Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Biden vorbește

Pe 25 martie, a avut loc prima conferință de presă a Președintelui american, Joe Biden. Fiind prima sa interacțiune televizată și oficială cu presa, această relație având o lungă tradiție în spate, Biden nu se aștepta să fie o discuție relaxată.

Însă, în aceste luni de când Democratul a ajuns la Casa Albă provocările actualei Administrații s-au intensificat: pe de o parte, există chestiunea pandemiei – Covid-19 continuă să facă ravagii pe continentul nord-american, deși efortul de vaccinare este pe un trend ascendent. Pe de altă parte, există și un număr de tensiuni sociale care au evoluat în spațiul public în aceste ultime 2-3 luni de când Biden se află la putere.

În primul rând, este vorba despre cunoscuta polemică privind fenomenul violenței armate în America – gunviolence -. În ultima luna au avut loc trei atacuri armate în diferite state din America, unde mai bine de 20 de oameni și-au pierdut viața. Coagulat cu această discuție omniprezentă privind violența care se datorează accesului la arme din Statele Unite observăm și resuscitarea unui nou val de ură sistemică îndreptată spre o altă minoritate, de această dată fiind vorba de americanii cu origini asiatice – Asian Americans.

În contextul acestor tensiuni presante din punct de vedere social, toate întâmplându-se pe fundalul uni crize sanitare și economice care nu pare să ia vreo pauză suntem nevoiți să ne raportăm la conferința de presă a președintelui Biden.

Așadar, ce puncte au fost atinse?

Granița SUA-Mexic

Granița dintre Mexic și Statele Unite rămâne în continuare un subiect extrem de contencios din punct de vedere politic. Având în vedere că această criză continuă, dat fiind numărul mare de imigranți care se află la graniță Joe Biden a dat vina pe predecesorul său, Donald Trump. Democratul a declarat că Trump a limitat resurse și finanțare care ajutau la bună funcționare a graniței. Relevanță actuală a subiectului vine în contextul în care s-a înregistrat un număr record de minori neacompaniați care trec granița înspre America.

conflict granita

Sursă foto: Getty Images

 

Pentru a evita presiunea publică și politică, Administrație Biden întâmpină o dificultate logistică în a găsi soluții de a-i acomoda pe toți acești imigranți minori într-un timp atât de scurt. De asemenea, provocarea este reală pentru actuala Administrație: Biden dorește să se poziționeze împotriva imigrației ilegale, în același timp în care acesta dorește să nu fie demonizat pentru abordările represive asupra acestui segment. O prioritate este ca Administrația Biden să nu fie asociată cu politicile fostei Administrații.

De asemenea, și pentru jurnaliști discuția privind accesul la graniță este la fel de importantă – aceștia nu au acces asupra perimetrului pentru a raporta din teren ce se întâmplă. Deși Biden și-a declarat susținerea față de accesul jurnaliștilor și reporterilor în condiții de siguranță pentru a raporta din teren ce se întâmplă cu adevărat la granița dintre cele două țări, acesta nu a specificat când o va face.

Efortul de imunizare

În cadrul conferinței de presă, Președintele Biden a declarat că Administrația sa își propune să vaccineze 200 milioane de americani până la finalul primelor sale 100 de zile în Biroul Oval. Deși sună ca și un obiectiv imposibil, Administrația Biden a reușit să-și seteze țeluri care sunt și fezabile de implementat.

În timp ce la momentul ceremoniei sale de inaugurare Biden declara că va imuniza 100 de milioane de oameni în primele sale 100 de zile, acest obiectiv a fost deja atins în luna martie.  În momentul de față, Statele Unite se află undeva în jurul a 128 de milioane de doze administrate cetățenilor americani – ceea ce se traduce în aprox. 37% din populația adultă a Statelor Unite.

De asemenea, Biden a declarat că Administrația sa dorește să imunizeze întreaga populație adultă a Americii până la dată de 4 iulie – Ziua Independenței.

Întrebările puse de către presă

Jurnaliștii au așteptat această primă conferință de presă în mare parte datorită predecesorului președintelui Biden. Fostul președinte republican, Donald Trump era cunoscut pentru relația sa ostilă cu presă și felul în care acesta îi demoniza pe jurnaliști atât pe Twitter, cât și în direct. În mare parte, întrebările s-au axat pe subiecte la ordinea zilei – de la imigrație la China sau politică externă.

conferinta presa

Sursă foto: AP News

 

Viitorul votului „filibuster”

Filibuster – reprezintă o metodă care poate fi folosită de către Senatorii din Senatul american pentru a bloca procesul de votare a unei legislații. Un Senator poate să înceapă să vorbească împotriva respectivei legislații, iar procesul prin care acesta este oprit pentru ca votul să poată continua este cel puțin atipic: este nevoie de 60 de voturi în Senat, o majoritate improbabilă în contextul politic extrem de polarizant din America.

Au exitat mereu discuții în spațiul public privind abolirea acestei metode învechite. În momentul de față, Senatul este împărțit 50-50 între Republicani și Senatori, iar Vice-Președinta Kamala Harris în calitate de Președinte a Senatului votează când un vot de egalitate trebuie rupt.

Biden și-a exprimat interesul privind înlăturarea acestui vot, însă este nevoie de o majoritate de 51 în Senat pentru a înainta procesul și a elimina mecanismul de „filibuster”.

Pe scurt, prima conferință a președintelui Joe Biden a avut parte de multe provocări, iar de la următoarele nu ne vom aștepta la mai puțin.

Pentru mai multe analize True Story Project despre Administrația Biden, puteți accesa: „Bugetul SUA: e de ajuns?” și „China & SUA: o relație cu scântei”.

 

Sursă foto: AP News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și