare de câteva luni să fie dată uitării.

Nu doar statisticile îmbucurătoare și noile scheme de tratament au contribuit la o stare generală de relaxare în rândul populație, cât și ridicarea bruscă a restricțiilor. De fapt, România se bucură de unele dintre cele mai radicale măsuri de relaxare din Europa, viața părând că se întoarce la normal – atât în domeniul Horeca, cât și al evenimentelor culturale sau sportive.

Și învățământul, preuniversitar și universitar, mult afectat de pandemie, pare că va reveni la parcursul normal și la cursurile cu prezență fizică. În aceste condiții, apar tot mai multe întrebări cu privire la un așa-zis „viitor al pandemiei”. Vor mai exista valuri de îmbolnăviri? Se vor mai impune restricții?

Conform specialiștilor, pare că nu acestea sunt întrebările potrivite. Așa cum se anunța încă de anul trecut, nu avem de ce să credem că virusul va dispărea, ci, mai curând, trebuie să învățăm să „trăim cu el”. Întrebările pe care trebuie să le punem vizează, de fapt, frecvența valurilor de îmbolnăviri. Conform unor scenarii, acestea ar putea apărea de mai multe ori pe an sau, chiar, la câțiva ani.

Cel mai probabil, iarna, asemeni gripei, numărul îmbolnăvirilor cu Covid va crește, cauzând un număr constant de decese. De pildă, în Statele Unite, în fiecare an un număr de 12.000, până la 50.000 de oameni mor din cauza infecțiilor respiratorii sezoniere. Prin comparație, în România, o țară cu o populație de aproximativ 15 ori mai mică, numărul deceselor provocate de gripa sezonieră variază între 150 și 200.

Deși este imposibil de prezis în prezent cum vor arăta valurile următoare, anumite date și factori pe care îi cunoaștem deja vor influența decisiv evoluția epidemiologică. Dacă scenariul optimist este cel care prezice o serie de izbucniri sezoniere ale îmbolnăvirilor cu Coronavirus, o perspectivă pesimistă asupra situației prevede apariția de noi variante, unele dintre acestea putând fi imune la vaccinurile existente. Chiar și așa, severitatea acestora depinde de istoricul de infectări al fiecărei persoane sau de imunitatea dobândită prin vaccinare.

Dacă noile variante vor fi doar puțin diferite de cele la care avem deja imunitate, nu vor produce, probabil, valuri mari de îmbolnăviri. Însă, dacă noile variante vor arăta ca Delta sau Omicron, situația ar putea arăta mult mai grav.

Nimeni nu poate spune în acest moment dacă virusul are capacitatea de a crea noi variante, pe care  sistemul nostru imunitar să nu le poată combate ușor. Deși, în acest scenariu, pandemia s-ar putea prelungi pe mai mulți ani, totuși, virulența noilor variante va fi influențată și de progresul în tratarea infecțiilor. Pe lângă vaccinuri, noi medicamente par să dea rezultate promițătoare.

Octavian Jurma, specialist în epidemiologie, atrage recent atenția că, în România, un al șaselea val al pandemiei nu va putea fi evitat, fiindcă „nici nu se încearcă asta”.  În prezent, singura măsura de protecţie în vigoare este vaccinul, dar, în ultimele luni acesta pare că este „pe cale să dispară din România”.

Jurma avertizează că, la fel ca în anii precedenți, urmează o perioada de 3-4 luni de acalmie, când ne vom putea bucura de concediile de vară, urmând ca apoi, din toamnă, probabilitatea unui nou val să fie foarte crescută.

val nou covid-19

Sursă foto: California Health Care Foundation

 

În prezent, în România, infectările cu Coronavirus se află pe un trend descendent, atingând un platou de aproximativ 1000 de îmbolnăviri pe zi. Apogeul unui „mini-val” a fost atins la începutul lunii februarie, când în țara noastră se înregistrau peste 30.000 de noi cazuri zilnic. Prin comparație, la finalul lunii martie, s-a înregistrat maximul lunilor martie și aprilie, cu puțin peste 5000 de îmbolnăviri. Aceste date pare, însă, mai puțin relevante când aflăm că testarea a scăzut semnificativ față de ultimele luni.

Jurma mai precizează că, în prezent, în România, riscul de infectare este „foarte mare”, dat fiindcă că nu se mai iau măsuri. „Din păcate, revenirea la normal în România a însemnat revenirea la vechile obiceiuri proaste atât pentru politicieni, cât şi pentru majoritatea populaţiei.”

Alexandru Rafila , pe de altă parte, un pronostic mai optimist. Potrivit acestuia, creșterea numărului de cazuri la nivelul continentului nu trebuie să ne îngrijoreze, dacă acesta nu este corelat și cu un număr mare de spitalizări. De asemenea, acesta a precizat din nou că decizia de ridicare bruscă a tuturor măsurilor nu a aparținut specialiștilor din ministerul pe care îl conduce și că recomandările lor rămân aceleași.

În prezent, chiar dacă numărul îmbolnăvirilor a scăzut semnificativ, există totuși transmitere comunitară a virusului, astfel că purtarea măștii rămâne recomandată în spațiile aglomerată. Rafila a mai precizat că este prea devreme pentru a vorbi despre un aș șaselea val al pandemiei și că acest lucru va fi posibil doar în toamnă.

În luna martie, mai multe țări europene au înregistrat o tendință ascendentă a numărului de îmbolnăviri cu Covid, printre care Italia, Franța, Spania sau Belgia, părând că se îndreaptă spre un al șaselea val al pandemiei.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, vă recomandăm și altele pe teme asemănătoare: Inflația a trecut de 10%, mai crește? sau Vine criza?

 

Sursă foto: Marshable

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și