Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Care este originea Covid-19?

La sfârșitul lunii Mai, președintele american Joe Biden a ordonat agențiilor de intelligence din Statele Unite să pregătească un raport prin care acestea să investigheze originea Covid-19, care a dus la pandemia globală cu care cu toții ne luptăm de mai bine de 15 luni.

Acțiunea președintelui de a anunța în mod oficial începerea unei investigații privind originea virusului care a declanșat criza sanitară și care a ucis mai bine de trei milioane și jumătate de oameni la nivel global a fost una de o însemnătate extrem de importantă.

Această mișcare denotă faptul că președintele Biden ia în considerare posibilitatea ca virusul să nu fi fost transmis de la animal la om, cum era inițial prezis, ci să fi apărut din urma unei scurgeri de la un laborator din China.

CIA, împreună cu alte agenții federale de intelligence din America au fost ordonate să investigheze și să analizez cu atenția situația și să revină cu un raport către președintele Biden în circa 90 de zile.

De ce acum?

Această schimbare de paradigmă privind consensul de altădată din rândul comunității de experți cu privire la originile virusului nu este una bruscă: mai mulți oficiali din domeniul sănătății au pus presiune, făcând apel la nevoia de a avea o anchetă mai substanțială cu privire la acest aspect crucial.

De asemenea, raportul emis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la începutul anului a respins în mod categoric posibilitatea ca originea virusului să fi fost într-un laborator chinez, și anume Institutul de virologie din Wuhan, în urma unei scurgeri, – această vehemență a experților de la începutul anului este profund criticată în momentul de față.

Deși analiza experților rămâne în continuare aceea că virusul cel mai probabil a fost transmis de la animal către om, a existat un nivel extrem de mare de incertitudine cu privire la originile virusului încă de la începutul pandemiei încoace. Acum, cu aceste neclarități au fost propulsate în spațiul public, lideri politici, precum președintele american, cer în mod oficial o anchetă cu privire la originile virusului – acest nivel de scepticism colectiv nu poate decât să crească.

biden covid19

Sursă foto: Reuters

 

Este posibil ca decizia președintelui Biden de a cere investigația acestor afirmații privind incertitudinea originilor virusului să fi fost cauzată de un cumul de factori. Printre acestea, se află bineînțeles și o dimensiune politică. Pe lângă presiunea pusă de schimbarea opiniei publice privind originile virusului, care a reprezentat o sursă de tensiune pentru președintele democrat, a existat și presiunea generată de aliații republicani din Capitol Hill ai fostului președinte american, Donald Trump. Aceștia l-au criticat pe președintele Biden și pe aliații săi  democrați că nu iau în serios, sau nu iau chiar deloc în considerare posibilitatea acestei teorii.

Bineînțeles, putem presupune că această schimbare de situație nu-i priește democratului, punându-l pe Joe Biden într-o lumină destul de proastă.

De ce?

Pentru că anul trecut, la începutul crizei sanitare când încă nu aveam toate detaliile situației, președintele Donald Trump, care își săvârșea încă mandatul, a împins această teorie privind scurgerea de la laborator ca fiind sursă de unde a pornit virusul Covid-19, care apoi a fost răspândit peste tot în lume. După declanșarea pandemiei la începutul anului trecut, Donald Trump era recunoscut pentru folosirea unui limbaj incendiar privind originile virusului și China, acesta numind deseori virusul Covid-19, drept „China virus”.

Însă, atât lideri politici ai partidului Democrat, cât și o parte substanțială din comunitatea de experți au respins această teorie, catalogând-o drept un atac retoric împotriva Chinei, ostilități care s-au și materializat printr-o creștere a atacurilor și a violențelor împotriva comunității asiatice din Statele Unite.

Însă, în ultimele săptămâni, această teorie a început să prindă tot mai multă credibilitate.

Teoria originii Covid-19, pusă sub semnul întrebării

Experții au început să de distanțeze de siguranța absolută cu care creditau răspândirea virusului de la o specie de animal către om, declarând că teoria scurgerii din laborator ar trebui să rămână o opțiune viabilă până la proba contrarie.

Cu atât mai mult, o serie de materiale din Wall Street Journal, care analiza cum un număr de angajați dintr-un laborator din Wuhan se îmbolnăviseră în toamna lui 2019, având simptome similare de Covid-19, a dus și la o reexaminare a faptelor. De asemenea, la mijlocul lunii mai, a fost publicat un studiu al renumitei publicații științifice, Science, care pune accent chiar pe natura incertă a originii virusului. Studiul confirmă cum o investigație mai amplă este necesară pentru a detecta cu exactitate de unde a provenit virusul Covid-19.

Relația SUA – China: încotro?

Originile virusului care au provocat cea mai dezastruoasă criză sanitară din istoria recentă ar putea avea repercusiuni serioase nu numai din punct de vedere al sănătății publice, dar și dintr-o perspectivă politică. Dacă experții și liderii politici vor ajunge la un consens privind originile virusului și vor arăta cu degetul spre China, una dintre cele mai mari economii și una dintre cele mai puternice țări din lume, dezastrul diplomatic ar putea fi monumental.

china sua

Sursă foto: Getty Images

 

Însă, acest ordin al lui Biden privind investigația în originile virusului ar putea face mai mult rău decât bine. Comunitatea de experți este sceptică cu privire la potențialul acestui raport.

Este posibil să nu se descopere alte informații noi, iar acest efort să fi fost degeaba. Scopul investigației ar fi de folos doar dacă informații concrete privind infectările din laborator ar putea fi descoperite. Altfel, clivajul diplomatic și politic care s-ar putea metastaza din urma acestei declarații ar putea avea niște ramificații de lungă durată.

Joe Biden a intrat la Casă Albă cu o viziune și o agendă diferită de predecesorul său. Un politician care dorea să unească, nu să dezbine. Însă, politicile cu privire la China nu sunt departe de cele ale lui Donald Trump. De la întâlnirea cu scântei din luna martie dintre Secretarul de Stat american, Antony Blinken, și delegația chineză, până la asocierea tot mai categorică a Americii față de Taiwan, Administrația Biden pare să urmărească o agendă între Washington și Beijing chiar mai agresivă decât a fostului președinte republican, Donald Trump.

Așadar, este declarația președintelui Biden de săptămâna trecută un efort real de a descifra originea acestei pandemii globale sau doar un as în mânecă în acest vast și complex joc politic SUA – China?

 

Sursă foto: Associated Press

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și