Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Bugetul SUA: e de ajuns?

Miercurea trecută a fost aprobat în SUA planul economic de redresare al Președintelui Biden în Camera Reprezentanților din Capitoliul american, aducând o prima victorie importantă noii Administrații democrate de la Casa Albă.

Planul constă în 1.9 trilioane de dolari – un buget generos care va acoperi programe federale de susținere a cetățenilor americani în contextul crizei economice generate de pandemie, o creștere temporară, dar semnificativă, a programelor socio-economice care luptă împotriva sărăciei, dar și un cec individual în valoare de până la 1,400 de dolari pentru fiecare american în parte.

Actul legislativ, supranumit și The American Rescue Plan, reprezintă unul dintre cele mai ambițioase planuri de redresare economică din istoria Statelor Unite. Votat în mare parte de-a lungul liniilor de partid (Democrații au votat pentru, Republicanii împotrivă) votul de 220-211 presupune o victorie importantă pentru Președintele Biden. După ce Democrații au recăpătat controlul asupra legislativului și executivului la alegerile din noiembrie 2020, bugetul de redresare a fost printre primele acte legislative care au fost promise ca urmare a victoriei electorale din toamnă.

Ce se află în bugetul de redresare al SUA?

Democrații au descris acest plan economic de redresare drept unul dintre cele mai robuste răspunsuri legislative la adresa sărăciei într-o generație. Pe lângă o plată individuală de până la 1,400 de dolari, planul extinde ajutorul de șomaj pe perioada pandemiei pentru milioane de americani rămași fără un loc de muncă. De asemenea, planul mai propune schimbări în codul fiscal pentru a ajuta familiile cu copii și dorește să beneficieze și pătura de jos a societății, și anume familiile cu venituri joase care se chinuiau din punct de vedere financiar și înainte de pandemie.

Liderii Democrați în urma aprobării bugetului din Camera Reprezentanților, 10 martie. (Getty Images)

 

De asemenea, miliarde de dolari au fost puse deoparte pentru a finanța procesele de testare împotriva Covid-19, de a depista contacții direcți și pentru a implementa campania de vaccinare la nivel național. O altă promisiune a lui Biden care vrea să devină realitate odată cu trecerea în vigoare a acestui ambițios plan economic este declarația președintelui conform căreia până la sfârșitul lunii mai să existe vaccinuri produse pentru fiecare american în parte – efectiv să-i fie asigurată inocularea fiecărui cetățean în parte din Statele Unite.

Planul acoperă și dificultățile privind redeschiderea întreprinderilor și activităților economice, sociale și educaționale în vederea unei eventuale reveniri graduale la normal în următoarele luni: planul are în vedere să ajute la redeschiderea școlilor și să ajute restaurantele și afacerile să rămână pe linia de plutire, cât și asistarea entităților guvernamentale la nivel local și la nivel de stat cu scopul ca acestea să-și poată onora obligațiile financiare.

 Identitatea partizană, la fel de feroce și cu Biden la putere

Bineînțeles, să nu ne imaginăm că odată cu plecarea președintelui Trump de la putere țara a revenit pe un făgaș „normal”. Unul din principalele mesaje ale candidatului Biden în timpul campaniei și al președintelui Biden acum la Casa Albă este că acesta va acționa și va fi un președinte pentru toți americanii, nu doar pentru cei care l-au votat. Mizând pe un mesaj de unitate și incluziune colectivă la nivel național, Biden dorea să schimbe retorica plină de tensiune, ură față de celălalt și partizanat extrem promovată de predecesorul său.

Însă, și în privința trecerii în vigoare a bugetului de redresare se observă că nici acum cele două partide nu pot cădea de acord. La votul de pe 10 martie, legislatorii republicani au protestat bugetul, votând împotriva implementării sale. Abordarea luată de Republicani atât la votul de miercuri, cât și la o versiune precedentă a bugetului luna trecută, reprezintă o oglindă a climatului politic tensionat pe care președintele Biden va trebui să-l navigheze în decursul mandatului său.

Tensiunile partizane reprezintă o adevărată amenințare pentru agenda lui Biden, ambițiile sale pentru acest mandat, dar și reputația sa care va rămâne după. Dat fiind actuala realitate internă și tensiunile sociale din societatea americană, este posibil ca aceste clivaje să dirijeze narativul Administrației sale, și nu viziunea pe care Biden vrea s-o aplice la nivel de țară.

Joe Biden

Președintele Biden semnează promulgarea bugetului de redresare vineri în Biroul Oval. (AFP)

 

Vineri, bugetul de redresare de aproape 2 trilioane de dolari a fost promulgat de către președintele Biden. În urma semnării acestui act legislativ, președintele Biden a ținut primul său discurs prezidențial de la Casa Albă, de unde s-a adresat națiunii. Acesta a declarat că  speră ca până pe data de 4 iulie (ziua Americii) țara să-și declare independența față de virus, – speranța fiind ca cetățenii americani vor putea celebra Ziua Independenței alături de cei dragi, cum o făceau înainte.

Odată cu legiferarea acestui plan economic, Democrații speră că acest demers economic să valideze efortul partidului de a combate nu numai crizele aferente pandemiei, dar și un număr mare de inegalități sistemice care erau prezente și vizibile în rândul americanilor care aveau o situație financiară precară cu mult înainte ca pandemia să devină o realitate.

Pentru alte analize True Story Project despre Administrația Biden, puteți accesa: „Joe Biden & viziunea sa asupra lumii” și „America lui Joe Biden: Cincizeci de state, două adevăruri”.

 

Sursă foto: Defense News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și