Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Mondenus / Thomas Briot

Câștigătorul la loto care a aruncat 20 000 de tone de bălegar în curtea fostului șef

CONTEXT

Știrile «mondene» erau deja faimoase pentru senzaționalismul lor. Cu această știre, avem un exemplu perfect al știrii senzaționaliste de tip «clickbait» : un articol din World News Daily Report a raportat aventura incredibilă unui bărbat din Illinois. Brian Morris, un bărbat de 54 de ani locuind în localitatea Clarendon Hills ar fi câștigat 125 de milioane de dolari la loterie. Articolul povestea cum el ar fi folosit câștigul lui mirobolant pentru a cumpăra 20.000 de tone de bălegar pe care le-a depozitat în curtea fostului său angajator, cu care el probabil nu se înțelegea prea bine.

El ar fi fost arestat după fapta lui de arme de către poliție. Articolul era însoțit de o poză în care un om arestat râde.

«Brian Morris», câștigătorul fictiv de loterie:

Sursă foto: Google Images

 

DE CE E FALS?

Știrea a avut un succes mondial instant, datorită absurdității sale. Totuși,  totul în această poveste a fost inventat, în afara localității Clarendon Hills, care chiar există.

Poza ilustrând articolul era de fapt din 2014, iar omul fotografiat nu era Brian Morris, ci Ronald Searl, arestat pentru condus în stare de ebrietate.

Acest lucru poate fi verificat printr-o simplă căutare cu un soft de tip TinEye, care trasează originea pozelor care circulă pe internet.

Facebook a șters știrea în cadrul campaniei sale de luptă împotriva informaților false.

De asemenea, site-ul World News Daily Report asumă și recunoaște caracterul satiric a știrilor sale: totuși, putem pune această știre în categoria de fake news deoarece știrea a fost distribuită și reluată în mod neironic.

Puteți citi debunking-ul mai în detaliu pe Politifact.com.

Acesta este un exemplu de fake news amuzant și inofensiv: totodată, trebuie reținut faptul că aceeași metodă de falsificare a unei știri poate fi folosită în scopuri politice sau pentru a dauna unor persoane.

 

#Te-ar mai putea interesa și