Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mihai Man

Blockchain – ce înseamnă și ce poate schimba

Contractele, tranzacțiile și registrele în care sunt conținute acestea sunt una din structurile de la baza sistemelor economice, legale și politice. Împreună, acestea guvernează interacțiunea dintre națiuni, organizații, comunități și indivizi. Cu toate acestea, instrumentele respective nu au ținut pasul cu transformarea digitală a economiei. Blockchain este tehnologia care promite să aducă actuala birocrație în lumea digitală.

Legătura dintre bitcoin și blockchain

În 2008, un programator (sau grup de programatori) sub numele de Satoshi Nakamoto a publicat o lucrare cu numele de “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. În ea, acesta a descris un sistem valutar digital ce nu necesita o autoritate centrală care să emită monedă, să faciliteze transferarea dreptului de proprietate sau să valideze tranzacțiile efectuate. La baza acestui sistem se află tehnologia blockchain, iar Bitcoin a fost prima ei aplicare.

Bitcoin în sine poate fi văzut și ca un paradox: deși tehnologia pe care o demonstrează se poate dovedi a fi o descoperire revoluționară, ca și valută este posibil să se dovedească un experiment eșuat. În momentul de față bitcoin este pe un trend descendent. Moneda este evaluată la doar 31.000$ de dolari, când doar acum o lună atingea valoarea record de 42.000$, iar acum un an 9.000$.

Fluctuațiile masive în valoarea și piața limitată pentru monedă au inhibat bitcoin de la a fi adoptat ca un mecanism de plată larg folosit. Impactul bitcoin și a trendului criptomonedelor nu poate fi ignorat însă. Mai multe despre bitcoin în: “Revoluția BITCOIN: $600 de miliarde investiți într-o bulă sau în viitor?”.

Succesul real al criptomonedei este testarea tehnologiei blockchain.
blockchain

Sursa foto: The New York Times

 

Blockchain

În esență, termenul blockchain se referă la un tip relativ nou de bază de date. Deși în documentul ce descria Bitcoin, Satoshi nu se referea la baza de date ca “blockchain”, numele apărând ulterior deoarece tranzacțiile erau grupate în grupuri (“block”), care apoi erau legate într-un lanț (“chain”).

Cum este diferit blockchain față de alte baze de date?

Dacă luăm ca exemplu lumea financiară: majoritatea bazelor de date ce stochează înregistrările financiare sunt întreținute de către o instituție centrală. O bancă este responsabilă să țină evidența transferurilor și soldul tuturor conturilor. Folosind tehnologia blockchain, aceste registre sunt actualizate și stocate de către o rețea distribuită de calculatoare. Ce înseamnă asta?

În esență, fiecare participant din rețea deține o copie identică a întregii bazei de date. În momentul unei tranzacții, nodurile din rețea (participanții) vor încerca să verifice tranzacția. O dată verificată, alte noduri din rețea, de obicei numite “mineri” vor încerca să împacheteze tranzacția cu unele similare și să creeze un nou “block”(pachet de date) pentru blockchain.

Pentru a-l crea, “minerii” trebuie să rezolve o problemă matematică complexă ce poate fi soluționată doar prin încercări repetate. Odată ce un nod finalizează, acesta este recompensat cu Bitcoin. Tranzacția este apoi confirmată de restul participanților din rețea, iar întregul blockchain este actualizat. Recompensa pentru rezolvarea problemei este un stimulent financiar pentru participanții din rețea, ceea ce oferă practic caracterul distribuit al bazei de date.

bitcoin

Sursa foto: The New York Times

 

O analogie

Să zicem că un individ dorește să transfere bani în străinătate. În mediul tradițional, va exista un intermediar de încredere ce va media tranzacțiile financiare. În exemplul nostru, acesta va fi o bancă care va fi recompensată ori printr-un comision de transfer sau prin schimbul valutar. Folosind Bitcoin, sau o altă criptomonedă bazată pe blockchain, intermedierea se face prin validarea colectivă a rețelei. Primul nod din rețea care verifică tranzacția va fi recompensat printr-o sumă infimă de Bitcoin.

Avantaje și posibile aplicări

Atunci când o singură autoritate este responsabilă pentru menținerea unei baze de date, aceasta devine punctul slab din sistem. Dacă entitatea responsabilă este compromisă de un atac cibernetic sau orice alt eveniment nefast, este posibil ca toți utilizatorii care se bazează pe acel serviciu să piardă accesul la datele lor. Folosind blockchain, chiar dacă un nod din rețea eșuează, toate celelalte calculatoare continuă să funcționeze. Astfel, un sistem bazat pe blockchain este mult mai rezilient decât unul tradițional.

Rețelele ca și cea a monedei Bitcoin sunt publice, oricine poate să devină un nod în rețea și să verifice tranzacții. În schimb, există și rețele private folosite de corporații sau guverne în care doar calculatoarele aprobate au acces la date.

Aceste rețele private încearcă să soluționeze problema birocrației și a contractelor din diferite industrii. Gigantul american Walmart avea dificultăți cu identificarea surselor de mâncare contaminate. De multe ori, procesul dura săptămâni întregi.

Un parteneriat între IBM și Walmart a dus la crearea unei noi soluții bazate pe blockchain, care permite urmărirea produselor. Acesta a fost un mare succes, iar ulterior IBM a început să ofere un astfel de serviciu pe piața largă. Numit FoodTrust, serviciu folosește blockchain pentru a împărtășii aceleași informații în întregul lanț de aprovizionare.

tehnologie

Sursa foto: The Economist

 

Recent, burse de valori din America, Australia și Singapore au început să investigheze posibile aplicări ale tehnologiei blockchain în medierea tranzacțiilor. Acum, rețele întregi de socializare sunt create pe baza unui astfel de sistem.

După suspendarea conturilor de social media ale fostului președinte american, Donald Trump, companii ca și LBRY, Minds și Sessions  și-au crescut numărul de utilizatori. În principal zeci de mii de suporteri Trump și “white supremacists” au migrat pe aceste platforme unde, datorită arhitecturii, nu există o autoritate centrală care să cenzureze conținutul creat de utilizatori.

Națiunile care nu au un sistem robust de cărți funciare au oportunitatea de a încerca această nouă tehnologie pentru a crea un sistem de încredere pentru cetățeni. Guvernul din Honduras de exemplu a încercat conceptul acesta în 2015.

Un nou tip de “registru” nu pare a fi cea mai revoluționară inovație. Cu toate acestea, are potențialul de a schimba modul în care un individ, un business sau un guvern interacționează unul cu celălalt.

 

Sursa foto: The Economist

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și