Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Economicus / Mădălina Voinea

Cât de ipocrite sunt, de fapt, UE si SUA?

Sursă dezinformare: Sputnik

Context

Site-ul Sputnik aruncă o nouă lovitură și relatează despre unele decizii pe care SUA și UE le-au luat și care sunt ”ipocrite” din perspectiva lor și a economiștilor pe care îi citează. Se referă mai exact la proiectul european Green Deal, dar și la inițiativele ”verzi” ale noii administrații Biden.

Economistul Adrian Câciu, este citat de către Sputnik, iar acesta zice că inițiativele de mai sus sunt ”cea mai ilustră mostră de ipocrizie politică.” Motivul pentru care el îl numește în acest fel, este pentru că pe timp de pandemie este imposibil să inițiezi orice fel de norme anti-poluare. Problema este concentrată asupra faptului că majoritatea echipamentelor de protecție sunt din materiale poluante, medicamentele, seringile, vaccinurile sunt toate materiale chimice, nimic biodegradabil sau natural.

Deci prin urmare, inițiativa unor noi măsuri puternice de combatere a schimbărilor climatice ar fi o dovadă de reală ipocrizie vestică într-un context pandemic, în care majoritatea materialelor folosite sunt poluante.

Care este problema?

Este important să avem o privire de ansamblu asupra evenimentelor citate în articolul de mai sus și să înțelegem cât mai bine ce presupune acest Green Deal al Comisiei Europene. Scopul principal al acestuia este de a crea un climat neutru până în 2050.

Prima problemă cu articolul Sputnik este că aceste măsuri sunt eforturi de termen lung, ceea ce înseamnă că un context excepțional asemenea celui pandemic primește un tratament ca atare. Măsurile sunt rezonabile și realitatea ne arată că necesarul de măști și combinezoane va scădea odată cu sfârșitul pandemiei. Asta înseamnă că în momentul în care lucrurile intră pe făgaș normal, cantitatea de echipament medical nu va mai reprezenta o problemă ecologică și va reveni la niște limite de utilizare normale. Mai mult, odată cu revenirea la normalitate, putem avea în vedere cercetare și inovație inclusiv pentru sistemul medical, unde să găsim substituente pentru echipamentul în cauză.

facebook fake news

Sursă foto: Facebook

 

Mai mult decât atât, proiectul se focusează pe reducere emisiilor de gaze, ceea ce înseamnă că focusul va fi dus către principalii factori ce poluează constant și în cantități mari. Aici ne referim la fabrici, automobile, centrale energetice, etc. Principalul obiectiv este înlocuirea surselor de energie tradițională cu energie verde, ceea ce înseamnă că echipamentul medical cu siguranță nu era una dintre priorități.

Nu în ultimul rând, Sputnik capitalizează pe sincronizarea acestor discuții cu contextul pandemic, pentru a-și face argumentele mai credibile. Aceasta nu este nimic mai mult decât o coincidență, odată cu calmarea contextului pandemic, Uniunea Europeană începe ușor să se întoarcă la obiectivele strategice pe care le-a susținut până acum. Obiectivul energiei verzi nu este deloc o noutate, acesta se află pe agenda UE de mulți ani, iar odată cu reintrarea în normal o astfel de discuție devine o urgență, cu atât mai mult cu cât în final administrația americană susține și ea activ astfel de măsuri.

#Te-ar mai putea interesa și