Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Cum vaccinăm economia? – Bursa, Pfizer & Alegerile prezidențiale

Separată de viața de zi cu zi a omului de rând, mișcarea pe care o face piața de capital coroborată cu bursa, este sentimentul pe care economia îl folosește pentru a face investiții la nivel internațional. Sentiment bazat pe date, trenduri și politică, în ultima lună bursa a recalibrat câștigătorii și pierzătorii anului 2020 datorită vaccinului Pfizer și alegerilor prezidențiale din SUA.

1. Ce e bursa si de ce ne pasă?

Scurt și simplu, bursa este o piață pe care se vând și se cumpără drepturi asupra unor companii numite acțiuni. Acțiunile nu sunt nimic mai complicat decât drepturi legale de proprietate dintr-o anumită companie care în funcție de tipul lor pot asigura: dividende (o parte din profitul companiei), drepturi de vot sau un mix dintre cele două. Pe baza drepturilor pe care le poți avea ca investitor dintr-o companie, există diferite clasificări ale profitabilității după tipurile de acțiuni, dar conceptul de funcționare rămâne același.

Piața principală – Strângerea de capital 

De ce ar vinde cineva o parte din compania lui versus să se împrumute la bancă? 

Răspunsul intuitiv este că de cele mai multe ori băncile nu sunt suficient de rapide și nu oferă sume la fel de mari precum vânzarea de acțiuni pentru a lua decizii de extindere și diversificare a portofoliului de servicii. Practic, o companie anunță că dorește să vândă acțiuni și se listează public (IPO). Valoarea acțiunilor sale este determinată de numărul de investitori interesați să le cumpere. 

Desigur, am redus foarte mult procesul de explicații și listare la bursă. Pentru o analiză detaliată puteți urmări un tutorial de la Kurzgesagt.

 

Ce înseamnă să tranzacționezi la bursă?

 

bursa

Sursă foto: CNBC

 

Când auzim de tranzacții la bursă ne gândim că este de fapt procesul din prima etapă, în care investitorii cumpără acțiuni de la companii. 

În realitate, companiile foarte rar își tranzacționează propriile acțiuni, întrucât interesul lor se oprește la a strânge banii necesari pentru propriile planuri. Investitorii care le-au cumpărat sunt cei care speculează, în sensul că pariază pe profitabilitatea unei companii în funcție de industrie, condiții politice, administrarea firmei, istoric, etc. Aceasta este piața secundară, adevărata bursă conform percepției populare în care se vând și se cumpără acțiuni. 

Acțiunile din industrii mai slab cotate acum precum aviația, pot fi cumpărate de investitori care caută profit pe termen lung și doresc să le cumpere ieftin. La fel, acțiunile de anul acesta din domeniul farmaceutic sunt cumpărate în ciuda prețului ridicat cauzat de nevoia unui vaccin datorită unei promisiuni și mai mari de profit. 

2. Contextul Covid19 – Realitatea din piață transpusă în tranzacții?

Câștigătorii pandemiei nu sunt ascunși sub conspirații față de ochiul public. Boom-ul evaluării acțiunilor tehnologice ne confirmă ciclul de câștigători și pierzători pe care sistemul bursier îl creează. Grupul FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix) împreună cu Tesla și Microsoft au ajuns să valoreze peste 7,7 trilioane de dolari în 2020.

În același timp, industria aviației urmează să piardă până la finalul anului 2020 peste 89 de miliarde de dolari conform IATA, Asociația Internațională de Transport Aerian. În așteptarea unor asemenea efecte ale epidemiei, președintele Berkshire Hathaway și investitorul Warren Buffett a declarat în mai că a vândut toate acțiunile din industria aeriană din SUA. Investiția în valoare de 4 miliarde de dolari în decembrie, a inclus acțiuni în companii celebre precum United, American, Southwest și Delta Air Lines setând un trend intuitiv pentru viitorul aviației la bursă în 2020.

Cum se întâmplă însă că în timp ce 20,5 milioane de persoane și-au pierdut locurile de muncă în aprilie în SUA, indicele bursier S&P 500 (top 500 companii din SUA) a înregistrat cea mai bună lună din ultimii 33 de ani?

Bursa reflectă realitatea majorității tranzacțiilor care paradoxal este reprezentat de un număr redus de companii. În 2015, aproximativ 600.000 de companii americane numărau cel puțin 20 de angajați și doar 3.600 dintre acestea – sau mai puțin de 1 la sută – erau listate public. Cele mai mari cinci companii cotate la bursă – Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet și Facebook – au continuat să crească datorită speculației conform căreia vor domina piața post pandemie.

Până la sfârșitul lunii aprilie, aceste companii au crescut cu aproximativ 10%, în timp ce celelalte 495 companii din S&P au scăzut cu 13%. Matematic, companiile puternice au profitat și au crescut activitatea tranzacțiilor și profitul persoanelor cu venit pasiv disponibil. Realitatea din piața economică non-bursieră a fost însă dominată de faliment, ajutoare guvernamentale și șomaj. 

3. Fluctuațiile din ultima lună – Speranța către o revenire echilibrată?

Când o criză sanitară imprevizibilă dă și mai multă putere sectorului deja înfloritor al tehnologiei, singura șansă de a recupera atenția investitorilor pentru industriile afectate este normalitatea. Definiția normalității în ultima lună a fost dată de două evenimente care promit un plus de stabilitate, probabilul mandat al lui Joe Biden și găsirea unui vaccin de Pfizer.

pfizer

Sursă foto: New York Times

 

Pfizer și BioNTech au declarat că vaccinul lor pentru Covid-19 este eficient în peste 90% din cazuri în prevenirea infecțiilor. 

Wall Street a răspuns pariind că o întoarcere la viața normală va avea loc mai devreme decât se credea anterior. Rezultatul? Acțiune companiilor aeriene, operatorilor de croazieră și  restaurantelor  au crescut, ducând indicele tranzacțiilor din top 500 companii, S&P 500 la al doilea cel mai mare volum din istorie la sfârșitul unei zile de tranzacții.

 În același timp, victoria lui Joe Biden în cadrul cursei prezidențiale a îmbunătățit perspectivele investițiilor pe termen lung în energie regenerabilă, companii din China și companii tehnologice bazându-se pe asumpția unui plus de stabilitate adus de mandatul său. 

La sfârșitul unui an istoric ne rămâne valabilă legitimitatea bursei ca indice al activității economice. Reflectă bursa realitatea din piață? Răspunsul este relativ în funcție de pătura socială în care te aflii, dar prăbușiri în lanț ale celor mai puternice companii afectează locurile de muncă a milioane de oameni, comisioane ale brokerilor, fonduri de pensii și fonduri de investiții private. 

Alte surse:

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și