Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mihai Man

Big tech, o luptă globală

Industria tehnologică din China, protejată de competiția giganților tehnologici americani și europeni, a prosperat pe piața internă. Dar acum, marile firme chineze precum Alibaba, Tencent și Baidu se confruntă cu obstacole similare întâmpinate de Amazon, Facebook și Google. La fel ca Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, China încearcă să reglementeze sectorul tehnologic, de la protecția datelor la antitrust.

Anul trecut, guvernul din Beijing a publicat versiunea preliminară a legii privind protecția datelor, stabilind pentru prima dată un set cuprinzător de reguli privind colectarea și protecția datelor. Mișcarea vine ca parte a unui efort mai mare de a restrânge puterea companiilor ca și Alibaba, care s-au folosit de vasta colecție de date pentru a antrena algoritmi de machine learning și a construi produse. În cazul Alibaba, departamentul Ant Group al companiei s-a folosit de lipsa acestor reglementări pentru a crea un model de risc ce include 3000 de variabile diferite pentru furnizarea creditelor automate.

Compania a devenit de la înfințare o platforma de platforme, oferind servicii diverse, de la sectorul financiar, asigurări, sisteme de plată la una din cele mai mari platforme de comerț electronic, cloud computing și chiar motor de căutare. Spre finalul anului trecut, guvernul chinez a suspendat listarea departamentului de tehnologie Ant Group în urma unui discurs critic față de autoritatea de reglementare financiară. La scurt timp după, o investigație antitrust a început asupra companiei. Alibaba nu este însă un caz izolat.

alibaba

Sursă foto: Nikkei Asia

 

Tencent, producătorul platformei de social media și mesagerie WeChat, a plătit recent o amendă autorităților din China pentru că nu a cerut aprobarea achizițiilor anterioare și continuă să coopereze cu autoritățile de reglementare. Baidu, cel mai mare motor de căutare chinez, a primit o amendă modestă în comparație cu cele primite de companii ca și Google sau Facebook, pentru motive similare. Mai mult, conform The Wall Street Journal, săptămâna trecută, banca centrală a Chinei și alte patru agenții de reglementare au anunțat unele din cele mai mari firme de tehnologie financiară din țară (Tencent, Didi Chuxing Technology Co. și firma de comerț electronic JD.com Inc.) că aplicațiilor lor nu ar trebui să mai ofere servicii financiare dincolo de plăți.

Este aparent însă că ajungem la un punct de cotitură pentru sectorul tehnologic în China. În unele privințe, regimul chinez merge mai departe decât autoritățile de reglementare occidentale, chiar propunând să cumpere o miză în aceste conglomerate private.

Reactiv vs Proactiv

Similar, în Statele Unite ale Americii, sentimentul predilect este unul anti Big Tech, accentuat de succesul companiilor în perioada pandemiei. Limitarea puterii giganților tehnologici Google, Amazon, Facebook și Apple a devenit una din prioritățile autorităților. Un număr de procese antitrust a fost instigat de către Departamentul de Justiție împotriva Google și Facebook, iar companii ca și Apple sunt implicate în procese cu alte companii private pentru comportament monopolistic.

social media

Sursă foto: The New York Times

 

Peste ocean, inițiativele sunt diferite ca și abordare. Uniunea Europeană este mult mai proactivă când vine vorba de reglementarea noii lumi digitale. Aceasta a devenit un lider când vine vorba de protecția datelor prin inițiative ca și GDPR (General Data Protection Regulation), care a ajuns un model pentru legislatori în toată lumea, și mai recent prin două noi proiecte de legislație: Digital Services Act (DSA) și Digital Markets Act (DMA). Propunerile incluse în aceste două inițiative ar face platformele răspunzătoare pentru conținutul de pe platformele lor (DSA) și ar limita în mod special activitățile companiilor Big Tech considerate “gatekeepers”.

Devine mai aparent că Uniunea Europeană are o abordare diferită în contrast cu atât China și, cât și cu Statele Unite ale Americii atunci când luăm în considerare și noile  reglementări propuse pentru folosirea inteligenței artificiale. Prin acest nou proiect de lege, Uniunea Europeană încearcă să reglementeze o tehnologie în ascensiune înainte de adopția ei în mai multe sectoare. Inteligența artificială este văzută ca fiind una din cele mai transformatoare tehnologii ce promite câștiguri majore în productivitate. Dar, pe măsură ce sistemele devin mai sofisticate, poate fi greu de înțeles de ce algoritmul ia o decizie. Perpetuarea unor prejudecăți existente în societate și invadarea confidențialității utilizatorilor poate fi un risc al tehnologiei.

apps big tech

Sursă foto: Bloomberg

 

În comparație, în Statele Unite ale Americii există o reticență pentru a adopta proiecte de o asemenea anvergură. Pe deoparte, în Europa există o dorință reală și un sprijin politic pentru a stabili aceste standarde ce privesc sectorul tehnologic. Poate unul din motive este lipsa unor giganți domestici comparabili cu Google, Apple sau Facebook. Pe de altă parte, aceleași companii investigate investesc foarte mult în inteligență artificială și alte tehnologii în care Statele Unite ale Americii este în “competiție” cu China. Europa este relevantă în contextul acestui război digital tocmai datorită standardelor impuse și a pieței interne uriașe.

Deși motivațiile din spatele acestor măsuri sunt diferite devine aparent că cei trei actori de stat, China, Europa și SUA se află în aceeași luptă împotriva Big Tech.

Pentru mai multe analize True Story Project despre Big Tech, puteți accesa: Ce înseamnă Administrația Biden pentru industria tech? și Facebook și saga datelor personale divulgate online

 

Sursa foto: The New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și