Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Care e planul lui Putin?

După luni de speculații și mister, motivul prezenței trupelor rusești de la granița cu Ucraina ni s-a dezvăluit când președintele Putin a decis să înceapă „operațiuni militare” pe teritoriul țării vecine.

La două săptămâni de la începutul invaziei, care reprezintă cel mai cuprinzător conflict militar de pe teritoriul Europei de la al doilea război mondial încoace, motivațiile liderului rus sunt un subiect continuu de dezbatere.

Politicieni, experți, jurnaliști și oameni de rând, se întreabă același lucru: ce vrea președintele Putin să obțină prin invazia Ucrainei, unde se va opri acesta și care e rezultatul dorit?

După niște zile tumultuoase fără precedent din toate punctele de vedere – Alianța transatlantică a impus cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei, izolând-o economic și diplomatic. De asemenea, nume grele din toate sferele – economice, politice, sociale, culturale, sportive – s-au delimitat de Rusia, anulând evenimente, parteneriate și colaborări cu firme și branduri rusești, cu personalități din Rusia, cu guvernul, dar și cu președintele rus.

Oameni din toate colțurile lumii au sărit în ajutorul Ucrainei, prin donații și susținere pe social media, făcându-l pe președintele ucrainean – erou internațional peste noapte, iar pe cel rus, răufăcătorul lumii și dictatorul erei noastre.

Iar, în ultimele zile, agresivitatea lui Putin s-a întețit. Convoaie de tancuri rusești se îndreaptă vertiginos spre capitala Ucrainei, Kiev, unde edilul rus dorește detronarea actualului guvern pro-Occident, și instaurarea unei guvernări rusofile, care să fie la cheremul Moscovei.

Dar, care este de fapt, intenția lui Putin? Este invazia Ucrainei doar nostalgie istorică pentru un imperiu sovietic de mult apus? Detronarea ordinii liberale în Europa de Est? Sau dorința unui lider, care poate nu mai are mult timp la cârma Rusiei, de a-și solidifica numele în cărțile de istorie?

Conform unei analize Atlantic Council, patru scenarii au fost gândite, pentru cum s-ar putea sfârși invazia rusească din Ucraina.

Cel mai optimist scenariu este că guvernul, forțele armate și societatea civilă din Ucraina vor răzbi, forțând Rusia să se retragă, dar lăsând realitățile de securitate din regiune extrem de instabile și volatile.

Un al doilea scenariu ar fi instaurarea unui guvern pro-rus în Ucraina, dar controlarea țării s-ar putea dovedi o mai mare bătaie de cap pentru Rusia, decât era inițial anticipat. Astfel de eforturi ar presupune o calmare a spiritelor ucrainene, care nu sunt de acord cu noua guvernare, dar și costuri financiare, de a susține un stat profund rănit și izolat de pe urma invaziei.

Un al treilea scenariu ar rezulta într-o nouă Cortină de Fier între Rusia (și Ucraina) și Alianța NATO. Militarizarea graniței dintre Ucraina și flancul estic al NATO ar crea reminiscențe din perioada Războiului Rece.

Într-un astfel de context, Rusia ar putea începe să lanseze în mod repetat campanii militare și operațiuni de război hibrid mult mai agresive împotriva aliaților NATO. Iar, ambele părți se pregătesc pentru o confruntare lungă și ostilă, fără un rezultat clar și fără garanția unei rezoluții pașnice.

Un ultim scenariu este și cel mai sumbru, și anume un război pe față între Rusia și NATO, unde, de asemenea, există diverse variațiuni.

putin

Sursă foto: Getty Images

 

Astfel, este clar faptul că Alianța transatlantică e nevoită să trateze acțiunile lui Putin printr-o perspectivă prin care să se aștepte la ce e mai rău, fiind extrem de realistă și de conștientă de faptul că edilul rus e în stare de ce e mai rău.

Evelyn Farkas, fost secretar adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, spune că intențiile lui Putin dezvăluie o dorință imperialistă de a prelua controlul întregului spațiu fost sovietic. Putin nu respectă dreptul internațional, normele și drepturile omului, iar acesta va putea fi oprit doar printr-o maximă presiune economică, politică și militară.

Experta a comparat Rusia cu Coreea de Nord sau Iran, argumentând faptul că țara nu joacă după regulile ordinii globale.

„Este obligația noastră să protejăm poporul și guvernul ucrainean, să facem mai multe în ceea ce privește securizarea spațiului aerian și să lansăm o insurgență mai activă. Trebuie să aplicăm cele mai dure sancțiuni Rusiei, inclusiv sancțiuni sectoriale.

Putem reduce impactul asupra aliaților și partenerilor dependenți de petrol și gaze rusești prin lansarea unui pont aerian cu combustibil, și luând toate măsurile pentru a evita răspândirea acestui război pe teritoriul NATO. Dacă se ajunge acolo, atunci avem de-a face cu un război mondial”.

zelenski

Sursă foto: Associated Press

 

Un alt comentariu pertinent, exprimat de Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Moscova, ar fi faptul că e foarte dificil să prezici cum vede Putin deznodământul acestui conflict.

„La începutul crizei, era ușor de crezut că ar fi fost suficient ca Putin să fie ascultat de cei mai puternici lideri din Occident, sau că provinciile autoproclamate din estul Ucrainei să ajungă în sfera de influență a Rusiei. Însă, afectivitatea și agresivitatea acțiunilor lui Putin denotă o dorință ca autoritatea de la Kiev să ajungă sub control rusesc și/sau ca cel puțin o parte din ordinea globală să înceapă să joace după regulile conducerii de la Moscova”.

Politologul Francis Fukuyama, actualmente la Universitatea Stanford și autorul faimoasei cărți „The End of History”, e de părere că susținerea economică și militară a Ucrainei e cel mai important factor din acest conflict, chiar mai important decât sancțiunile impuse împotriva Rusiei.

„Sunt de părere că scopul lui Putin în Ucraina este să provoace prăbușirea actualului regim democratic din țară și să-l înlocuiască cu un guvern pro-rus. Acest lucru, însă, e puțin probabil să se întâmple, dacă luăm în calcul o acaparare rusească a întregului teritoriu ucrainean. În acest moment, Rusia nu are suficiente forțe în regiune pentru a asupri o țară de aproape 40 de milioane de oameni”.

Ucraina este și cea mai mare țară ca densitate din Europa, după Rusia.

„Ce ar putea face, în schimb, Rusia este să țintească și să distrugă armata Ucrainei și apoi să forțeze economia țării, până când Ucraina devine un stat eșuat. Astfel, e important să acordăm atenție porturilor Ucrainei de la Marea Neagră, Mariupol, Herson și Odessa. Aceste porturi sunt esențiale pentru viabilitatea economică a țării, deoarece Ucraina este un mare exportator de produse agricole și, dacă Rusia le poate bloca, Rusia va avea un avams”, mai explică Fukuyama.

Pentru alte analize despre invazia Ucrainei de către Rusia, puteți accesa: „Criza din Ucraina ia amploare” și „Noile acorduri China-Rusia – $117,5 miliarde în joc”.

 

Sursă foto: AFP

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și